Az elmúlás és halandóság elfogadása egy kisfiú szemével.

A Szólít a szörny című film a közelgő halál és annak feldolgozásának allegorikus kifejezése. A főhős, Connor beteg édesanyjával él egy kisvárosban, ahol a családi problémák mellett a visszahúzódó fiút az iskolában is folyamatos nyomás alatt tartják, és zaklatják az osztálytársai. A srác az egyetlen kiutat és boldogságot a művészetben leli; rajzaival új dimenziókat nyit az életében.

Szólít a szörny/A Monster Calls

Miként lehet feldolgozni egy édesanya súlyos betegségét, elvesztését, nyújthat-e támaszt a gazdag képzeletvilág, és fel lehet-e dolgozni a képzőművészet segítségével a gyászt, vagy könnyebb egyszerűen elmenekülni előle, és beletemetkezni egy kreált világba. Erre keresi a választ Juan Antonio Bayona rendezése, a Patrick Ness regénye alapján készült Szólít a szörny. A film képi világa erősen magán hordozza az alkotó korábbi, 2007-es Árvaház című mexikói-spanyol horrorjának hangulatát, illetve Guillermo del Toro A faun labirintusának tónusai is vissza-visszaköszönnek. Közben pedig egy másik „szörnynek” is emléket állít a mű, méghozzá az 1933-as King Kongnak.

Míg a fiú édesanyját Felicity Jones (A mindenség elmélete, Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet), a nagymamát pedig Sigourney Weaver (Alien-filmek) alakítja, a szörnynek Liam Neeson (Elrabolva-filmek) kölcsönzi a hangját.

A filmben a nehézségek és a gyász feldolgozatlansága a szörnyön keresztül manifesztálódik, aki mindvégig az elfogadás felé űzi, tereli a fiút. Connor képzeletében a félelmetes óriás a karácsony szelleméhez hasonlóan jelenik meg, és három történetet mesél a főhősnek. Azonban az elbeszélésekben a jó nem nyeri el méltó jutalmát, és nem élnek a szereplők boldogan, amíg meg nem… Ehelyett hasztalan és értelmetlen halált halnak, árulás, csalás vagy manipuláció áldozataivá válnak, és bár a fiú eleinte nem érti, miért kell megismerkednie a számára legkevésbé sem szimpatikus antihősökkel, lassan megtanulja, miként állhat ki magáért, és miért fontos, hogy minden helyzetben megvédje az igazát. Emellett rá kell döbbennie, hogy az áldozatkészségnek is megvan a maga helye és ideje, az önzetlen lemondást pedig értékelni kell és elfogadni.

Bár minden porcikájával tiltakozik, végül a címszereplő szólításának eleget téve, a negyedik történetet Connornak kell elmesélnie, ezzel beletörődve és realizálva a közelgő jövőjét, vagyis szeretett édesanyja elvesztését. Közben pedig olyan igazi szörnyekkel vív harcot, mint a harag, ami először agresszióként tör a felszínre, a bűntudat, illetve a tettei és azok következményeinek vállalása. Utóbbi lehet, hogy nehéz, de elkerülhetetlen és szükséges a továbblépéshez. Mert a jogos, megérdemelt büntetés elmaradása legalább annyira meglepő, mint egy jogtalan szankció vagy egy gyanútlan öklös az iskola mögötti sikátorban.

Szólít a szörny (Váratlan jóbarát)/A Monster Calls

amerikai-spanyol fantasy-filmdráma
109 perc, 2016


SZERZŐ: VERES PETRA