JUHÁSZ ÁDÁM (Fidesz-KDNP) Eger, 6. választókerület

Juhász Ádám a képviselői feladatok ellátása mellett a családi vállalkozásként működő Juhász Testvérek Pincészete ügyvezetője és társtulajdonosa, valamint az Egri Borműhely egyik alapítótagja.  Ebből adódóan fontos számára az egri történelmi borvidéken a szőlő és bor ügye.  A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán szerezte meg kertészmérnök alapszakos diplomáját szőlész-borász szakirányon. A képzés keretein belül egy szüretet dolgozott Új-Zélandon, majd egy külföldi ösztöndíj által elvégezte a Vinifera EuroMaster elnevezésű mesterképzést. Tanulmányai után borászként dolgozott többek között a Dél-afrikai Köztársaságban. Ezt követően tért haza, 2015 óta él és dolgozik Egerben.

Meglehetősen tudatosan építette szőlész-borász karrierjét. A mesterszakot külföldi ösztöndíj keretein belül szerezte. Hogyan épült fel ez a képzés?

A mesterszak által egy úgynevezett joint degree-t szereztem, amelyet 6 egyetem állított ki részemre. Ennek az volt a feltétele, hogy minden szemesztert más egyetemen és országokban kellett elvégeznem. Ennek köszönhetően jártam a Montpellier SupAgro, a Bordeaux Sciences Agro (Franciaország), a Hochschule Geisenheim University (Németország), valamint a Stellenbosch University (Dél-afrikai Köztársaság) nevű egyetemekre. A képzést követően a Dél-afrikai Köztársaságban fél évet dolgoztam egy kutatóprofesszor asszisztenseként. Ezután jöttem haza, és 2015. januárjától élek újra Egerben. Azóta dolgozom a családi vállalkozásban, amelynek 2018 óta az ügyvezetője, 2020-tól társtulajdonosa vagyok.

Milyen összefogás van az egri pincészetek között?

2018-ban hoztuk létre neves egri borászokkal az önfinanszírozású Egri­ Borműhelyt, amelynek magam is alapítótagja voltam. Célunk az egri borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása. Fontos, hogy kellő közösségimédia-felületeken is megjelenjenek az egri borászatok. Ennek jegyében hoztuk létre az Egri Bor Most nevű weboldalt, ahol minden információ és aktualitás megtalálható a borműhely projektjeiről. Jelentős eredményeink közé tartozik például, hogy mi voltunk az első olyan egyesület, amely a korábbi városvezetés idején megalkotta az egységes Egri Borvidéki Palackot. Ma már ebbe tölthetnek az egri pincészetek superior, valamint grand superior minősítésű borokat. A Borműhely tavasszal és ősszel rendszeresen szervez egri bortúrákat szakmai résztvevőknek azért, hogy így népszerűsítse a borvidéket.

Július közepe óta vehetik igénybe az érdeklődők a borműhely által életre hívott Egri Bor Busz szolgáltatását.

A busz szombatonként Eger belvárosából indul, és meghatározott meg­állókkal délelőttől egészen estig körjáratként működik a Borműhely tag-pincészetei között. Ez kiváló lehetőség az Egerbe látogató borkedvelőknek arra, hogy egyszerűen eljut­hassanak egy nap alatt akár több egri pincészethez is, és megismerhessék a helyi borkultúrát. A kezdeményezést is önerőből hoztuk létre.

Miért indult képviselőnek és hogyan jellemezné a 6. számú választókerületet?

Amikor tavaly Habis László és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő felkért arra, hogy ezt a körzetet képviseljem, tisztában voltak vele, hogy pontosan ismerem azt, hiszen itt élek.

A választókörzet nagyon összetett és sokszínű, így az itt végzett feladataim is azok. Képviselői karrieremet tavaly nem a jelenlegi pártösszetétel mellett képzeltem elindítani. Kormánypárti képviselőként sok energia és idő számomra az, hogy a közgyűlések alkalmával sokszor igen heves viták vannak. Ezeken az alkalmakon nem szeretnék csendben hallgatni. Igyekszem kiállni a körzetemért, az egri bor ügyéért és az idegenforgalomért. Belvárosi jellegéből adódóan ez a körzet ezer szállal kötődik a turizmushoz. Az elmúlt hónapokban a koronavírus–járvány miatt jelentős visszaesést tapasztaltunk.

Melyek azok a projektek, amelyek még a korábbi képviselő, Csákvári Antal idején kezdődtek, és megvalósulásuk a jelenlegi ciklusba ível át?

Az idei és a következő év részben az előző ciklusban megkezdett beruházások befejezéséről fog szólni a 6. számú választókörzetben is. Az egri várral kapcsolatban számos projekt van.  Nemrégiben került átadásra a turisztikai szempontból igen jelentős Zárkándy-bástya, amelynek köszönhetően az idelátogatók átsétálva a vár alatt a Dobó utcában találják magukat. Itt egy nagyon hangulatos belső kert került kialakításra, amely kiváló rendezvényhelyszín lehet. A vár fenntartójának hosszú távú tervei között szerepel, hogy a Zárkándy-bástyát is kiadja rendezvények szervezésére, hiszen ehhez minden feltétel adott. A bástyában lévő kazamatarendszerben terveznek majd tárlatvezetést tartani az ide látogatóknak.

Milyen fejlesztések történtek a közösségi közlekedés terén, és milyen újításokra van igény?

Új buszmegállóval bővült az Íj utca. Remélhetőleg új buszjáratok is indulhatnak itt. A 2020. július 30-i közgyűlésen fogadták el a Volánbusz Zrt. által előterjesztett beszámolót. Az Almagyar dombot szűkös utcák, ugyanakkor nagy lakósűrűség jellemzi. Közvetlen buszjárattal nem rendelkezik ez a lakóövezet, azonban többször felmerült, hogy lenne erre igénye az itt élőknek.

Júniusban átadták a felújított Leányka utcai aluljárót, amely sokkal biztonságosabbá vált azáltal, hogy korlátokkal és kapaszkodókkal látták el, valamint korszerűsítették a közvilágítást. A közbiztonság miatt nemrégiben kérvényeztem, és ígéretet is kaptam a kamerarendszer kiépítésére az aluljáróban.

Fontosnak tartom, hogy mindenki a legnagyobb biztonságban jusson el az Almagyar dombról a belvárosba.

Az Egészségház utca felújítása még tart, de fél sávon már járható. Remélem, hogy év végéig át tudják adni. A Hibay Károly utca burkolata igencsak elavult, ezért felújításra szorul.

Noha a Bajcsy-Zsilinszky utcában lévő sorompó megszűri az illegális behajtókat, számos utcában ez nem megoldott. Összességében a belvárosban egy egységes behajtást korlátozó rendszer kiépítésére lenne szükség.

Milyen infrastrukturális feladatok várnak még megoldásra a körzetben?

A csapadékvíz–elvezetés az előző városvezetésnek köszönhetően már részben megvalósult, azonban kiegészítésre szorul. Túl vagyunk a nyári zivatarok és viharok időszakán, amelyek igen nagy kihívást jelentettek a körzetben élők számára. Mindenképpen pozitívum, hogy az Íj utcai iszapfogó műtárgy tisztítását az önkormányzat elvégeztette, azonban az ezzel kapcsolatos hosszú távú megoldás még várat magára. Minden energiámmal azon vagyok, hogy azt az évtizedes problémát, amelyet a Vécseyvölgyben a csapadékvíz miatt keletkező károkból származik, a megfelelő korszerűsítés által el tudjuk hárítani.

Bízom benne, hogy a jelenlegi városvezetés részéről is meglesz az a szakmai felkészültség, amellyel a megkezdett fejlesztéseket be tudják fejezni. Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő az M25-ös út átadásakor bejelentette, hogy meg fogják építeni Eger elkerülő útját is, amely a körzet közlekedése szempontjából meghatározó lesz.

 

NÉVJEGY

JUHÁSZ ÁDÁM (Eger, 6. választókerület)
SZERVEZET: Fidesz-KDNP egri frakció

TISZTSÉGEK:

  • 2018-tól a Juhász Testvérek Pincészete ügyvezetője és 2020-tól annak egyik tulajdonosa
  • 2019-től képviselő és a Városimázs Bizottság tagja

SZÜLETÉSI HELY, IDŐ: Eger, 1989. 06. 14.

E-mail: juhasz.adam@ph.eger.hu
Telefon: 06 20 215 1608

FOGADÓÓRA: Telefonos, vagy e-mail-ben történő egyeztetést követően az Egri Polgárok Házában


SZERZŐ: ZSIGMOND LILIAN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT