Bódi Zsolt Eger 12. számú választókerületének, azaz Felnémetnek az önkormányzati képviselője. Közéleti tevékenysége mellett vállalkozóként dolgozik az építőiparban. Számára Felnémet közösségének ügye az első. Lapunknak elmondta, számos fejlesztésre lenne szükség körzetében is, ám hangsúlyozta, mindennek a mozgatója a pénz, és jelenleg igen jelentős teher van az országon és az önkormányzatokon is.

Hogyan foglalható össze szakmai múltja és jelene?

Tősgyökeres egri vagyok, az általános és a középiskolát is itt végeztem. Majd a budapesti Klauzál Gábor Műszeripari Szakközépiskolában szereztem még egy másik szakmát. Ezt követően 10 évig dolgoztam karbantartástervezőként a Philip Morris Egri Dohánygyár Kft.-nél. Ezalatt levelezőn kezdtem el főiskolai tanulmányaimat, négy év elvégzése után, objektív okokból nem diplomáztam le. 2006 óta élek Felnémet városrészben családommal. Három lány gyermekem van: egy egyetemista és két középiskolás. Párom pedagógusként iskolatitkár a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnáziumban. Cégvezetője vagyok a 2004 óta működő vállalkozásomnak, ahol építőipari generálkivitelezéssel és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozunk.

Miként lett a 12. választókörzet képviselője?

Többen bátorítottak arra, hogy induljak a kerület képviselőjeként. Magam is meg voltam győződve arról, hogy ebben a minőségben még többet tudnék tenni a közösségemért. Igen szomorú, hogy szinte egyből a járvány okozta helyzetben kellett elkezdeni a munkát. Mindennek a mozgatója a pénz, és jelenleg elég nagy teher van az országon és az önkormányzatokon is. Mégis úgy gondolom, hogy amit lehet, azt meg kell tennünk. Mindenkit a tettei minősítenek, nem pedig a választást megelőző ígéretek. Az, aki csak beszél arról, hogy mit szeretne tenni, de soha nem cselekszik ennek jegyében, azzal csak azt sugallja, hogy milyen szeretne lenni.

1961-ben csatolták Felnémetet Egerhez. Milyen sajátosságokkal bír ma a városrész?

Mi, felnémetiek azt szoktuk mondani, hogy Egert csatolták Felnémethez, de valóban abban az évben lett a település Eger része. Egyértelmű, hogy Felnémeten jelentős mennyiségű beruházásra és fejlesztésre van szükség. Speciális körzet, hiszen idetartozik a Bervai Lakótelep, az Almár, a felnémeti falu, valamint a pásztorvölgyi fiatal kertvárosi negyed is. Az itt élő közösségeknek más és más igényeik vannak arra, hogy a mindennapi komfortérzetük meglegyen. Ebből adódóan meglehetősen összetett feladat mindezeknek az ellátása. Idetartozik többek között az utak, parkok, járdák karbantartása, vagy éppen a csapadékvíz-elvezetés megoldása.

Milyen fejlesztések történtek a 12. választókerületben az elmúlt években?

A Bervai Lakótelepen néhány éve megtörtént egy pihenő- és egy fitnesspark kialakítása. Emellett az egykori modellező pályán egy futballpályát alakítottak ki. Igen régi adósságát rendezte a város azzal, hogy rekonstruálták a csapadékvíz miatt tönkrement Alvégi utat. Ennek köszönhetően jelentősen javultak a közlekedési viszonyok. Az elmúlt évtizedben a Tárkányi úton a régi TSZ-irodából alakítottak ki szociális bérlakásokat, amelyeknek a lakói sajnos igen sok problémát okoztak a környezetüknek. Ezt a bérlakásegyüttest 2018-ban lebontották és új, négylakásos szociális bérlakások épültek, amelyekbe be is költöztek az új lakók.

Milyen eredményeket értek el Felnémeten a hulladékelhelyezéssel kapcsolatban?

Az elmúlt időszakban végeztük el, felnémeti vállalkozók segítségével, az almári szeméttároló megtisztítását, amely azért volt indokolt, mert a területen lévő tároló felső része nem volt körbezárva. Ennek következményeként nagy arányban helyeztek el itt hulladékot olyanok, akik területileg erre nem voltak jogosultak. Az önkormányzati Közterület-felügyelettel sikerült megegyeznünk, amelynek értelmében a kamerát célzottan az érintett területre fordították. Reméljük, hogy ennek eredményeként a továbbiakban nem lesz illegális hulladékelhelyezés.

Milyen fejlesztések szükségesek a 12. választókerületben?

A Bervai Lakótelepen nagy igény lenne zebra kialakítására a két buszmegálló között. Ennek megvalósulását ugyanakkor nehezíti, hogy ez országos közút. A pásztorvölgyi és a régi felnémeti részen indokolt lenne az utak és a járdák javítása. A Bervai Lakótelep melletti újépítésű családi házsor Vadrózsa utcai részének nincs szilárd burkolata, amelyet feltétlenül szükséges volna leaszfaltozni. Ugyancsak fejlesztést igényel a Béke lakónegyed, ahol többségében roma származásúak élnek. Ebben a lakókörzetben szintén megoldandó városi feladat az illegális hulladék megfelelő kezelésének módja. Ugyanakkor mindig hangsúlyozom, hogy összehangoltan kell ezeket a problémákat megoldani. Ha egy területet csak kitakarítanunk, de nem oldjuk meg annak a védelmét, például egy kamerarendszer kiépítésével, akkor egy hónap múlva ismét kezdhetjük újra a tisztítást. Az önkormányzat felé többször jeleztem ezt az igényt, hiszen ezzel fülön tudjuk csípni azokat, akik illegálisan helyeznek el hulladékot.

Miként írható le Felnémet közössége?

Úgy szoktuk jellemezni, hogy olyan, mint egy „falu a városban”, hiszen nagyjából mindenki ismerős, és köszönnek egymásnak az itt élők. Igen összetartó Felnémet közössége, több civilszervezet is működik ebben a városrészben. A Felnémetért Lokálpatrióta Egyesületben – amelyet 2013-ban hoztunk létre – például rendszeresen szervezünk különböző civil rendezvényeket és megemlékezéseket. Ezek közül igen jelentős a Felnémeti Disznótor és Pálinkamustra, a Felnémeti Gyermeknap és Majális, a Dósa Tibor Felnémeti Gasztronómiai Fesztivál, valamint a Felnémeti Szüreti Napok, amelyek szervezésében is részt szoktunk venni a Felnémet Kultúráért Alapítvánnyal együttműködve. Jelentős rendezvényünk még a Felnémeti Szilveszteri Bál, amelynek különlegessége, hogy egész családok vehetnek rajta részt. Ennek az eseménynek a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium ad otthont, ahol mind a felnőttek, mind pedig a gyermekek megtalálják a számukra megfelelő programot egy jó közösségben. Említésre méltó még a Felnémeti Fertálymesteri testület közösségért végzett munkája is.

Hol helyezi el magát a közgyűlésben?

A két fél közötti folyamatos csatározás gyakran a tényleges munkától veszi el az időt. Én általában akkor szólalok fel a közgyűlésben, ha Felnémet érdekeit kell képviselnem. Azért lettem képviselő és vagyok a közgyűlés tagja, hogy ezért a körzetért még többet tegyek. Jobboldali beállítottságú vagyok, de egyik politikai pártnak sem vagyok a tagja. Ismertem az előző városvezetést is, akikkel mint civilszervezet vezetője együtt tudtam dolgozni. Az önkormányzati választásokkor ugyan értettem, hogy a Felnémeten induló képviselőjelöltek közül sokan szerettek volna tenni ezért a körzetért, ám kíváncsi lettem volna arra, hogy ők addig hol voltak és mit tettek a városrészért. Ennél már csak az a nagyobb kérdés, hogy vajon most hol vannak?? Vallom, hogy tervezni kell. A kampányomban is így fogalmaztam, és nem úgy, hogy mit ígérek és vállalok. Tekintve, hogy nem az én kezemben van a „kincstár kulcsa”, nem tudok megígérni semmit. Aki csak ígér és feltétel nélküli vállalásokat tesz, felelőtlenséget követ el.

 

NÉVJEGY

BÓDI ZSOLT (Eger, 12. választókerület)
SZERVEZET: Fidesz-KDNP frakció

TISZTSÉGEK:

  • Pásztorvölgyi Iskoláért Alapítvány elnöke
  • Felnémetért Lokálpatrióta Egyesület elnöke
  • Eger és Vidéke Ipartestület alelnöke
  • Felnémet-városrész kiérdemesült Fertálymestere

SZÜLETÉSI HELY, IDŐ: Eger, 1971. 11. 26.

E-mail: bodi.zsolt@ph.eger.hu
Telefon: +36 70 632 3535

FOGADÓÓRA: előzetesen egyeztetett helyen és időpontban


SZERZŐ: ZSIGMOND LILIAN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT