Kikapcsolódás? Családi program? Kincsvadászat? Mindhárom egyben!

Meglepően sokan járnak ma Magyarországon a különféle régiség-, garázs- vagy éppen zsibvásárokra, bolha- és termelői piacokra. Igazi reneszánszát éli ez a beszerzési forma, ami nem feltétlenül versenytársa a nagy áruházláncoknak. A megunt, kinőtt ruhadarabok, használaton kívüli eszközök, a nagyszülők hagyatéka, könyvek, újságok, több mint 100 éves játékok, fotók, képeslapok, régi földműves szerszámok, bútorok és kiegészítők – mindent lehet kapni, csak ki kell fogni a megfelelő időpontot és a helyszínt. Egerben és környékén nagyon sok ilyen beszerzési lehetőség létezik, csak tudni kell, hogy mikor érdemes ezeket a helyeket felkeresni. Ehhez nyújt segítséget ez a kis összeállítás.

ANDORNAKTÁLYAI ZSIBVÁSÁR

 • Mióta? 2011
 • Mikor? Minden hónap 2. szombatja, 8–14 óra
 • Hol? Andornaktálya, Kossuth utca (Zene- völgy és a templom előtti tér)
 • Mit? Régiség, ruhanemű, könyvek, játékok, műszaki cikkek
 • Következő? 2020. július 11.
  www.facebook.com/andornaktalyaizsibvasar

Mi sem mutatta jobban, hogy az emberek már ki voltak éhezve egy kis beszélgetésre és piacozásra, mint az Andornaktályai zsibvásár. Az idei első ilyen eseményen, június
13-án, szombaton még érvényben volt több veszélyhelyzeti korlátozás, de a szervezők így is meghirdették ezt a programot. 104 eladó kínálta áruját, akik nem csak a környékről, hanem még Debrecenből is érkeztek. Némi tapasztalattal – és jó alkuszi képességekkel – a bolti, illetve internetes ár töredékéért lehet itt vásárolni. A szervezők és az eladók részéről is van arra igény, hogy ne csak havonta egyszer találkozzanak.

 

FELSŐTÁRKÁNYI BOLHAPIAC

 • Mióta? 2011
 • Mikor? Minden hónap 2. vasárnapja, 8–13 óra
 • Hol? A felsőtárkányi tónál
 • Mit? Régiség, ruhanemű, könyvek, játékok, műszaki cikkek
 • Következő? 2020. július 12.? 2020. augusztus 9.?
  www.facebook.com/felsotarkanyibolhapiac

Szigorúan „csak magánszemélyek adhatják, vehetik megunt portékájukat” a Felsőtárkányi bolhapiacon – olvasható a szervező, Pöttyös Büfé közösségi oldalán. Itt nem találni kereskedelmi mennyiséget és kistermelőknek sem adnak helyet, mivel őket előzetesen kellene regisztrálni a NÉBIH felé, ráadásul az egri Magyarok Vására – szintén minden hónap második vasárnapján – kifejezetten erre nyújt lehetőséget. Ismerek olyan „megrögzött” piacozót, aki Felsőtárkányban, a tóparton kezdi a vasárnapi „kincs- vadászatot”, majd délután Egerben, az Érsekkertben, a Ma- gyarok Vásárán folytatja, bár a kínálat különböző a két helyen. A tópart kellemes környezet biztosít, ráadásul a Büfé itt mindig nyitva van. Ez plusz szolgáltatásnak is vehető.

 

KISASSZONY PIAC

 • Mióta? 2015
 • Mikor? Vasárnaponként, 7–14 óra
 • Hol? Egerben, a Kisasszony utcában (régi honvédségi telephely)
 • Mit? Termelői piac, ruházat, vegyes ipar- cikk, autópiac, bolhapiac, régiség
 • Következő? 2020. június 28., július 5, 12, 19, 26, …
  www.facebook.com/kisasszonypiaceger

Az egri Kisasszony piac lényegében ötvözi mindazt, amit ebben a témában el lehet képzelni, hiszen a klasszikus termelői piac mellett a régiségek, műszaki és ruhaneműk éppúgy megtalálhatók itt, mint például a használt autók. Ehhez jó hátteret nyújt a Kisasszony és Baktai utca sarkán levő hajdani honvédségi telephely, a tulajdonképpeni piac területe. Nem véletlen, hogy az Eger Rallye idején itt állítják fel a csapatok depóit is. Beszélgetni, válogatni, alkudni szabad! Különlegessége, hogy minden vasárnap nyitva van.

MAGYAROK VÁSÁRA

A Magyar Vásár Kulturális Egyesület küldetésének tekinti a magyar értékekre és hagyományokra épülő tudás életben tartását. Önkéntes munkával 2009 óta szerveznek rendszeresen Magyarok Vásárát Egerben, az Érsekkertben minden hónap második vasárnapján. Ilyenkor szerte az országból érkeznek kézművesek, őstermelők, vásározók, akik egyedi kínálatukkal gazdagítják a választékot. Minden hónapban kulturális rendezvények is színesítik a programot.
Éppen ezért maradt még el a június 14-i esemény, de a veszélyhelyzet elmúltával remélhetőleg júliusban már lesz Magyarok Vására.

 

ORSZÁGOS RÉGISÉGVÁSÁR EGERBEN

 • Mióta? 2004
 • Mikor? Minden hónap 3. vasárnapja, 7-16 óra (és 5. vasárnap – ez idén még augusz- tus és november)
 • Hol? Pyrker tér, Városfal utca (Bazilika mögött, a buszpályaudvar mellett és a Do- mus parkolóban), illetve a Pláza udvara
 • Mit? Csak régiség!
 • Következő? 2020. július 19.
  www.facebook.com/regisegvasar.egerben

Minden vásár egyedi. Ezek közül az egri Országos Ré- giségvásár igazi idegenforgalmi látványosság lett az évek során. Olyan, mintha egy szabadtéri múzeumban járnánk. Korábban a Szúnyog közt, a Centrum parkolót és az Esz- perantó sétányt évek alatt „kínőtte” ez az esemény. A maga nemében ez az egyik legnagyobb, de feltétlenül a leghangulatosabb vásár, hiszen a jelenlegi hely, a Bazili- ka mögötti térség, a zegzugos sétányok egészen a Domus parkolóig megannyi kincset rejtenek minden hónap har- madik vasárnapján. Ha – ritkán – egy ötödik vasárnap is belefér a hónapba, akkor a Pláza udvarán „ráadás” várja az érdeklődőket. Tapasztalatból írom, hogy akár rendelést is leadhatunk az árusoknál a régóta keresett tárgyakra. A kö- vetkező találkozáskor van rá esély, hogy a könyv-, bélyeg-, jelvény-, szalvéta- vagy éppen pénzérmegyűjteményünk újabb, régóta vágyott darabokkal gyarapszik.


SZERZŐ: TURAY ZOLTÁN