Minczér Gábor Eger általános alpolgármestere, okleveles történelem szakos tanár, az Egységben a Városért Egyesület tagjaként Eger 11. számú választókerületének képviselője, valamint az egri Jobbik tagja.

Minczér Gábor, Eger általános alpolgármestere számára szülővárosa az első

Hogyan indult a pályája?

Egrinek születtem, a családom generációk óta egri kötődésű. Az Eszterházy Károly Főiskolán történelem szakon szereztem tanári diplomát. 2004-ben kiköltöztem az Egyesült Királyságba, ahol 10 évet töltöttem, és ezalatt szereztem egyetemi diplomát molekuláris biológia és biokémia szakon. Kint az építőiparban dolgoztam, hideg-meleg burkolással, valamint faipari munkával foglalkoztam. Adószámmal rendelkező magánszemélyként néha még ma is vállalok kertépítést, térkövezést.

Mikor kezdett el közélettel foglalkozni?

A rendszerváltás folyamata engem is beszippantott, noha nem voltam egy elsővonalbeli politikus, 2003-ban beléptem a főiskolásokat, egyetemistákat tömörítő Jobboldali Ifjúsági Közösségbe (Jobbik), amely év végén alakult párttá. A 2010-es kormányváltás után, külföldről is világosan láttam, hogy nem egészen az valósult meg, amit a Fidesz ígért. A Jobbik már ekkortájt kiemelten foglalkozott azzal, hogy nem valósult meg az elszámoltatás, vagy éppen az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala. Valamint a társadalmat foglalkoztató, mondhatni kényes kérdésekkel egyedül a Jobbik kívánt először érdemben foglalkozni.

Mikor jött vissza Magyarországra?

2014-ben Sneider Tamás alelnök úr hívására jöttem haza, és alelnöki titkárként az Országgyűlés Hivatalánál helyezkedtem el. Elsősorban titkári feladatokkal, törvényjavaslatok, módosítók megalkotásával foglalkoztam. 2018-2019 folyamán mint egri Jobbik-tagot kért fel Mirkóczki Ádám az ellenzéki összefogásban való részvételre, valamint arra, hogy induljak a 11. választókkerület képviselőjeként. A választást megnyertük, és én magam egyéniben is bejutottam a közgyűlésbe, ahol a polgármester úr felkért, hogy vállaljam az általános helyettes alpolgármesteri pozíciót, amelyet örömmel elfogadtam.

Mirkóczki Ádám tavaly júniusban kilépett a Jobbikból, hogy teljes egészében Eger érdekeiért dolgozzon. Képviselőtársai nem követték példáját. Hogyan fér meg egymással a helyi érdekű munka és az országos párttagság?

A polgármester úr minden képviselőre rábízta azt, hogy mennyire szeretne elszakadni a saját pártjától. Ő kilépett, hogy ezzel is elejét vegye az esetleges párttagsággal járó külső nyomásnak és döntéshozatali kényszernek. Városvezetőként ez így is van rendjén. Ahogy a többi képviselőtársam, magam sem léptem ki a saját pártomból, ám elsősorban Eger városával foglalkozom, és nem folyok bele az országos politikába. Ezzel együtt tartom a kapcsolatot az Egri Jobbik szervezetével, hiszen nem szeretném magamat teljesen elzárni attól, hogy részt vegyek az ellenzéki összefogásban és a 2022-es országgyűlési választásokra való készülésben. A városvezetés egészéről összességében elmondható, hogy teljes egészében félretettük az országos pártpolitikát, de természetesen figyeljük az országos eseményeket, viszont elsősorban Egerre szeretnénk koncentrálni.

Csaknem 1,3 milliárdot kell visszafizetnie Egernek azokból a fejlesztési kölcsönökből, amit a korábbi városvezetés vett fel. Hogyan duzzadt ekkorára a város hitelállománya?

Ez abból adódik, hogy ahogy más városvezetés, Eger önkormányzata is évről évre vett fel fejlesztési hiteleket, amelyek 430 és 530 millió forint között mozogtak minden esztendőben. Van egy költségvetése a városnak, és azzal számolnia kell minden évben, hogy ez az összeg nem biztos, hogy fedezi a tervezett fejlesztéseket. A korábbi városvezetés összesen 2,5 milliárd forint banki hitelt vett fel a kormány jóváhagyásával 2014 és 2019 között. Ebből még van 1,3 milliárd forint, amelyet nem fizetett vissza a város. Ezek folyó hitelek, azaz minden évben fizetjük a kamattal terhelt törlesztőrészleteket, és tudomásom szerint 2024-ig köteles a város visszafizetni a 2014-ben felvett hitel összegét.

Minczér Gábor és Farkas Attila alpolgármesteri egyeztetése a városháza titkárságán

Milyen volt Eger költségvetése 2020-ban?

Tavaly körülbelül 43 milliárd forint volt, amelyből mindössze hozzávetőlegesen 16 milliárd forint az, amely a város működtetéséhez szükséges. Ez az összeg áll rendelkezésre a kötelező és önként vállalt feladatok szigorúan előre meghatározott terv szerinti ellátására. A fennmaradó összeg kizárólagosan projektek megvalósítására költhető, amolyan címkézett pénz. Utóbbi kategóriába esik a vár, vagy éppen a Sas út fejlesztése. Idén egymilliárd forinttal biztosan kevesebből kell gazdálkodnunk, mint tavaly vagy 2019-ben.

Milyen egyéb hitel, vagy hitelek felvételével próbálkozott a város?

Igényeltünk egy rendelkezésre tartott folyószámlahitelt legfeljebb 1 milliárd forintig. Amennyiben mi ebből felveszünk, azt minden év végéig vissza kell töltenünk. Noha 2020-ban a bizonytalan gazdasági helyzet miatt igényeltük, hogy elkerüljük az esetleges likviditási problémát, például, ha nem tudunk fizetést adni a csaknem 1300 alkalmazottunknak. Összességében egy fillért sem vettünk fel az összegből. Az általunk igényelt fejlesztési hitelt nem kaptuk meg, pedig egy olyan konstrukciót sikerült kidolgoznunk, amely nem lett volna ingatlanfedezethez kötve. A korábbi (Fidesz) városvezetésnek a fejlesztési hitelfelvétel mögé mindig ingatlanfedezetet kellett adnia. Ebből adódóan jelenleg is számtalan önkormányzati tulajdonú ingatlant jelzálog terhel.

Hány önkormányzati tulajdonban álló ingatlant terhel jelzálog az előző városvezetéshez köthető hitelfelvételi módozat miatt?

Meglehetősen sokat. Csak a nagy értékű ingatlanjaink közül ilyen például a volt Mezőgazdasági Szakközépiskola épülete, a volt Ifjúsági Ház épülete vagy az Eger Termál- és   Strandfürdő. 2019 végén szembesültünk a ránk hagyott hitelállománnyal, valamint azzal, hogy gyakorlatilag romokat örököltünk.

Hogyan jellemezné Eger 11. választókörzetét?

A körzetem meglehetősen sokszínű: az emeletes házas panelövezet mellett kertvárosi rész is tartozik hozzá. Példaként említeném a Ráchegyet, melynek közlekedése sajnos igen problémás. Választási vállalásom volt egy összekötő, egyben mentesítő út megépítése, mely esetében jelenleg az engedélyeztetési folyamatnál járunk, és ha minden igaz, ez az út idén megépül. Ugyancsak célom a Szalapart utca teljes burkolatfelújítása, a körzeti játszóterek rendbetétele, valamint azok korszerűsítése. Több játszótér esetében indokolt, hogy új eszközparkkal gazdagodjon. Természetesen a továbbiakban is kiemelten szeretnék odafigyelni körzetem fejlesztésére, tisztaságára és rendezettségére, valamint a járdák és utak rendbetételére.

 

NÉVJEGY

MINCZÉR GÁBOR (Eger, 11. választókerület)
SZERVEZET: Egységben a Városért Egyesület

TISZTSÉGEK: Eger általános helyettes alpolgármesteree

SZÜLETÉSI HELY, IDŐ: Budapest, 1975. 02. 16.

E-mail: minczer.gabor@ph.eger.hu
Telefon: +36 20 226 8017

FOGADÓÓRA: előzetesen egyeztetett helyen és időpontban


SZERZŐ: ZSIGMOND LILIAN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT