A koronavírus-járvány az önkormányzat számos tervét felülírta, ám a nehézségek ellenére a hivatal és dolgozói mindent megtettek a lakosok biztonsága érdekében és számos intézkedést hoztak a Covid-19 terjedésének megakadályozására.

Védekezés

Maszkot kaptak az egri háztartások

Ingyen maszkot juttatott minden háztartásnak az egri önkormányzat 2020 tavaszán. A többször használható, mosható és vasalással is fertőtleníthető védőeszközöket folyamatosan, több ütemben szállították ki a lakosoknak.

Tömeges tesztelés

Koronavírus-gyorsteszteket vásárolt a város

2020 márciusától újabb döntéseket hozott az önkormányzat a járványhelyzet megfékezése érdekében. A város koronavírus-gyorsteszteket vásárolt, így megkezdődhetett a lakosság egy részének szűrése. Erre elsősorban azok jelentkezését várták, akik munkájukból adódóan sok emberrel találkoznak. Ilyenek például a bolti eladók, a buszsofőrök vagy az egészségügyben dolgozók. Emellett a városi fenntartású cégeknél is folyt az önkéntes koronavírus-tesztelés, illetve az önkormányzat a háziorvosoknak is biztosított teszteket.

Fertőtlenítés

Vírusirtó anyaggal végezték a város közterületeinek tisztítását

Az önkormányzat felkérésére 2020 tavaszán egy helyi vállalkozó készített akciótervet Eger forgalmasabb területeinek vegyszeres kezelésére, amelyet olyan anyaggal végeztek, amely nem ártalmas sem a bőrnek, sem a környezetnek. A teljes fertőtlenítést – felajánlásból – térítésmentesen vállalta a munkát végző cég. Emellett az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjait is köszönet illeti, hiszen hetekig végeztek önkéntes munkát, hogy fertőtlenítsék Eger játszótereit és az üzletek bevásárlókocsijait. Majd 2020 novemberében a Városgondozás Eger Kft. munkatársai – az önkormányzat megrendelésére – ismét fertőtlenítették a belvárost, 2021 tavaszán pedig az Agria Speciális Mentő és Tűzoltócsoport munkatársai vírusmentesítették a játszótereket.

Fertőtlenítő pontok

Az egri óvodákat segíti az önkormányzat

A fertőtlenítés mellett tájékoztató funkciót is betöltöttek a város tizenhárom helyszínén kialakított faházak 2020 márciusában. Több ponton kézfertőtlenítési lehetőséget is biztosítottak, ahol elsősorban helyi sportolók vállaltak önkéntes szolgálatot, de a segítségnyújtáshoz bárki csatlakozhatott.

Majd a nyári „nyitás” után, 2020 szeptemberében ismét fertőtlenítő pontokon várták a lakosokat. Ezúttal a város három helyszínén vehették igénybe a

lehetőséget az egriek, akiket a Zalár és a Barkóczy utcában, valamint a Katona téri piacnál várták a korlátozások miatt bezárt cégek dolgozói.

Járványhelyzet

Az önkormányzat felkészült a második hullámra

A járványügyi helyzet kapcsán az önkormányzat folyamatosan tájékoztatta a lakosságot. Kiemelt figyelmet fordítottak a város nevelési-oktatási és kulturális intézményeinek folyamatos fertőtlenítésére és a higiéniás protokoll betartatására. Kötelezővé tették például a szájmaszk használatát és a kézfertőtlenítést az önkormányzat ügyfélfogadásán. Emellett arra kérték a lakosságot, hogy mindent tegyenek meg a járvány megfékezése érdekében, továbbra is védekezzenek és tartsák egymástól a megfelelő biztonsági távolságot.

Adomány

A rászorulókat segítette az önkormányzat

A koronavírus-járvány elején az Egységben a Városért Egyesület adományszámlát hozott létre, amelyre cégek, vállalkozók és magányszemélyek felajánlásából közel 4,4 millió forint érkezett. Az összegből több karitatív szervezetet is támogattak, emellett a járvány második hullámában is a vírus elleni védekezést és a rászorulókat szolgálták. Önkormányzati segítséggel több száz nehéz körülmények között élő család kapott élelmiszercsomagot, amelyet az érintettek a szociális csoport munkatársaitól vehettek át. Az adományok koordinálásán kívül az időseket is szociális segítségnyújtásban részesítették.

Bérleti díjak

A bérlők egy része mentesült a márciusi összeg kifizetése alól

2021 tavaszán az a közel kétszáz egri vállalkozó mentesült a márciusi bérleti díj megfizetése alól, akinek az üzlethelyisége az önkormányzat vagy az állam tulajdonát képezte. Ez az intézkedés azonban a város költségvetésében 10 millió forintos kiesést jelentett. Az önkormányzat intézkedése alapján elengedték a vendéglátóhelyek bérleti díját, illetve a teraszok után fizetendő közterület-használati díjat is.

Járványkezelés

Az országosan elrendelt szabályok betartását szorgalmazta az önkormányzat

A járványkezelési előírások betartása mellett az önkormányzat belső szabályokat is elrendelt a Polgármesteri Hivatalban. Többek között home office munkalehetőséget biztosított a dolgozói részére.

Segítség a vendéglátósoknak

A gasztronómiai sokszínűségre hívták fel a figyelmet

A legkülönlegesebb fogásaikat igyekeztek bemutatni az egri vendéglátóhelyek a Téli Gasztrotúra című kezdeményezés segítségével 2021 decemberétől. A programhoz tizenöt étterem, cukrászda, illetve borászat csatlakozott, akik egy játékra invitálták vendégeiket. A meghatározott ételek kóstolói pontokat gyűjthettek, amelyeket január 8-ig egy könyvre válthattak a Tourinform irodában.

Biztonságban, Egerben

Kampány indult a helyi turizmus népszerűsítéséért

Biztonságban, Egerben címmel indult kampány 2021 elején, hogy a járványidőszak alatt is fenntartsák a város népszerűségét. A kezdeményezéssel látványosságokat, valamint elvitelre kiszolgáló vendéglátóegységeket ajánlottak az egy napra ideérkező turisták számára. Az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. akciójához mintegy harminc helyi vendéglátóegység csatlakozott.

Adomány

5000 egészségügyi maszk érkezett Kínából

Ötezer egészségügyi maszkot adományozott a helyi önkormányzatnak Csinan, Eger partnervárosa 2020 őszén. A hivatal jóvoltából – és a járványhelyzettől függően – ezeket a városi intézmények között osztották szét.

Újra Eger!

Koncertekkel zárták a turisztikai kampányt

2021 őszén két egri zenekar, a Sárbogár és a Cabaret Band koncertjével zárult az Újra Eger! elnevezésű turisztikai kampány az érsekkerti zenepavilonnál. A programsorozat az ágazat járvány utáni mielőbbi talpra állását célozta, emellett bemutatkozási lehetőséget biztosított a helyi művészeknek.


SZERZŐ: VERES PETRA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT, MIHÁLY PÉTER