Tarsoly József

Hogyan lett az Egri Bikavér Ünnep főszervezője?

2005. április 1-e óta hegybíróként dolgozom. A hegyközségnek van egy nonprofit kft-je, amely rendezvényeket is szervez. 1996-ban tartották az első Egri Bikavér Ünnepet. A kilencediket már én rendeztem. Az elmúlt időszakban számtalan, főleg a turizmushoz kapcsolódó kiskereskedő keresett meg minket azzal, hogy gyakorlatilag hónapokra leállt a piac, így az esemény nonprofit jellegéből adódóan idén elsődleges célunk az volt, hogy segítsünk a termelőknek abban, hogy értékesíteni tudják termékeiket.

Mikor és hogyan alakult ki a rendezvény dátuma?

Idén sem szerettünk volna kapkodni, és nem volt célunk, hogy minden áron megtartsuk az ünnepet. Egy ilyen rendezvény megszervezéséhez több hónap szükséges, rendkívül alapos és körültekintő munkát igényel, így a járvány miatt kialakult helyzet következményeként számoltunk azzal is, hogy idén elmarad a fesztivál.

Azt a legkésőbbi időpontot kerestük, amely még nem esik egybe az őszi iskolakezdés napjaival, ugyanakkor nem szerettük volna azt sem, hogy a valamikori Bormustrával egy időben legyen. Végül tartottunk egy megbeszélést a Városházán, ahol valamennyi rendezvényszervező, szőlész és borász részvételével egyöntetűen az augusztus 20-23-i hétvége mellett döntöttünk. A rendezvény megvalósulásá­hoz bruttó ötmillió forinttal járult hozzá az önkormányzat.

Mi a fesztivál fő profilja?

Azon borászok vehetnek részt, akiknek egri csillaggal ellátott bora van.   Az összes kiállító maga választ egy éttermet, amelynek ételeivel leginkább harmonizál a bora. Ezek a párosok zömében a hétköznapokban is együttműködnek.

Mennyire teremt közösséget a rendezvény? Minden korosztályra gondolnak a szervezők?

Ebben a négy napban egy olyan miliőt kívánunk létrehozni, amely alkalmas arra, hogy a mindennapok mókuskerekéből kizökkenve az idelátogatók egy kicsit elengedjék magukat és beszélgessenek egymással.

Nem kizárólag egy adott korcsoportot és társadalmi réteget szeretnénk elérni, hanem valamennyi korosztályt és társadalmi réteget. Ebbe természetesen beletartoznak a családok, a fiatalok és a nyugdíjasok is. Azt tapasztaljuk, hogy ez utóbbi réteg nagyon aktívan részt vesz a rendezvényen. A fesztivál színvonalát az is mutatja, hogy sokan jönnek Miskolcról, Nyíregyházáról, Debrecenből, de akár Győrből is. Sőt, Lengyelországból is gyakran érkeznek hozzánk szívesen látott vendégek.

Milyen foglalkozásokkal és zenei programokkal várják a látogatókat? Gondolnak a gyermekekre is?

Az Egri Csillag színpadon számos interaktív gyerekprogramot, rajzolást, ügyességi játékot  tartunk. Ezen a színpadon lépnek fel azok a zenekarok is, amelyek elsősorban a fiatalabb korosztály igényeit elégítik ki. Az elmúlt években nagyon sok egri zenekar – Cabaret Band, Endless Project – itt mutatkozott be, idén pedig már a nagyszínpadon lépnek fel.  Összességében igyekeztünk olyan programkínálatot összeállítani, ahol mindenki megtalálja a maga zenei ízlését.

Noha ezen a fesztiválon a gasztronómiáé a főszerep, elképzelhetetlen nagyobb fellépők nélkül. Szombat este várhatóan Szulák Andrea és Majsai Gábor a Stúdió 11 Ensemble-vel élő koncertet ad.

Ugyancsak különleges produkció lesz csütörtök este az Egri Szimfonikus Zenekar fellépése is.

Mennyi látogatót várnak?

Tavaly több mint 50 ezren vettek részt a négynapos fesztiválon. Bízunk benne, hogy lehetőségünk lesz idén is legalább ennyi látogatót fogadni majd az eseményen. Vélhetően ebben az évben is a Dobó téren tartják majd az augusztus 20-i városi díjátadó ünnepséget, amelyről szintén át szoktak jönni érdeklődők.

Mennyire számít borversenynek az esemény?

Az Egri Bikavér Lovagrend, amelynek én is tagja vagyok, nemcsak borlovagokat avat szombaton, hanem a borünnep legjobb bikavérét is kiválasztja és kihirdeti. A lovagrend egy 15-20 fős szakmai grémiumból áll, de vannak benne olyanok is, akiknek nincs ilyen végzettségük, mégis kiválóan bírálnak. A kiállítók közötti legnagyobb versengés természetesen a fogyasztók elismeréséért zajlik.

Mit gondol az egri bikavérről, milyen szempontok szerint ítéli meg a borokat?

Elsődlegesen a borharmóniát keresem. Amikor egy testes bikavér magas pontokat kap, nem feltétlenül jó ivású bor.  A jó bor olyan, mint egy több lábú szék: ha túl savas és magas az alkohol–, vagy a tannintartalma, akkor valamelyik irányba elbillen, és nem lehet harmonikus.

Régóta bírálok borokat, és úgy gondolom, hogy jelentősen befolyásol­ják az adott ital milyenségét a körülmények. Teljesen más például zárt helyen és szabad téren borokat kóstolni. Az is meghatározó, hogy a bor és mellé felszolgált étel mennyire harmonizál az adott borral.


SZERZŐ: ZSIGMOND LILIAN
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT