Hamarosan érkezhetnek az új elektromos buszok Egerbe

Negyven busz már korábban forgalomba állt a fővárosi agglomerációban, most pedig további hatvan beszerzési eljárása zárult. Ebből a hat darab BYD K9UD típusú jármű az év folyamán érkezik majd Egerbe – a korábbi ígéreteknek megfelelően.

A járművek szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes és ami a legfontosabb, elektromos meghajtású autóbuszok lesznek, melyek legalább 30 ülő és 45 álló utas szállítására alkalmasak. Egy feltöltéssel akár közel 300 kilométert is képesek lesznek megtenni.

Rendelkeznek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, valamint felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, légkondicionálóval, vezetéssegítő kamerarendszerrel és – ami külön érdekesség –, USB töltőfoglalatokkal.

Az új járművek zajterhelése jóval alacsonyabb lesz hagyományos társaiknál, a károsanyag-kibocsátásuk pedig gyakorlatilag nulla. Ez azt jelenti, hogy az érintett városokban évente csaknem 3500 tonnával (!) csökken majd a szén-dioxid-kibocsátás. Ez gyakorlatilag olyan, mintha 2000 gépjármű éves szén-dioxid-kibocsátása tűnne el városunk légköréből.

Ennek fényében még inkább fontos, hogy a városvezetés által korábban útjára indított majdnem teljesen ingyenes éves helyijárat-bérletet minél többen igénybe vegyék városunkban, hiszen ezáltal még több károsanyag-kibocsájtástól kíméljük meg Egert, így óvva környezetünket.


Közösségi kert épül Egerben az új Egri Civil Ház udvarán

A Kertet a MÁS Kert vállalkozás és az Életfa építi – jelentős önkéntes munka bevonásával.

Csathó Tibor, az Életfa Környezetvédő Szövetség elnöke elmondta: a kész ágyásokra a belváros, a környék lakosai és civil szervezetek pályázhatnak. Hozzátette: a kert nyolc magaságyásból áll majd, 1,5-től 5 x 1 méteres méretekig, 60 cm magassággal, kavics közlekedőkkel. Előreláthatólag nagy lesz a túljelentkezés, ezért valószínűleg pályázni kell majd, a felhívást a Kert saját Facebook-oldalán teszik közzé. A tervek szerint a közösségi kert szerves része lesz a Civil Közösségek Háza parkjának, amit szintén közösségi térként szeretnének használni. Itt szakmai eszmecserét, közös szüreteket terveznek, és óvodai-iskolai csoportokat is fogadnak majd.


Lajosvárosi bankautomata

Ifj. Sós Tamás, EMJV  3-as sz. vk. önkormányzati képviselőjének közleménye:

Tavaly nyáron kerestem meg a Belga Abc ügyvezetőjét, hogy az üzletbe ki tudunk e helyezni egy bankautomatát. Ezt követően kerestünk bankot, amely ebben segítségünkre volt.

Hosszabb egyeztetés és engedélyeztetés után, március hónapban kihelyezésre került egy bankautomata a Lajosvárosi Belga ABC épületében. Köszönöm szépen azt a több mint nyolcvan biztató, támogató üzenetet, amit az elmúlt bő fél évben kaptam. Remélem, hogy a lakosok örömére szolgál majd, és a városrész fejlődését hosszú távú működésével segíteni fogja. Ehhez az kell, hogy minél többen használják.

Köszönöm szépen a segítséget az OTP egri fiókjának, az Eger és Vidéke Áfész és a Belga Abc vezetésének!


(EM)