Mirkóczki Zita okleveles magyar- és történelem szakos tanár, az Egységben a Városért Egyesület tagjaként Eger 10. számú választókerületének képviselője, valamint az egri MSZP elnöke. A 26 évvel ezelőtt létrehozott és máig működő Pódium Tánc- és Balettiskola igazgatója és művészeti vezetője, akit kiemelkedő szakmai munkájáért Nívódíjjal jutalmazott a Táncpedagógusok Országos Szövetsége. Mirkóczki Zita közéleti tevékenységének egyik lényeges elemét képezi az egri kulturális élet autonómiájának előmozdítása.

Bölcsészkar és táncművészet. Miként indult a pályája?

Egerben születtem, és azóta is itt élek a családommal. Az egri Eszterházy Károly Főiskolán (ma egyetem) végeztem magyar-történelem szakon. Főiskolai éveimben alakult ki érdeklődésem a táncművészet iránt, ez idő tájt színvonalas képzéseken vehettem részt és kiváló mesterektől tanulhattam. A főiskolán negyedéves hallgató voltam, amikor 1994-ben Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas, Érdemes Művész koreográfus táncművésszel megalapítottuk az egri Pódium Tánc- és Balettiskolát. Az intézmény létrejötte ellenére akkoriban nem gondoltam, hogy a tánc ekkora hangsúlyt kap majd az életemben, hiszen alapvetően pedagógusnak készültem: különösen a történelemoktatás vonzott. A balettiskola hiánypótló szerepe és máig tartó sikere azonban igazolta az ebbe fektetett energiát. Időközben oklevelet szereztem moderntánc-pedagógusként. Emellett már a pályám kezdetétől fogva aktívan részt veszek a város kulturális rendezvényeinek szervezésében és a színház életében.

Mitől vált ennyire sikeressé a Pódium Tánc- és Balettiskola?

A Kepes Központ egy kis termében indultunk, majd később kibéreltünk mellé egy másik termet is, és tartozott hozzá egy apró öltöző is. Dórával a kezdetektől fogva kiválóan együtt tudtunk működni. Elhivatottságunknak, lendületünknek köszönhetően lépésről lépésre fejlődött az iskola, és igen hamar jöttek a sikerek. 1997-ben már több országos versenyen értünk el első helyet. Eleinte elég vegyes korosztály jött hozzánk táncot tanulni, majd az évek alatt fokozatosan kialakítottunk egy struktúrát, amelyben egy egymásra épülő tananyagként oktattuk a táncot a különböző korosztályoknak 5-től 18 éves korig. Számos fiatal került ki innen, akik jelentős karriert futottak be koreográfusként, táncosként vagy pedagógusként.

Említene néhány példát azok közül, akik a balettiskolában tanultak, és hivatásukká vált a tánc, vagy annak oktatása?

Rubi Anna szabadúszó táncművész nemrégiben kapott Nívódíjat pedagógusként, de ide járt Bocsi Petra is, aki már a Szegedi Kortárs Balettnél táncol. Tóth Rebeka, aki jelenleg a kolléganőm és egyben a budapesti PR-Evolution Dance Company-nél táncművész. Emellett több növendékünk került be a Magyar Táncművészeti Egyetemre, és sokan alapítottak saját tánciskolát azok közül, akik itt tanultak. Máig aktívan működik az intézményünk, de a 2020-as év számunkra is meglehetősen nehéz volt.

Hogyan fér meg időben egymás mellett a balettiskola és a képviselői tevékenység?

A tánciskola olyan, mintha a harmadik gyermekem lenne, egyrészt ezért sem szívesen engedem el. Másrészt ez jelenti számomra a valódi kikapcsolódást a nemritkán zajos közéleti tevékenység közepette. Ha olykor nagy is a gyerekzsivaj az iskolában, harmóniában tudok maradni a pedagógiai hivatásnak köszönhetően. Amióta képviselő vagyok, igyekszem maximálisan ellátni az ezzel járó feladataimat, és alkalmazkodni az adott helyzethez, így előfordul, hogy kevesebbet tudok tanítani.

Mára szinte megszokhattuk, hogy a közéleti kommunikáció részben közösségi oldalakon történik. Hogyan kezeli a kritikát az idegenektől a fotelkommentelők korában?

Leginkább az zavar, hogy ma már nagyon sokan álarc mögé bújva, névtelenül, és sokszor nagyon durva stílusban kommentelnek – ezeket nem is szoktam elolvasni. Természetesen az ismerősök, a névvel és arccal vállalt hozzászólásokat érdeklődéssel olvasom, mert fontos számomra minden visszajelzés – sokat érdemes is megfontolni minden politikusnak.

Miként értékeli közösségi munkáját?

Aki a kultúra, a művészet bármely területén dolgozik, csak nagyfokú alázattal és az azzal párosuló önbizalommal tud sikeres lenni. Ez az, ami engem is lendületben tart és folyamatos munkára sarkall, mind a közéleti tevékenységemben, mind a művészeti-pedagógiai munkámban.

Milyen közéleti célokat tart a legfontosabbnak?

Úgy gondolom, hogy a közéleti céljaim elég egyértelműek. Önkormányzati képviselőként a saját körzetem problémáinak megoldása mellett a legfontosabb számomra, hogy a mostani, a járvánnyal és a kormányzati elvonásokkal terhelt időszakot sikerüljön a városnak nagyobb fennakadások nélkül túlélni. A magam részéről a kultúra és a turizmus területén tervezek majd önként feladatot vállalni. Ellenzéki politikusként még tisztább a feladatom: mindent meg fogok tenni az ellenzék 2022-es győzelméért. Az együttműködés szervezésében már jó alapot jelent a 2019-es önkormányzati győzelem, – itt az együttműködés egyik motorja voltam, és az leszek 2022-ben is.

Mely országos szintű kérdéseket tartja a legégetőbbnek Eger szempontjából?

Egyértelműen országos jelentőségű a Gárdonyi Géza Színház ügye, amelynek közel sincs vége. Szőcs Artur nekünk olyan lett volna, mint Egernek az M25-ös autóút: a fejlődést magában rejtő igazgatóváltást a kormány akadályozta meg. Határozott véleményem, hogy a változtatási szándékot az EMMI-nek is támogatnia kellett volna. Több szakjogászi vélemény is megerősít abban, hogy törvénytelennek tartom azokat a megállapodásokat, amelyek az önkormányzat és a minisztérium között születtek a színház ügyében. Természetesen a jövő kérdése, hogy az egri városvezetés mindezt hogyan hozza helyre: ugyanis 2021. január 31-ig újra kell tárgyalni ezeket a szerződéseket.

Hasonló léptékű kérdés az, hogy az Eszterházy Károly Egyetem állami fenntartású marad-e, vagy az egyházhoz kapcsolódik. Tudomásom szerint ezzel a lépéssel megszűnik Magyarországon az állami tanárképzés, ami elfogadhatatlan.

Eger számára a legnagyobb problémát a következő évek költségvetése jelenti majd. Bár nincsnek naprakész információim, de már az eddigi elvonások: az idegenforgalmi adó, az ingyenes parkolás, a „szolidaritási” befizetési kötelezettségek „felfalták” az önkormányzat tartalékait, és akkor a mostani időszak veszteségeit még nem is látjuk. Úgy tűnik a kormánynak vannak még ötletei a forráselvonásra – ezek az önkormányzás lényegét kérdőjelezik meg.

Mi jellemzi a 10. választókerületet?

A Felsőváros szívében helyezkedik el a lényegében emeletes házas övezet. A viszonylag kis területű, ám magas népsűrűségű körzet az itt lévő kis üzlethelyiségek miatt alapvetően nyüzsgő, sokan megfordulnak itt. Az itt élők korosztályi megoszlása is vegyes, ezért igyekszünk megfelelni a generációs különbségekből adódó eltérő igényeknek.

Milyen feladatok várnak megoldásra a körzetben?

Ahogy alapvetően az egész városra jellemző, itt is felújításra szorulnak a járdák. Törekszünk arra, hogy megtaláljuk a módját annak, miként lehet az anyagi forrásainkat átcsoportosítani úgy, hogy Eger különböző területein megvalósulhassanak a legindokoltabb helyreállítási munkálatok. Ugyancsak közösségi probléma a megnövekedett járműforgalom, és az ebből adódó parkolóhelyhiány, amely a Felsővárosra fokozottan jellemző. Minderre keressük a megoldást, és már számos javaslat született, ám a járványügyi helyzet sok folyamatot lelassított.

 

 

NÉVJEGY

MIRKÓCZKI ZITA (Eger, 10. választókerület)
SZERVEZET: Egységben a Városért Egyesület

TISZTSÉGEK:

  • A Városi Szociális és Családügyi Bizottság elnöke
  • Az egri MSZP elnöke
  • Az Egységben a Városért Egyesület elnöke

SZÜLETÉSI HELY, IDŐ: Eger, 1972.02.05.

E-mail: mirkoczki.zita@ph.eger.hu
Telefon: +36 70 382 52 03

FOGADÓÓRA: előzetesen egyeztetett helyen és időpontban


SZERZŐ: ZSIGMOND LILIAN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT