Meghódította a rozé az Instragramot

Évről évre nő a rozé rajongótábora. A fiatalabb generáció körében is egyre népszerűbb ez a borfajta. Az International Wines and Spirits Record (IWSR), a nemzetközi bor- és párlatpiac kutatására specializálódott cég elemzői a legfrissebb, 2019-es adatokat vizsgálva arra jutottak, hogy a rozé továbbra is az egyik legerősebb trend a világon. Nincs ez másként Egerben és a térségben sem.

Dan Mettyear, az IWSR borkutatási igazgatója szerint a rozé egyértelműen növekedési pályán van. „A rozé továbbra is az egyik legerőteljesebb és legszélesebb körű trend a borokon belül, olyan sokszínű piacokkal, mint az Egyesült Államok, Paraguay, Kína és Namíbia. Ahogy a rozétrend az elmúlt években fejlődött, a fogyasztók igényei úgy tolódtak el a könnyebb, provence-i stílus irányába, amely megtestesíti az élénk, nyári pillanatokat.” A provence-i bor exportja az elmúlt öt évben évente átlagosan 28%-kal nőtt.

Nemzetközi szinten várható, hogy egyre több magasabb árú, csúcsminőségű rozé kerül a piacra.

Ezzel egyidőben a rozét készítő borászoknak érdemes a vegán szegmensre is figyelmet fordítani, ugyanis számíthatunk arra, hogy egyre több vegán matrica jelenik meg a palackokon, és a webáruházak is kialakítanak egy külön részt ezeknek a boroknak. Az Egyesült Királyság egyik vezető online borkereskedése, a Majestic már 2019-ben 200 bort listázott vegánként, szemben az egy évvel korábbi 39 borral.

A rozé egyik nagy erőssége abban rejlik, hogy – bár azt hinnénk, hogy a rózsaszín elriasztja őket – a nők mellett a férfiak is ugyanolyan szívesen fogyasztják.

Az Y-generáció pedig még divatosabbá tette, hiszen a közösségimédia–platformokon menőnek számítanak az olyan hashtagek, mint a #roséallday. Éppen a vizuális megjelenítés miatt a palacknak, címkének egyre nagyobb a jelentősége, ahogy előtérbe kerülnek az alternatív csomagolási megoldások is, akár a kisebb kiszerelésű üvegek, fémdobozok vagy a környezetbarát innovációk, kartondobozok. A lényeg, hogy legyen színes és feltűnő, és mutasson jól az Instagramon.

Barta Anna, a mátrai Nagygombos birtok borásza régóta elkötelezett a rozék irányába, ezért mindig figyelemmel kíséri, hogy a borpiac mely történései milyen hatással lehetnek a rozékra. Úgy látja, hogy évről évre nő a kereslet a rozék iránt, az emberek szerencsére nem tudják megunni. “Ezzel együtt folyamatosan reagálnunk kell a változásokra, amelyek nem mindig csak fogyasztói igények, hanem a Brexit, vagy az amerikai piacokra való kijutás nehézsége, a klímaváltozásra való reagálás a szőlőtermesztéssel kapcsolatban, a fine dining éttermek elvárásainak való megfelelés, vagy éppen most a Covid-19 piaci hatásai” – nyilatkozta.

 

 

Az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosával és vezetőjével, valamint az Egri Borműhely elnökével, Soltész Gergővel beszélgettünk az Eger környékén is tapasztalható rozé iránti növekvő igényekről, és a megváltozott borfogyasztói szokásokról.

Az elmúlt 10 évben mi is egy folyamatosan felívelő tendenciát tapasztalunk a rozé fogyasztással kapcsolatban. Egyre népszerűbb ez a bortípus, amelynek különböző módozatai jelentek meg a piacon” – mondta el lapunknak Soltész Gergő. Hozzátette, kezdetben volt a klasszikus száraz rozébor, emellett egyre elterjedtebbek lettek a nagyobb szénsavtartalmú termékek, valamint az édesített rozék. Lényegében a rozébor egy önálló kategóriává nőtte ki magát.

„A rozébor a fiatalok számára egy vonzó termék, hiszen jellemzően gyümölcsös, friss, és ideális esetben a palackozástól számítva egy éven belül el szoktuk fogyasztani. Azt látjuk, hogy a könnyed, megnyerő ízek vonzóbbak a fiatalabb generáció tagjainak körében, mint egy testes, magas tannintartalmú, markáns ízű és illatvilágú vörösbor” – részletezte.

„Amíg 5-10 évvel ezelőtt abszolút a bikavér dominanciájáról lehetett beszélni, addig manapság összértékesítést tekintve a rozé boraink képviselik a legnagyobb volument. Évente több mint egymillió palackot adunk el ebből a bortípusból” – hangsúlyozta.

„A rozéborok esetében arra törekszünk minden évben, hogy egy nagyon tiszta ízvilág, és minél inkább gyümölcsös jelleg domináljon. Szerencsénk van abban, hogy kiváló adottságú borvidéken dolgozhatunk; másrészt a nagy művelt területnek is köszönhetően széles a fajtaválasztékunk. Minden évben azokat a szőlőfajtákat használjuk fel az alaprozék készítéséhez, amelyeket az adott évjáratban a legígéretesebbnek gondolunk. Ebben az évben is nagy öröm volt számunkra, hogy a borvidék legjobb rozé borának a mi Kékfrankos félszáraz rozénkat választották” – összegezte.


SZERZŐ: ZSIGMOND LILIAN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT