Louis Armstrong születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából ad koncertet az Egri Szimfonikus Zenekar július 17-én, 20 órától a Márai Központban. A programról Szabó Sipos Máté karmestert, a zenekar művészeti vezetőjét kérdeztük.

A jazz történetének egyik legnagyobb és legismertebb alakjára emlékeznek. Milyen szempontok alapján válogatta a dalokat?

Louis Armstrong rengeteg slágeréből és az általa ismertté vált sztenderdekből – kiváló művészvendégeinkkel közösen – megpróbáltuk kiválasztani azokat, melyek egy ilyen zenei fúzióhoz a leginkább alkalmasak. Az elmaradhatatlan Hello Dolly, Bicska Maxi, vagy a What a Wonderful World mellett hallhatunk majd 16 ismer slágert, köztük az I won’t dance, a Foggy Day, a Cheek to cheek, vagy a Moonlight in Vermont feldolgozásait.

Kik lépnek fel a zenekar mellett?

Satchmo és Ella Fitzgerald neve szinte egybeforrt, számos lemezt készítettek közösen. Ezért hívtuk vendégnek Pocsai Krisztina kiváló jazzénekesnőt, és Fekete-Kovács Kornél trombitaművészt, a mai jazzélet kiemelkedő egyéniségét, hogy a maguk stílusában elevenítsék fel Ella és Louis alakját. Hozzájuk társul még egy jazz combo is, melynek tagjai: Baló Sámuel, Miskolczi Márk és Szabó Sipos Ágoston. A névazonosság nem véletlen… Nagyon örülök, és kicsit néha irigykedem is, hogy fiamnak a jazz lett a hivatása. Mindenképpen meg kell említenem még Ott Rezső zeneszerző nevét is, akinek a dalok remek hangszerelését köszönhetjük.


SZERZŐ: VASS JUDIT