Beresnyák Gyula, az Eger Termál Kft. ügyvezető igazgatója

Az elmúlt hónapok nehézségeivel nem csak az önkormányzat, hanem a városi cégek is megküzdöttek. Beresnyák Gyulával, az Eger Termál Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a veszélyhelyzetről, az újranyitásról és hosszútávú céljairól.

Milyen volt az elmúlt időszak?

Nehéz. Nagyon mély a mélyvíz, de hála Istennek fennmaradtunk a felszínén. A vírus okozta helyzet, illetve a cég életében bekövetkezett változás együttes kezelése komoly feladat elé állított és állít is minket. Bízunk benne, hogy a kezdeti nehézségeken már túl vagyunk, ennek ellenére tudjuk, hogy nem lesz könnyű a folytatás. A cég a nehéz körülmények ellenére stabil maradt, a strand és az uszoda újra kinyithatott. Ez lehetne természetes is, azonban ebben a helyzetben én ezt egy pozitív fordulatnak vélem.

Az elmúlt hónapokban mindenhonnan azt lehetett hallani, hogy a különböző cégek sorra kezdik meg a leépítéseket.

Őszinte leszek, nagy előnyünkre vált, hogy a cég rendelkezett olyan tartalékokkal, melyek lehetővé tették, hogy ne kelljen senkit se elbocsájtani. Éltünk a járulékkedvezménnyel és a bértámogatási rendszer lehetőségeit is kihasználtuk, és ha az időtartamuk alatt sikerül a strandot, az uszodákat és a törökfürdőt minimum 60-70%-os működésre feltornászni, akkor azt gondolom, hogy onnantól lesz egy lélegzetvételnyi időnk, és a kollégáknak is tudunk egy hosszabb távú perspektívát nyújtani. Nekünk pedig nyilván ez a legfontosabb.

A veszélyhelyzet alatt mivel foglalkoztak a kollégák?

A munkaidő beosztás és a napi feladatok teljesen átalakításra kerültek, annak érdekében, hogy a kollégák is hasznosan és produktívan töltsék el a munkaidőt. Egyrészről a Termál Kft. létesítményeiben láttak el a kollégák például kisebb karbantartási feladatokat, készülve az esetleges újranyitásra. Ez idő alatt számos problémát megoldottak a strand területén, amelyekre az elmúlt években nem volt idő, kapacitás. Emellett az önkormányzat által az országban elsőként létrehozott Fertőtlenítő és tájékoztató pontokon is jelen voltak munkatársaink, számtalan civil önkéntes, sportoló és önkormányzati dolgozóval karöltve. Sőt, azt kell mondjam, hogy a kollégáim biztosították talán a leghoszszabb időn keresztül a legtöbb pont működését, amire nagyon büszkék vagyunk.

Hogyan tekintettek a kollégák ezekre a pontokra? Szívesen teljesítettek ott ügyeletet?

Én azt gondolom, hogy a visszacsatolás mindenképpen pozitív volt. Az ügyeletet teljesítő kollégák nem bánták, hogy ott kell lenniük. Nagyon sokan közülük pontosan tudták, mennyire fontosak ezek a pontok a védekezésben, és igyekeztek ehhez mérten a maximumot nyújtani.

Milyen most a csapat morálja?

Úgy gondolom, hogy mindenkin nyomot hagyott az elmúlt időszak, ami ebben a helyzetben természetes. A soksok bizonytalanságra okot adó tényező alapvetően nem könnyíti meg az emberek életét.

Konkrétan?

Egy vezetőváltás mindig aggodalmat szül a dolgozókban. Lesznek-e elbocsájtások, mi lesz az egzisztenciával, és ehhez hasonlók. De szerencsére ezzel maximálisan tisztában voltam, így már a legelejétől arra törekedtem és törekedtünk, hogy a lehető leghamarabb alakuljon ki egy állandó és stabil kommunikáció a csapat és a vezetőség között, hogy senki se érezze bizonytalannak akár a cég jövőjét, akár a sajátját…

Megszűnt a veszélyhelyzet. A strand már pünkösd óta nyitva van, és az uszoda is megnyitotta kapuit a sportolók előtt. Milyen volt a fogadtatás?

Az egyértelműen elmondható, hogy a vendégek részéről az igény már hatalmas volt. Hiányzik az embereknek az úszás, a fürdőzés – amit vízszerető emberként én is teljesen megértek! Éppen ezért, amint azt a jogszabályok és az egészségügyi helyzet felelősen lehetővé tette, mi azonnal nyitottunk a strandon, majd az uszodában is. A korlátozások feloldása ellenére az Eger Termál Kft. továbbra is óriási hangsúlyt fektet a fertőtlenítésre és a megfelelő higiéniás viszonyok fenntartására. A világunk megváltozott, nekünk pedig alkalmazkodni kell hozzá.

Mit gondolsz, hol tart majd a cég pár év múlva?

Az elmúlt időszakban alapvető cél volt a válság hatásainak kezelése, a cég stabilitásának a fenntartása. Ez rengeteg energiát emésztett fel és nem is engedett teret a fejlesztési elképzeléseink megvalósítására. A strand újranyitásának köszönhetően most van egy lélegzetvételnyi időnk, amit a jövőbeli elképzelések kidolgozására is szeretnénk felhasználni. A jövővel kapcsolatban pozitív vagyok, bízom abban, hogy lesz lehetőségünk azoknak a céloknak a megvalósítására, amelyeket a pályázatomban is megjelöltem. Azt gondolom nagyon jó a csapat a cégnél és ezt kihasználva akár nagyobb álmokat is megengedhetek magunknak. Talán a legnagyobb vízióm az évek óta borzalmas állapotban lévő strand étterem helyreállítása és megnyitása a vendégek előtt. A tervek készen állnak. Hiszek benne, hogy ami most csupán látomás, az pár éven belül méltán híres elemévé válik a strandnak.

Tervezel további korszerűsítéseket is?

Online jegyvásárlás és az e-jegyrendszer bevezetése, a strand VII-es medencéje fűtési rendszerének korszerűsítése, a Petőfi téri beléptető épület rendbetétele, illetve a strand déli végében egy korszerű öltöző-mosdó-zuhanyzó épületegyüttes kialakítása…
És bár ezek nagy, komoly és „költséges” céloknak tűnnek, én abban bízom, hogy sikerülni fog a megvalósításuk, hiszen ahogyan az elmúlt hetek is mutatják, egy tapasztalt, szakmailag kimagasló és nagyon ügyes csapat fog dolgozni rajtuk. A mi legfőbb feladatunk pedig az, hogy ebben a nehéz helyzetben is megtaláljuk azokat a forrásokat, amelyek a tervezett beruházásokat lehetővé teszik. Fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek magunkkal szemben sem és lépésről lépésre haladjunk! És ahogyan a veszélyhelyzet adta akadályokat is sikeresen vettük, így biztos vagyok benne, hogy bármilyen nehézség is jön majd az elkövetkezendő években, azt is ugyan ilyen sikeresen fogjuk teljesíteni!

 

ÁRAK, KEDVEZMÉNYEK
(Szezonális)
Egri Termál- és Strandfürdő

  • Belépő főszezonban egri lakosok részére: 1400 Ft (1000 Ft kedvezmény a teljesárú felnőttjegyhez képest)
  • Nyugdíjasjegy egri lakosok részére: 800 Ft, hétköznapokon 10 óráig további kedvezményekkel
  • A gyermektáborok részére – létszámtól függően – csoportos kedvezmény

Bitskey Aladár Uszoda

  • A teljes árú felnőtt belépő: 1050 Forint (Városkártyával a felnőtt belépő 900 Ft)
  • Nyugdíjas és diák belépő: 700 Ft
  • 60 év feletti egri nyugdíjasok részére: 400 Ft

Bárány István Sportuszoda (06.01. és 08.31. között)

  • Kedvezményes reggeli úszáslehetőség 6:00–9:00 óra között: 800 Ft (Városkártyával 650 Ft)

Török Fürdő

  • Hétfőtől csütörtökig egri lakosok számára 2200 Ft helyett 1500 Ft a belépő

 


KITEKINTÉS

STRESSZOLDÁS A TÖRÖK FÜRDŐBEN – Interjú Együd Gabriella masszőrrel 

Nehéz időszak áll mögöttünk, de úgy fest, lassan túljutunk rajta. Mik a tapasztalataid, az emberek nehezen viselték például, hogy nem járhattak masszőrhöz?

Az a tapasztalatom, hogy igen. A törzsvendégeimmel folyamatosan tartottam a kapcsolatot. Folyton kérdezték: mikor nyitunk már, mikortól lehet időpontot kérni, mikortól lehet jönni masszázsra? Tehát, mind a masszázs, mind a Török Fürdő nyújtotta kikapcsolódási lehetőség hiányzott az embereknek.

Főként, ha figyelembe vesszük, hogy a mi generációk nem élt még át ehhez hasonló társadalmi bénultságot, közösségi stresszt…

A bizonytalanság, a bezártság, a nem várt korlátozások feszültséget okoztak az embereknek. Az egri Török Fürdőben a tradicionális török masszázsfajta mellett méregtelenítő, frissítő és nyugtató masszázsokat is igénybe lehet venni, amelyek izomlazító hatása oldja a szorongást. A Török Fürdőben a kizárólag növényi alapú, adalékmentes kozmetikummal foglalkozunk, így a masszázsolajokban található illóanyagok nyugatót hatással vannak a szervezetre. Úgy gondolom, hogy nagy szükség van most a munkánkra, remélem, hogy hamar vissza fog állni minden a régi kerékvágásba.


SZERZŐ: HAJNÁDY K. ENDRE
FOTÓ: MIHÁLYI PÉTER