A közgyűlés margójára

Minczér Gábor alpolgármester gondolatai a legutóbbi közgyűlés eseményeiről

A februári közgyűlésen történt, hogy az eddigi berendezkedéssel szöges ellentétben a kormánypárti képviselők és politikai ellenfeleik – az ellenzéki pártok képviselői – összefogva a városvezetés ellen, gyakorlatilag 11 fővel átvették a közgyűlés irányítását.

Elsőként megakadályoztak a Felsővárosi Sporttelepen egy minimum 50 millió forintos műfüves sportberuházást, amely az egri gyerekek érdekében történt volna. Újonnan megszerezett, vitatott alkuk mentén megteremtett közgyűlési többségük segítségével zárt ülésen (!) nagyjából 20 embert a városi cégek és felügyelőbizottságaik éléről azonnali hatállyal menesztettek, valamint „kivégezték” az EVAT Zrt. Igazgatósági Tanácsát. Így váltották le többek közt a Termál Kft. és az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, valamint szinte az összes cég felügyelőbizottságának elnökeit is. Mirkóczki Ádám polgármester a személyi döntéseket megvétózta, melynek okán a döntés 15 napig nem tud hatályba lépni, annak eredménye március közepén derül ki.

A „tisztogatás” után a város költségvetésének drasztikus átszabása következett, mely során a különböző átcsoportosításoknak köszönhetően veszélybe került a Média Eger Nonprofit Kft. működése – mely ezt az újságot is kiadja -, továbbá elvonták városunk legnagyobb rendezvényének, az Eger Advent programsorozatnak a működési célú támogatását is. A módosítások és átcsoportosítások okán több, sikeres nyári rendezvény is veszélybe került, mint például a Végvári vitézek terén tavaly debütált Szurkolói Zóna, de az Éjszakai Fürdőzés is. A várhatóan súlyos finanszírozási problémákat, működési zavarokat és elmaradt programokat okozó gyalázatos döntéseket az alábbi képviselők hozták meg:

Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) , Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) , Lombeczki Gábor (Fidesz-KDNP) , Juhász Ádám (Fidesz-KDNP) , Bódi Zsolt (Fidesz-KDNP) , Kovács Cs. Tamás (Fidesz-KDNP) , Komlósi Csaba (független) , Mirkóczki Zita (MSZP) , Berecz Mátyás (DK) , Keresztes Zoltán (Momentum) , dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk)


Közbeszerzést írtak ki az egri közbringarendszer kialakítására

Egerben elsősorban szabadidős célokat szolgálnak a biciklik, tehát nem munkába járásra használják őket elsősorban, hanem kikapcsolódáshoz. Ahogyan a Fenntartható Városi Mobilitási Tervben is megfogalmazták, nálunk “A hasonló méretű (80 000 fő alatti lakosságú) megyei jogú városok átlagához képest a kerékpározás alacsonyabb […] aránya emelkedik ki.” Első körben két gyűjtőállomást terveznek kialakítani. Egyet az Árva közbe, a patakmederből felszínre érkező kerékpárút mellé, egyet pedig a Kallómalom utcára az egykori sportpályákhoz. A gyűjtőállomások számát később bővíteni fogják. A közbeszerzési eljárást február 23-án indították.


Jogerős

sem bűncselekményt, sem jogszabálysértést nem követett el Eger polgármestere

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya lezárta és bűncselekmény hiányában megszüntette mindhárom nyomozást, amit korábban Mirkóczki Ádám polgármester ellen tettek „hűtlen kezelés” vádjával. Ez a három ügy a városvezető veszélyhelyzetben hozott több száz döntése közül az ingyen parkolás bevezetése, illetve egy Árnyékszala úti és egy Széchenyi úti ingatlan értékesítése volt. A rendőrségi nyomozás nem állapított meg „hűtlen kezelést”, sőt ennek ellenkezőjét bizonyította. Történetesen, hogy Eger városa áron felül adta el az érintett két ingatlant és a város számára kifejezetten előnyös vagyongazdálkodási ügyletet hajtott végre. Mirkóczki Ádám kíváncsian várja az érintettek nyilvános bocsánatkérését, hiszen Eger minden felületén megvádolták korrupcióval, hűtlen kezeléssel, bűncselekményekkel, ezért szeretné, ha az érintett képviselők az alaptalan vádjaikért most ugyanolyan vehemenciával kérnének bocsánatot, mint ahogy hangoztatták hazugságaikat.


Gárdonyi Géza emlékév

Megtörtént az első széleskörű egyeztetés

Megtartották az első, széleskörű egyeztetést az idénre tervezett Gárdonyi Géza Emlékév kapcsán. A rengeteg programot magába foglaló, egész évre kiterjedő kulturális programsorozat az irodalomtól kezdve, a filmművészeten keresztül egészen az interaktív programokig mindent felölel, ami csak kötődik Gárdonyi Gézához – fogalmazott Minczér Gábor. Az alpolgármester hozzátette: „Ez nem kis munka, ezért már most elkezdtük a szervezéssel és tervezéssel kapcsolatos egyeztetéseket a város kulturális intézményeivel.” A megbeszélésen az önkormányzat mellett részt vett a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, a TV Eger, az Eger Városi Turisztikai Kft., az Egyesület Eger Idegenforgalmáért, a Dobó István Vármúzeum, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, az Egri Termál- és Strandfürdő, az Agria Mozi, az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Harlekin Bábszínház, a Gárdonyi Géza Színház, és az Egri Szimfonikus Zenekar.


Az önkormányzat és a Karitász közösen segít a háborús menekülteknek

Közös közleményben jelentette be Farkas Attila alpolgármester, valamint Árvai Ferenc igazgató, hogy együttműködési megállapodást köt egymással az önkormányzat és az Egri Főegyházmegyei Karitász.

Az egyre inkább eszkalálódó orosz-ukrán háború menekültjeinek, valamint az esetlegesen Egerben menedéket kereső emberek, családok megsegítésére fognak most össze, akik mint Mirkóczki Ádám közleményéből kiderült, a Kistályai úti munkásszállót fogják ideiglenes menekültszállóként birtokba venni. Ez nagyjából 200 embert, 50 családot jelent. A Főegyházmegyei Karitász Központ Eger az együttműködésben vállalta, hogy telephelyein fogadja, gyűjti a zárt csomagolású tartós élelmiszereket, jó minőségű takarókat és gyerekjátékokat. Hangsúlyosan ezeket a típusú adományokat fogadják, mert erre van most a legnagyobb szükség. Az adományokat Szaicz Leó utca 7. szám alatt (A Servita templom mellett), illetve a Szvorényi út-Árpád út sarkán a régi 5-ös iskola épületében várják, hétköznapokon 9:00- től 16:00 óráig.


(EM)