A régmúlt képei Eger történetéből címmel megjelent Tóth László gyűjtő és régiségkereskedő harmadik kötete. A szerkesztő első, 2005-ben kiadott könyve dr. Lisztóczky László irodalomtörténésszel közösen 1945-ig mutatja be a várost a korabeli képeslapokon keresztül, míg 2013-ban napvilágot látott műve már a 20. századi Egert tárja elénk képeslapok, fotók segítségével. A múltidéző sétát Molnár István Géza fotóművész felvételei teszik teljessé.

Tóth László – A régmúlt képei Eger történetéből

Legújabb válogatása az 1800-as évektől 1947-ig idézi fel a város jeles eseményeit. Szerepel benne például az 1820-as, illetve 1827-es tűzvész története, az 1878-as nagy árvíz mozzanata, valamint a Szent Jobb magyar nemzeti és katolikus ereklye 1938-as egri látogatása.

Urbán Mária történész, érseki levéltáros is méltatta a gyűjtőmunka eredményét: „A múlt megismerése nagyon fontos, ahogy Babits Mihály is mondja: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” Ez a könyv városunk gazdag múltjáról tanúskodik.”

A szerző tősgyökeres egri, hobbija a helytörténet, amivel immár húsz éve foglalkozik. Ha érdekes információra bukkan, szenvedélyesen kutatja fel a részleteket, hogy ismereteit közkinccsé tegye. Egy-egy fénykép kapcsán kiderül személyes, családi kötődése is. Megtudhatjuk, hogy dédnagyapja, Tóth Ágoston kisiparos is részt vett az 1912-es Uránia Mozi megalapításában, illetve a Dobó-szobor Bizottság munkájában.

Bár neves írónk, Márai Sándor is megjegyezte Naplójában, kevesen tudják, hogy 1947 szeptemberében Mindszenty József bíboros, hercegprímás ünnepi szentmisét tartott Egerben. A főszékesegyház bejárata előtti téren több ezer ember hite erősödött meg, mélyült el a közösségi élmény által, amire nagy szükség volt a II. világháború sújtotta kilátástalannak tűnő állapotok közepette. A Boldogasszony Éve egri ünnepe mellett a könyv számtalan emelkedett, történelmi pillanatot idéz történetei és képei által.

A könyv az ismeretterjesztést ötvözi a fényképalbummal. Tóth László szerkesztő szerint egy-egy kisebb üzlet múltjának, történetének felgöngyölítése kihívást jelentett, ám a Bródy Sándor Könyvtár helyismereti gyűjteménye, illetve az internet óriási támaszt nyújtott a könyv megírásában.

A kiadványt minden egri és Eger iránt érdeklődő olvasó könyvespolcára ajánljuk, mert nemcsak szép, hanem hiánypótló is. Könnyed hangvételben, de tényszerűen mesél Eger mindennapjairól. A képeken elénk tárul déd- és nagyszüleink élete, a hétköznapok örömteli és időnként tragikus eseményei, az egykori egri polgárság gyarapodó, fejlődő városának története.

Az Eger Város Önkormányzata által támogatott kötet a Dobó utca 24. szám alatt található régiségüzletben vásárolható meg 4500 Ft-ért.


SZERZŐ: DR. SOMOGYI KINGA