SzövegTörzs – Új egri lehetőség az online tér meghódítására

A Labor Eger Kollektív Házban profik segítenek neked abban, hogy megoszthasd véleményed és megtanuld kritikusabban kezelni a híreket.

SzövegTörzs néven közösségi stúdiót indított az Egri Újságíró Egylet és a Labor Egyesület. Kamerák, keverők, lámpák, mikrofonok – a youtuberkedés és a podcast-készítés eszközei térítésmentesen várják az egri ifjúságot. Az uniós forrásból megvalósuló projekt legfőbb célja, hogy a fiatalok civilként hallathassák véleményüket, szem előtt tartva embertársaik és a valós hírek tiszteletét. A SzövegTörzsről Weil Zoltánnal, a társulás elnökével beszélgettünk, aki egyben az Egri Szín online portál felelős szerkesztője.

Közösségi tér és stúdió Egerben

Weil Zoltán lapunknak elmondta, a Labor Egyesületben megvalósuló projekt székhelye az Erzsébet udvarban lévő Labor Eger Kollektív Ház, ahol a kisközösségi fejlesztések pályázatának (CLLD) köszönhetően egy stúdiót már elkezdtek kialakítani. Erre épül rá a SzövegTörzs projekt, amelyet teljes egészében a német Civic Europe alapítvány finanszíroz, tekintve, hogy a hazai ötlet elnyerte az alapítvány által kiírt pályázatot.

„A 470 pályázó közül egész Európából 15 nyerte el a támogatást, közöttük a mi elképzelésünk is. Ennek köszönhetően tudtuk megteremteni azt, hogy a stúdiónk jelenleg már a nap 24 órájában elérhető, és célunk, hogy azt egy igazi közösségi térré fejlesszük” – hangsúlyozta az egylet elnöke.

A tartalomgyártással járó felelősség

Azzal kapcsolatban, hogy miként került az egri projektötlet Európa élmezőnyébe, elmondta, hogy a behálózott világban mindenhol ugyanaz a probléma az Amerikai Egyesült Államoktól Kínáig: az információ gyakorlatilag szűrés nélkül, akadálytalanul és ellenőrizetlenül képes áramlani.

„Ez azt jelenti, hogy az online világban bárki bármilyen őrültséget elérhetővé tehet, és ugyanígy a saját képzeteihez megerősítést nyerhet. Emiatt a tények és a józan ész háttérbe szorul, hiszen viszonylagossá, véleményértékűvé vált a valóság. Ez az alapprobléma, amelyre a válaszunk nem az, hogy harcolni kell az álhírek és az összeesküvés-elméletek ellen, hanem az, hogy meg kell tanítani a hozzánk fordulókat hírt szerkeszteni. Ezt a zenetanuláshoz hasonlítjuk, ugyanis, aki járt zeneiskolába, az sokkal könnyebben megérti a zeneműveket, különbséget tud tenni az előadásmódok között. Amennyiben sikerül elég sok embert bevonni abba, hogy egyének, vagy akár kis közösségek tudósítsanak magukról, akkor azt feltételezzük, hogy képesekké válnak kritikusabban kezelni a híreket” – részletezte.

Podcast készül a közösségi studióban

A SzövegTörzs célcsoportja és a közösség mentorai

Kifejtette, azok, akik valamilyen módon szeretnének a közösségre hatni, akár blogolás, akár podcastkészítés formájában, a SzövegTörzs stúdiójában otthonra lelhetnek. Elsősorban, de nem kizárólagosan a középiskolás korosztályt szeretnék bevonni. Azonban nincs korhatár, felnőtteket is szívesen fogadnak a közösségi térben.

„Minden hónap első hétfőjén tartjuk a lapindítót. Az Egri Újságíró Egylet a SzövegTörzs gazdája, amely azt jelenti, hogy a mechanikus feladatokat mi látjuk el. Az egylet oszlopos tagja Kácsor Zsolt író, újságíró, a szervezet alelnöke, valamint Porcsin Zsolt, elismert újságíró és sajtópedagógus, aki korábban a Heves Megyei Hírlap, jelenleg a Debreciner online portál főszerkesztője” – részletezte.

Hozzátette, ugyancsak az egylet tagja Törőcsik Gábor, az Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki korábban a startup vállalkozások elindítását támogató INPUT Programban koordinátorként dolgozott.

Vendégelőadók a közösségi stúdióban

„A vendégelőadóinkról egyelőre csak egy tervezett listánk van, de a hazai elektronikus újságírás és az influencer világ legjobbjait szeretnénk meghívni. Nem emelek ki neveket, mert azt szeretnénk, hogy ne mi mondjuk meg azt, hogy kit hallgassanak, hanem maga a SzövegTörzs közössége határozza meg, hogy kire kíváncsi” – hangsúlyozta.

A SzövegTörzs produkcióinak kisugárzása

A projekt koordinátorainak célja, hogy a közösségi térben elkészült produkciók széles körben elterjedjenek: valamennyi anyag online elérhető lesz a SzövegTörzs weboldalán. Egyúttal törekszenek arra, hogy vendégelőadóik az ország legjobbjai közül kerüljenek ki. Ugyanakkor a blogok, podcastok és videók készítőinek soraiba elsősorban Egerből, annak környékéről várják a tanulni és szerkeszteni vágyó fiatalokat.

Légy véleményformáló a SzövegTörzsnél, hogy Te kapd a Menőségi díjat!

A SzövegTörzs a legjobb tartalmakat minden hónapban 40.000 forintos Menőségi díjjal jutalmazza. Nem az számít, hogy milyen hosszú és mennyire profi egy anyag, mindössze az, hogy mennyire érdekes és menő. Akár egy 10 másodperces TikTok-videó, egy néhány mondatból álló blogposzt, vagy akár egy 60 perces podcast beszélgetés is nyerhet.

Ne hezitálj, adj hírt magadról! – részvételi feltételek

A SzövegTörzs nyújtotta projektben való részvétel feltétele az, hogy a közösségi tagok rendszeresen jelen legyenek a megbeszéléseken és képzéseken, amelyeken egyrészt megtanulják a tartalomgyártáshoz szükséges technikai eszközök kezelését, másrészt képet kapnak arról, miként lehet kritikusan kezelni a híreket, és hogyan lehet úgy véleményt formálni, tudósítani magukról vagy kis közösségekről, hogy az a társadalom számára építő legyen.

„Egyrészt el kell sajátítaniuk a videó-, a hangkeverő- és a vágóprogram használatát, hogy idővel önállóan is tudjanak tevékenykedni a stúdióban. Itt mindenki magának készíti el a saját anyagát, mi csak a technikát és a helyet adjuk. Az a tapasztalatunk, hogy egy középiskolás fiatal igen gyorsan megtanulja kezelni a különböző mechanikai eszközöket” – összegezte Weil Zoltán.

Elmondta, Eger legjobb gimnáziumainak tanulói körében nagy az érdeklődés a SzövegTörzs projekt iránt. Hangsúlyozta, ez az a korosztály, amelyik még nem hagyta el Eger városát, de már kellően tájékozott és értelmes ahhoz, hogy egy területen elinduljon.

Mennyibe kerül a részvétel és hogyan lehet jelentkezni?

A részvétel ingyenes, az érdeklődőknek mindössze annyi a teendője, hogy látogassanak el a SzövegTörzs székhelyére, ahol podcastokat, videókat készíthetnek. A projekt megálmodói és működtetői csak annyit kérnek a csatlakozóktól, hogy tiszteljétek egymást, valamint a tényeket, legyenek elfogadóak, nyitottak és érdeklődők. Egy szóval: jófejek. Bővebb információkat a www.szovegtorzs.hu weboldalon találnak az érdeklődők, kérdéseikre pedig az info@szovegtorzs.hu e-mail címre írva kapnak választ.


SZERZŐ: ZSIGMOND LILIAN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT