AKI BELESZÜLETETT A POLITIKÁBA…
SÓS TAMÁS (Egységben a Városért Egyesület), 3. választókerület

A címben megfogalmazott kitétel abszolút illik a 3. választókerület újonnan választott képviselőjére, hiszen az ifjabbik Sós Tamást az első és mindvégig meghatározó impulzusok édesapjától, dr. Sós Tamástól (megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő) érték, de mint mondta, nagyon sokat tanult dr. Nagy Imrétől (korábbi egri polgármester) is az önkormányzatiságról, az együttműködésről. Sós Tamás most az első ciklusát tölti az közgyűlésben. Korábban kétszer (2010, 2014) indult a helyi választásokon a 3., illetve a 11. választókerület jelöltjeként, de akkor nem sikerült bejutni a testületbe. Ettől függetlenül a bizottsági munkában már van tapasztalata, hiszen 2007-2010 között a TV Eger, míg 2010-2014 között a Városgondozás Kft. felügyelő bizottságának volt a tagja.

Nagyadózók fogadása (2019)

Sós Tamás civilben 24 éve dolgozik üzletkötőként és cégképviselőként Heves megye legnagyobb élelmiszer nagykereskedelmi cégénél. Az itt szerzett tapasztalat a képviselői munkában is jól kamatoztatható.

Szerencsés vagyok, hiszen a civil foglalkozás terén és képviselőként is a munka és a siker alapja az emberekkel való kapcsolattartás és együttműködés. A munkámban szerzett ta- pasztalataimat nagy mértékben tudom használni, mert napi szinten 20-30 céggel, emberrel kell a kapcsolatot tartanom. Az egyesületen belüli képviselőkkel jó a kapcsolatom. Van- nak, akikkel már 10–30 évre nyúlik vissza az ismeretségünk, barátságunk, de vannak olyanok is, akikkel a kampány során ismerkedtünk meg és folyamatosan csiszolódunk össze. Mára megtanultuk, hogy képviselőnek lenni elsősorban csapatmunka és bár vannak körzeteink, mégis mi együtt vagyunk felelősek Egerért. Fura, de talán a mostani válsághelyzet a legjobb „csapatépítő tréning” számunkra. Az ellenzékkel is az együttműködésre törekszem, amit főleg a Városgazdálkodási Bizottság elnökeként tudok erősíteni azzal, hogy a döntéseket konszenzussal igyekszem elfogadtatni. A jobbító szándékú módosító javaslatokat meghallgatom és nagy többséggel el is szoktuk fogadni, attól függetlenül, hogy melyik oldal képviselője javasolja.

Mennyivel másabb úgy politizálni, hogy most lényegében felül kell emelkedni a pártpolitikai nézeteken, hiszen helyben az Egységben a Városért Egyesület tagjaként lett képviselő, de az MSZP városi elnökségi tagja maradt. Hogyan működik ez a felállás?

Talán egy elemző mondta azt 2019 októbere után, hogy „ellenzéki szavazó született”, és Egerben is ők szavaztak bizalmat az Egységben a Városért Egyesület képviselőjelöltjeinek azért, hogy másképp vezessük a várost, mint tette azt eddig a Fidesz. Nekünk pedig úgy kell dolgoznunk, hogy megfeleljünk ennek a megelőlegezett bizalomnak. Pontosan most, a veszélyhelyzetben tett kormányzati elvonások is azt mutatják, hogy mindent meg kell tennünk a 2022-es kormányváltásért. Ezt csak azért bocsátom előre, hogy bár Eger városáért szeretnék tenni és elsősorban a várospolitika érdekel, de nem úgy, hogy beülök a képviselői székbe és másnap elfelejtem, hogy ezt kik- nek köszönhetem. Tehát: igen, a szocialista párt tagja vagyok, és mindent meg kell tennem az ellenzéki együttműködés sikeréért, a 2022-es győzelemért. És igen: az Egységben a Városért Egyesület tagja és képviselője vagyok, és mindent meg kell tennem Eger sikeréért. Az a szép, hogy a két kijelentés nem zárja ki egymást. Röviden pedig: baloldali lokálpatrióta érzelmű embernek aposztrofálnám magam.

Az általános áttekintés után térjünk rá a saját választókerületre. Hogyan látja, a jelenlegi helyzetben milyen terveket lehet megvalósítani?

A 3. választókerületben az elmúlt időszakban segítőimmel nagyon sok munkát végeztünk el. A lakossági észrevételek alapján iszaptalanítottuk a Szövetkezet és Berzsenyi Dániel utcákban a megjelölt árokrészeket. Prioritást élvez a körzetemben a folyamatos fásítás, zöldítés, de fontos a meglévő állomány kezelése, gallyazása is. Közlekedési tükröt helyeztünk ki a Hunyadi Mátyás Általános Iskola hátsó bejáratánál, a Brassói utcában – ezt 6 éve kérték folyamatosan a szülők. A Mátyás király út 11–35. között a kültéri padok javítása megtörtént. Ez alatt a néhány hónap alatt eddig jutottunk, de folyamatosan járom a körzetemet, beszélgetek a lakókkal, így a terveim között szerepel a Lajosvárosi Lidl-nél buszmegálló létesítése, illetve tovább folytatnám fedett buszmegállók létesítését. Kezdeményeztem a Köztársaság téren egy nagyobb gyógyszertár kialakítását is, ami kapcsolódna az itt befejezésre váró egészségügyi központhoz. Remélem, hamarosan birtokba vehetik a gyerekek és a szülők az új lajosvárosi kertvárosi óvodát. Jól halad a Puky Miklós úton a vízvezeték hálózat felújítása, cseréje. Remélem, hogy még az idén megtörténik a Sas utca – Mátyás király út közötti terület felújítása. Fontos feladatunk a Lajosvárosi temető bővítése is. Nemcsak az itt lakók, de az egész város számára nagy jelentőségű a Vasútállomás környékének kulturált rendezése. Bízunk benne, hogy a korábban megígért intermodális csomópont projekt forrásai megmaradnak, és egyszer az egész terület egységes rendezéséhez is eljutunk.

Szájmaszkok kézbesítése a Berze Nagy János utcában

A választókerület után nézzük a várost! A koronaví- rus-járvány miatt kialakult országos helyzet nem igazán kedvez a vidéki nagyberuházásoknak. Igény természetesen lenne rá, ellenben a források egyre szűkösebbnek tűnnek, illetve sok esetben más lett a prioritás. Milyen jövőképe lehet így a városnak?

Sajnos, jelen esetben a koronavírus körül kialakult helyzet és a kormányzati elvonások miatt az önkormányzat nagyon nehéz anyagi helyzetbe került. Ez a különböző projektek finan- szírozását megakadályozhatja. A Városgazdálkodási Bizottság elnökeként is a legfontosabbnak tartom, hogy a városban megmaradjanak a munkahelyek és ebben – a lehetőségeinkhez mérten – az önkormányzat mindenben támogassa az itteni vállalkozásokat. Most azonnali cselekvések ideje van: én is segítetek gyógyszert, élelmiszert bevásárolni az időseknek. Képviselői tiszteletdíjam egy jelentős részéből a rászorulókat segítem: élelmiszercsomagot vásároltunk több képviselőtársammal együtt, illetve maszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítőszert biztosítottam az azt kérő embereknek, többek közt a lajosvárosi fertőtlenítőponton is. Az elmúlt 1,5 hónapban a képviselői tevékenységem jelentős része a koronavírussal kapcsolatos anomáliák megoldására korlátozódik.

Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a járvánnyal a nehézségek nem múlnak el, utána is jelentős feladatok hárulnak majd az önkormányzatra. Mivel úgy tűnik, hogy a kormány nem akarja az álláskeresési támogatást 3 hónapról felemelni, azoknak, akik ez idő alatt sem tudnak elhelyezkedni, már csak az önkormányzati szociális támogatás marad, ami jelentős terhet ró majd a megnyirbált költségvetésünkre. Mindent meg kell tennünk, hogy a saját intézményeink, cégeink dolgozóit megtartsuk. Külön is foglalkoznunk kell a kulturális területen a közalkalmazotti státusz megszüntetése nyomán kialakuló helyzettel.

Bizottsági elnökként korábban kezdeményeztem az üres önkormányzati lakások felújítását, ezt reményeim szerint folytatni tudjuk. Szeretném itt is megköszöni a szakapparátus, a városi cégek munkatársainak munkáját.

Egyelőre nem látszik, hogy mikor tud majd újra indulni a turizmus, de örömmel látjuk a vállalkozói összefogást, amit a városnak is támogatnia kell: nagyon sok egri megélhetését biztosítja, de a város intézményei is sokban függnek ettől, elég csak a Várra gondolnunk.

Hosszan sorolhatnám még a feladatokat, de mindenki tudja, látja, hogy komoly nehézségekkel kell megküzdenünk az előttünk álló időszakban. Azt gondolom, hogy kemény munkával, összefogással sikerülhet az életet újra olyanná tenni Egerben, ahogyan mindannyian szeretjük.

„Kikapcsolódásként szőlőtermesztéssel foglalkozom. A fizikai munka kikapcsol, szeretem a metszést, a kötözést, illetve amikor a végeredményt meg tudom kóstolni, az is örömmel tölt el. Munka, közélet, hobbi – de egyikben sem lehetnék sikeres anélkül a szerető családi támogatás nélkül, amit a feleségem, a gyermekeim és a szüleim biztosítanak a számomra.”

NÉVJEGY

SÓS TAMÁS (Eger, 3. választókerület)

SZERVEZET: Egységben a Városért Egyesület

TISZTSÉGEK:

  • A Városgazdálkodási Bizottság elnöke
  • A Városi Szociális és Családügyi Bizottság tagja
  • A Közbeszerzési Döntőbizottság tagja

SZÜLETÉSI HELY, IDŐ: Eger, 1974. szeptember 30.

KÉPVISELŐSÉG KEZDETE: 2019. október 13-tól, 1 ciklus

E-mail: Sos.Tamas@ph.eger.hu
Telefon: 06 20 215 1608

FOGADÓÓRA: Előre egyeztetett helyen és időpontban


SZERZŐ: TURAY ZOLTÁN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT, GÁL GÁBOR