Az egri vár Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, az ország leglátogatottabb vidéki múzeuma, mely az utóbbi években nagy változásokon ment keresztül, és ahol a jövőben is számtalan beruházás zajlik majd. Nemzeti emlékhelyünkön uniós és hazai forrásból jelentős turisztikai attrakciós fejlesztések valósultak, illetve valósulnak meg. A vár külképe a 17. század végét, a 18. század elejét fogja visszaidézni, a fejlesztési koncepciók ugyanis az ebből a korból fennmaradt dokumentumok, metszetrajzok alapján készültek. A cél egy európai szintű kulturális, illetve turisztikai attrakció létrehozása történelmi köntösben: a 17. századi állapot visszaidézése 21. századi szolgáltatási színvonalat biztosítva.

A vár felújítását érintő teljes projekt 2011-ben indult. A csaknem 2,2 milliárd forintból megvalósult fejlesztés során 2016-ban adták át a megújult Kazamatát, a Szép bástyát, a Kálvária-dombot, és megújultak a közművek a Vár egészében. A 2. és 3. fejlesztési ütemnek számos eleme van, melyek egy része már elkészült, de számos fejlesztés még folyamatban van.

Megvalósult fejlesztések a várban és környékén

1. Modern korlátot és felújított közvilágítást kapott a Vár-köz lépcsősora

2020 júniusában fejezte be az egri önkormányzat a vár déli várfeljárójának kiegészítő felújítási munkálatait. Ennek köszönhetően megújult a közvilágítás a teljes területen, helyreállították a déli bejárat felújított lépcsősora melletti kerítést, és a Vár-köz lépcső gyalogos korlátot kapott. Közel 10 éves adósságát törlesztette az önkormányzat az egriek felé. A beruházás közel 25 millió forintból valósult meg.

2. A várfal Dobó u. 14. számú ingatlannal határos szakaszának állagvédelme

E szakasz állagvédelmére, felújítási munkálataira a Belügyminisztérium biztosította a pénzügyi fedezetet. 31,2 millió forint értékben több mint 200 m²-en újult meg a várfal a Dobó utca 14. és a vár között 2020 decemberében.

3. Zárkándy-bástya felújítása

A Zárkándy Pál egykori egri várkapitány nevét viselő építmény és az ahhoz épített fülesbástya a vár belső udvarának északkeleti sarkán található. A Zárkándy-bástya az 1900-as évek eleje óta ki van szakítva a vár testéből, holott az objektum a belső vár keleti védelmi vonalának szerves része. Az 1905-07 között épített Eger-Putnok vasútvonal nyomvonalát a váron keresztül jelölték ki, a várfalak ide eső részét elbontották, a bástyából megmaradó romokat pedig sorsukra hagyták. Az eredeti falak és kőanyag állapota olyan mértékben leromlott, hogy a meglazult és lehulló kisebb-nagyobb kövek a bástya környezetében tartózkodók testi épségét, és a vasút biztonságos üzemeltetését folyamatosan veszélyeztették. Az állagmegóvás, felújítás elengedhetetlenné vált. A kiviteli tervek elkészülte után, folyamatos régészeti megfigyelés, és vasúti vágányzár és feszültségmentesítés mellett kezdődött meg a Zárkándy-bástya helyreállítása 2018. októberében. A műszaki átadás-átvétel időpontja: 2020 májusában történt meg.

A munkálatok során kb. 3000 m³ követ és mintegy 2000 m³ földet mozgatott meg a kivitelező. A felújítás eredményeként az eddigi 300 méter hosszú aknafigyelő folyosó további 150 méterrel bővült, melyből újabb 100 métert látogathatnak a turisták. Ezáltal majdnem teljessé vált az aknafigyelő folyosók rendszere a várban. Az ideérkezők megismerhetik azt az egykor az egriek által használt kutat is, melyet az aknafigyelő folyosó egy szellőző járatából bővítettek. A bástya belső udvara, mint rendezvénytér hasznosítható a jövőben a hozzá kapcsolódó kiszolgáló vizesblokkal együtt.

Az egri vár állagmegóvó felújítására megállapodás jött létre a Kormány és az egri önkormányzat között a Modern Városok Program keretén belül. Ennek részeként a Zárkándy-bástya kivitelezésének I. üteme 309 millió Ft értékben valósult meg, míg a II. ütemére a Belügyminisztérium biztosította a pénzügyi fedezetet.

Folyamatban lévő beruházások

1. A déli fal felújítása

2020 végén született meg az a kormányhatározat, melynek köszönhetően a vár fejlesztésére az egri önkormányzat vissza nem térítendő támogatásban részesült. A közel 300 millió forintból a déli belső várfalat újítják fel. 2022. május elején közbeszerzési eljárást indított az önkormányzat a kivitelező kiválasztására, várhatóan a fejlesztések 2022. év végéig befejeződnek.

A Varkoch-kaputoronyhoz vezető déli belső várfeljáró ma is a vár legforgalmasabb feljáró útja, amelyen évente több százezer ember halad végig. Az út a déli belső várfal mentén Hippolit kaputorony mellett vezet fel az alsó várudvar bejáratáig, így kiemelt szerepe van a vendégek fogadásában.

2. Szép bástya ideiglenes helyreállítása

A Szép bástya támfala 2021. február 17-én omlott le, ennek megerősítése, ún. ideiglenes helyreállítása megtörtént, ezzel megelőzve a további károsodást. Az egri önkormányzat által felkért kivitelező 2021. március végén vette át a munkaterületet, és egy speciális fúróberendezéssel helyezte el a megerősítéshez szükséges cölöpöket és talajhorgonyokat. A bástya végleges helyreállítására a hatóság kötelezte az önkormányzatot. Az engedélyes és kiviteli tervek készítésére közbeszerzési eljárás keretében kiválasztásra került a tervező. 2022. februárban elkezdődött a tervezés, a bástya teljes helyreállítását 2022. év végére tervezi az önkormányzat Belügyminisztériumi támogatási forrás felhasználásával.

3. Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram: az egri vár és erődrendszer turisztikai fejlesztése

Az uniós forrásból, GINOP pályázati támogatásból megvalósuló fejlesztés a következő építményeket érinti: Déli várfeljáró, Déli kapu, Hyppolit-kapu, Varkoch-kapubástya, Déli várfal, Zászlódomb, Ispotály pince, Cipóosztó ház, Börtönkiállítás. A déli kapu mellett korszerű fogadóépület készül, ahol az új jegypénztárak mellett információs pontot, pihenőhely, valamint vizesblokk kialakítására is sor kerül. Szépen halad a Varkoch-kapu 16. század végi állapotát idéző rekonstrukció. Elkészültek a felépítmény falazási munkái és a tetőzet ácsolata, és befejezték a cserépfedést. A bástya emeletén, ahová a déli belső várfal belsejében felvezető lépcsőn át juthatunk be, korabeli őrszoba kerül berendezésre.

A délnyugati ágyúdombban egy új, izgalmas terekkel rendelkező látogatóközpont épül. Az itt kialakítandó moziteremben a vár történetéhez, az 1552-es ostromhoz kapcsolódó 4K minőségben készült filmeket tekinthet majd meg a közönség. A látogatók kényelmét szolgálja majd az NKVP információs pont, a pihenésre alkalmas előcsarnok, az ajándékbolt, és a mosdóblokk. A kisebb gyermekekkel érkező családokra is gondolva babakocsi-tárolót, pelenkázót, valamint baba-mama pihenőszobát alakítanak ki.

A Dobó-bástya mellett helyezkedett el a XVI. században az ún. Cipóosztó ház. A projekt során megtörténik a Cipóosztó ház részleges rekonstrukciója, a helyszín eredeti funkcióját bemutató látványelemekkel, sütőhellyel, konyhával, étkezőhellyel – egyfajta korabeli gasztronómiai érdekességet is nyújtva a látogatóknak. Elengedhetetlen a Cipóosztó ház alatt lévő pince műszaki felújítása is, melyet követően megújul majd a benne már korábban helyet kapott, és a látogatók körében rendkívül népszerű, „Börtönkiállítás”. A kiállítás enteriőrjei, tabló- és képanyaga, rekonstrukciói a 14-18. század igazságszolgáltatásával, jog- és ítélkezési szokásaival ismertetik majd meg a látogatót.

„Az Egri Vár és Erődrendszer Turisztikai Attrakcióinak Fejlesztése” című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhat meg. A projekt tervezett összköltsége 2,13 milliárd forint, ebből a támogatás összege több mint 1,863 milliárd forint. A projekt konzorcium vezetője a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ jogutódja a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. Konzorciumi tagok:  az egri önkormányzat és a Dobó István Vármúzeum.

4. MVP – Modern Városok Program

Az északi oldal fejlesztése ennek a projektnek köszönhetően valósul majd meg ütemesen. Főbb elemei: a vár középkori főterének, és a Provizori palotának a rekonstrukciója, a középkori székesegyház részleges rekonstrukciója, környezetének megújítása, az északi bástyarendszer, valamint a Gótikus püspöki palota és környezetének helyreállítása, rekonstrukciója (Földbástya, Tömlöcbástya), kertépítészet, zöldítés, valamint az egykori városfal jelenleg is álló, de leromlott állapotban lévő szakaszának helyreállítása (Városfal utca), és a látvány kőraktár megépítése a Baktai úti telephelyen. A fenti projektelemek mindegyikére elkészültek az engedélyes és kiviteli tervdokumentációk, azok tervellenőrzése és annak megfelelő korrigálása megtörtént. A projekt tervezett összköltsége: bruttó 4.500.000.000 forint.

Megújult a Gárdonyi-kert

A vár szomszédságában lévő Gárdonyi-kert uniós pályázati forrásból közösségi kertté alakult. 2016 májusában, a közösség által vezérelt helyi fejlesztéseket támogató program (CLLD) koordinálására létrejött, 13 tagszervezetből álló ún. Helyi Akciócsoport (HACS) a TOP-os pályázati konstrukcióhoz kapcsolódva elkészítette a helyi közösségi fejlesztési stratégiát a kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére. A projekt egyik kiemelt eleme volt a Gárdonyi-kert felújítása, ezáltal egy új, többgenerációs közpark létrehozása. A fejlesztés során az ingatlan nyugati felében egy új, 150 m2 hasznos alapterületű könnyűszerkezetes, fedett, nagy részben nyitott pavilon épült. A kerítést felújították, megújult a növényzet és a járófelületek, és kerti bútorok, alternatív pihenőhelyek kerültek a kertbe.

A Dobó István Vármúzeum kezelésében lévő gyönyörű liget, és az ott található pavilon kis létszámú esküvők, irodalmi estek, jazzkoncertek, családi, baráti programok ideális helyszíne, ugyanakkor lehetőséget nyújt kulturális, közművelődési, közösségépítő programok, táborok szervezésére is. A közparkban a környékbeliek, a városban élők és az ideérkező turisták szabadon használhatják a park területét, kültéri bútorait. A közösségi kert a Gárdonyi 100 Emlékév programjainak egyik kiváló helyszínéül is szolgál.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, konzorciumban valósult meg a Dobó István Vármúzeum, az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület és az Arkt Építész- és Művészeti Egyesület közreműködésével, az egri önkormányzat vezetésével. A beruházást az Európai Unió 111 millió forint vissza nem térítendő forrással támogatta.


SZERZŐ: STANGA ISTVÁN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT