Lemondva alpolgármesteri megbízatásáról 2021. február 1-től a Dobó István Vármúzeum muzeológusaként folytatja munkáját

Berecz Mátyás elfogadta a jelölést, amely értelmében Heves megye 1. számú választókerületében egyéni képviselőjelöltként indulhat a 2022-es országgyűlési választásokat megelőző ellenzéki előválasztáson. Továbbra is a város 7. számú választókerületének képviselője, és történészként szakmai tevékenysége mellett a civilek érdekeinek képviseletét tartja egyik kiemelt küldtetésének.

Civilként a politikában

„Alapvetően 25 éve a civil szférában tevékenykedem, innen is indultam, és egyik ellenzéki pártnak sem vagyok a tagja. 2019-ben tudatosan vállaltam a társadalmi megbízatású alpolgármesteri feladatot úgy, hogy eredendően semmilyen politikai formáció mellett sem szerettem volna elköteleződni.  Ugyanakkor ahhoz, hogy Eger városának érdekeit szem előtt tartva eredményeket érjünk el képviselőként a közélet színterén, mindenképpen kell a politikai támogatás” – mondta el lapunk megkeresésére Berecz Mátyás.

Hozzátette, ebből adódóan örömmel fogadta, amikor 2020 őszén a Demokratikus Koalíció jelezte felé, hogy személyében, mint lehetséges országgyűlési képviselőjelöltben gondolkodnak.

Azt, hogy a demokratikus ellenzék pártjai nemrégiben úgy határoztak, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon közös országos listával és a választókerületekben közös egyéni képviselőjelöltekkel indulnak a Fidesz ellen, Berecz Mátyás mérföldkőnek tartja a hazai politikai élet rendszerváltást követő időszakát tekintve.

Fidesz kontra új irányvonal

Kifejtette, először valósul meg egy olyan összpárti összefogás, amely növelheti a győzelem esélyét. A korábbi statisztikákat nézve, ha ez az összefogás már megtörtént volna, akkor sokkal jobb eredményt ért volna el az ellenzék.

„Azt ők is hangsúlyozták és deklarálta az ellenzék is, hogy alapvetően olyan személyekben gondolkodnak, akiket a társadalom el tud fogadni, van aktív kapcsolatuk a civilekkel és nem utolsósorban olyanok, akik új emberek a politikában. Többek között talán ezért esett rám a választás. Ezzel egyetértek, mert én is úgy érzem, hogy a hazai ellenzéknek meg kell újulnia ahhoz, hogy eredményeket érhessen el a kormánypárttal szemben a 2022-es országgyűlési választásokon. Azok közé tartozom, akik tényleges változást szeretnének az országban azért, hogy az sokkal demokratikusabbá váljon” – hangsúlyozta jelölésével kapcsolatban.

Kifejtette, olyan friss erő kell a közéletbe, amelynek a tagjai a politikai tevékenységük előtt a saját szakmai területükön már bizonyítottak. Mint mondta, ő maga is ezzel a háttérrel fogadta el az ellenzéki jelölést.

Ellenzéki előválasztás a Heves megyei 1. számú választókerületben

„Tavaly év vége óta tart az összpárti egyeztetés a jelöltekkel kapcsolatban, és most ott tartunk, hogy ez egy jelölés. Várhatóan február elejéig születik meg a döntés és válik véglegessé az a lista, amely a jelölteket tartalmazza. Egyelőre nem dőlt el biztosan, hogy lesznek-e előválasztások. Azokon a helyeken, ahol több jelölt van, az előzetes megmérettetés szükséges lehet ahhoz, hogy eldőljön, ki indulhat az ellenzéki összefogás jelöltjeként a 2022-es országgyűlési választásokon” – részletezte.

2020 Egerben is a járvány és a kompromisszumok éve volt

„Amikor 2019-ben a helyhatósági választásokra készültünk, akkor Mirkóczki Ádám egyrészt felkért önkormányzati képviselőjelöltnek, egyúttal azt is jelezte felém, hogy számít a szakmai közreműködésemre. Tudta azt, hogy a Dobó István Vármúzeum volt igazgatójaként milyen ismereteim vannak a műemléki fejlesztésekről, a város kulturális életéről, valamint azt, hogy a civilekkel szoros kapcsolatot ápolok. Így lettem társadalmi megbízatású alpolgármester” – részletezte.

Kifejtette, a 2020-as évben a város költségvetéséből nagyon sok pénzt kellett az önkormányzatnak a vállalt feladatokból úgy átcsoportosítania a járvány elleni védekezés miatt, hogy ezért számos, a közösséget érintő területre nem tudtak áldozni.

„Jellemzően a hozzám tartozó vállalt feladatok teljesítése közül sok elmaradt, köztük több civil rendezvény mellett nem valósulhatott meg például a Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál a vármúzeum rendezésében. Összeségében úgy gondolom, hogy az adott körülmények között nem tudtam azt a munkát elvégezni, amit szerettem volna. Polgármester úr ezzel együtt bízott és bízik is szakmai hozzáértésemben, ám be kellett látnom, hogy a járványhelyzet nem tette lehetővé azt a tevékenységet, amit szeretnénk” – részletezte.

Berecz Mátyás koordinálja majd a várbéli fejlesztéseket

Elmondta, természetesen a jelenlegi helyzetben is tart az egri vár fejlesztése, amelynek a koordinálásában korábban is részt vett. Berecz Mátyás lemondva az alpolgármesteri megbízatásáról 2021. február 1-vel a Dobó István Vármúzeum állományában muzeológusként folytatja munkáját, és az intézmény Modern Városok Program részeként megvalósuló fejlesztését koordinálja majd.

„Kilépve a helyi politika első vonalából olyan szakmai tevékenységet fogok folytatni, mely területen megvannak azok a feltételek, hogy a város számára hasznosabb munkát tudjak majd végezni” – tette hozzá.

Ellenzéki vezetésű városként folyamatos ellenszélben

„Folyamatosan voltak és vannak viták a koalíción belül, de úgy gondolom, hogy ez egy természetes dolog, hiszen egy olyan politikai formációról van szó, amely korábban nem dolgozott együtt. Eger esetében is egy meglehetősen széles politikai spektrum fogott össze 2019 végén. Óhatatlanul kialakulhatnak személyes konfliktusokból adódó súrlódások” – hangsúlyozta.

Mint fogalmazott, ez mindenhol így van. Ahhoz, hogy egy ilyen együttműködés eredményes legyen, ki kell alakulnia egy munkarendnek, tisztázottnak kell lennie a feladatköröknek.

„Egyáltalán meg kellett ismernünk az önkormányzati munkát, hiszen többségünk korábban nem végzett ilyen jellegű tevékenységet. Ki kellett alakulnia egy munkamódszernek, és össze kellett csiszolódnia a csapatnak. Ez politikai pártállástól függetlenül bármilyen közösség számára időt igényel” – részletezte.

Békeidőben is harc

Kiemelte, meglehetősen nehéz kezelni azt a helyzetet, amelyben nemcsak az egri, hanem az ország valamennyi ellenzéki vezetésű önkormányzata van. A hazai önkormányzatiság elmúlt 30 évében még nem voltak az önkormányzatok ilyen nehéz helyzetben.

„A járvány is nehezítette az életünket, de úgy gondolom, hogy az országban egy politikai polgárháború zajlik. Egy normálisan működő demokráciában a kampányidőszak véget ér a választások lezárultakor. Ideális esetben, amikor eldől, hogy ki a győztes politikai erő, visszatérnek a normális élethez, a vezető politikai párt vagy koalíció ellátja a kormányzással járó feladatait, az ellenzék pedig konstruktívan végzi a maga munkáját.

Magyarországon nem ez történik, hanem gyakorlatilag folyamatos kampány és politikai harc van. Emiatt iszonyatosan nehéz az önkormányzatok feladata, mert folyamatos ellenszélben kell tevékenykedniük” – részletezte.

Berecz Mátyás hozzátette, hogy ennek a politikai harcnak a legújabb, szomorú példája a várba tervezett panorámalift esete. A Nyitra Zsolt által erőltetett beruházás támogatása szakmai egyeztetés, a tényleges igények és lehetőségek felmérése nélkül született meg, kész helyzet elé állítva az önkormányzatot. Erről a projektről, és annak szakmai és politikai vitájáról egy külön cikk készül a következő számban.


SZERZŐ: ZSIGMOND LILIAN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT