Oroján Sándor okleveles környezetmérnök 2019. október óta az Egri Fidesz-KDNP frakcióvezetője, a város 8. számú választókerületének képviselője, valamint a Városi Szociális és Családügyi Bizottság tagja. Második diplomáját az Open University of Malaysián szerezte. 2010-től Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő – akkor Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkár – kabinetfőnöke volt, majd a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportját vezette ügyvivőként. Politikai pályája alatt több határon túli választáson kampánymenedzserként dolgozott. Társalapítója volt a magyar start-up vállalatnak, a LIBER 8 Technology-nak. A képviselő a Heves Megyei Fejlesztési és Nemzetközi Ügyek Bizottságának elnöke.

Kézdivásárhelyen született, és ötéves volt, amikor szüleivel Magyarországra költöztek.

Onnantól mindig is Heves megyében – először Lőrinciben, majd Hatvanban – éltünk. A középiskolát már Budapesten, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumban végeztem. Első diplomámat a Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem 2009-ben környezetmérnök szakon. Ezt követően az Open University of Malaysián végeztem el távoktatásban a mesterképzést – Master of Business Administration (MBA) –, ahol vállalatvezetési ismereteket tanultam angol nyelven. Alapvetően fiatalkorom óta Heves megyéhez és Egerhez kötődöm, 2006-tól vagyok Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő kabinetfőnöke. Azóta elsősorban Egerben dolgozom, és családommal két éve Egerszalókon élek.

Mikor kezdett el politikával foglalkozni?

Csaknem 20 éve a politika közelében élek. Gyakorlatilag gyerekként szippantott be ez a terület: mindig is érdekelt a közélet és a társadalmi kérdések. 14 éves voltam, amikor beléptem a Fidelitasba, és már a gimnázium alatt aktívan részt vettem a szervezet Heves megyei munkájában. 2010-től megyei képviselő lettem. Ezzel együtt mindig is reál beállítottságú voltam, és nagyon szerettem a kémiát. Több tanulmányi versenyen értem el dobogós helyet. Ahogy a képleteknek van egy megoldása, úgy az életben és a politikában is ezt keresem. A közéletben természetesen jóval árnyaltabb a kép, mégis arra törekszem, hogy a fekete egyértelműen elváljon a fehértől: látszódjon, mi az, ami helyes vagy helytelen.

Milyen szakmai tevékenységet folytatott a politika mellett?

2012 és 2014 között Heves megyei képviselő voltam, ekkor volt egy időszak, amikor az Informatikai Vállalkozások Szövetségénél dolgoztam. Különösen érdekelt, hogy miként működik a külkereskedelem: a Szudáni-Magyar Kereskedőház Kft. alapjait abban az időszakban raktuk le néhány kollégámmal. Fél évig lényegében a Szudáni Kereskedelmi Képviselet Andrássy úti irodájában dolgoztam.

2014-ben Világ Innovációs Nagydíjat nyert egy különleges magyar fejlesztésű digitális karkötővel a LIBER 8 Technology, amelynek Ön alapító tagja volt.

Mi fejlesztettük ki az első olyan hordható okoskarkötőt, amely nem igényel saját energiaforrást: csatlakozó és gomb nélkül képes kommunikálni a mobiltelefonnal. A Tago Arc elnevezésű luxusékszer mintázata ugyancsak telefonról változtatható.

Az okosékszer E-INK (elektronikus papír) kijelzője segítségével tud kommunikálni az NFC chip technológiával ellátott mobiltelefonnal. Egy crowfunding (közösségi finanszírozás) kampányban sikerült a világ minden tájáról összegyűjtenünk összesen 30 millió forintot, amelyből az eszközt le tudtuk gyártani és elszállítottuk a megrendelőknek. Ugyanakkor sok nehézséggel küzdöttünk, mert az Apple nem engedte használni az NFC chip-et, ezért csak android operációs rendszert használó okostelefonnal működött a karkötő. 2015-ben befektető jött a céghez, én akkor kiszálltam. Fontos visszajelzés volt számomra, hogy ebben a szektorban is megálltam a helyem, de mindig is a politika élvezett prioritást – enélkül nem éreztem teljesnek az életemet.

2014-ben a füzesabonyi önkormányzati választáson segítette Nyitrai Zsolt és Nagy Csaba polgármester munkáját.

Így van, a választások előtt felkértek kampányfőnöknek, és azóta is igyekszem segíteni a polgármester munkáját. Idővel Nyitrai Zsolt kabinetfőnöke lettem, így 2015 óta Egerben töltöm a hétköznapokat.

Meglehetősen összetett Eger 8. sz. választókerülete mind társadalmilag, mind pedig a Szala-patak gyakori áradásai miatt.

A belváros – Széchenyi utca, Károlyváros, Tetemvár – egy része, valamint a Szala-patak völgyében húzódó Verőszala utca is hozzátartozik. Nagyon színes, egyben igen különböző tulajdonságokat magában hordozó körzet. Örök városi téma a Verőszala, ahol a szegregátumban élő közösségben számos problémát okoz a drogfogyasztás, valamint a kábítószerterjesztés.

Fontosnak tartom a Verőszalában futó mentorprogramot, amelyben választókörzetem fiataljainak segítenek az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói.

Ettől teljesen elkülönül a körzet nyüzsgő belvárosi része, valamint a kertváros jellegű Károlyváros.

Milyen fejlesztésekre van szükség a településrészben?

Ahogy a város több részén, körzetemben is számos utca- és járdaszakasz szorul javításra.

Noha természetesen a választókörzetem adta feladatok élveznek elsőbbséget, az azt érintő fejlesztéseket közös erővel, városi szinten lehet csak véghez vinni. Körzeti képviselőként és az egri Fidesz-KDNP frakcióvezetőjeként is azt tartom szem előtt, hogy mi jó a város egészének. A legfontosabb problémákat, valamint fejlesztési célokat településszinten kell meghatározni és a szükséges feladatokat összehangoltan megoldani. A legjelentősebb közös fejlesztési célnak a Lenkey-ház felújítását tartom, ez volt a programom első pontja.

Hogy áll a keleti elkerülő út megépítése?

Tudomásom szerint jelenleg készül az a környezetvédelmi hatástanulmány, amely alapján meg lehet majd határozni, hogy pontosan hol és miként lehet megépíteni az utat. Eger közlekedését alapvetően határozza majd meg a keleti elkerülő út. Ennek a zöld beruházásnak köszönhetően nagyságrendekkel csökken majd a környezetterhelés azzal, hogy az út eltereli a forgalmat a belvárosi településrészekről. Ezzel megszűnik a torlódás, illetve mérséklődik a szén-dioxid- és egyéb károsanyag-kibocsátás.

 

NÉVJEGY

OROJÁN SÁNDOR (Eger, 8. választókerület)
SZERVEZET: Fidesz-KDNP Egri frakció

TISZTSÉGEK:

  • Heves Megyei Fejlesztési és Nemzetközi Ügyek Bizottságának elnöke (2010-2014)
  • 2019-től az egri Fidesz-KDNP frakcióvezetője
  • 2019-től a Városi Szociális és Családügyi Bizottság tagja

SZÜLETÉSI HELY, IDŐ: Kézdivásárhely, 1985. 05. 09.

E-mail: Orojan.Sandor@ph.eger.hu
Telefon: +36 20 669 3846

FOGADÓÓRA: előzetesen egyeztetett helyen és időpontban


SZERZŐ: ZSIGMOND LILIAN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT