Ünnep és szüret egy időben, egy helyen

Idén – immáron 25. alkalommal – szeptember 18-20. között a Szépasszonyvölgy ad otthont Eger Civil Ünnepének, amellyel azonos helyszínen és együttműködés eredményeként tartják szeptember 19-én az Egri Szüretet is. A háromnapos ünnep keretében Eger civil szervezetei színpadi műsorral és számos ismeretterjesztő, valamint kulturális programmal, különféle szolgáltatásokkal várják a város lakóit és az Egerbe látogató vendégeket. Az eseménysorozatról Farkasné Juhász Margittal (Egri Civil kerekasztal tagja, az Eger Civil Ünnepe koordinátora) beszélgettünk.

„Közös tervek és egyeztetések eredménye, hogy Eger Civil Ünnepe idén partnere lett a szintén nagy hagyományokkal bíró Egri Szüretnek. A korábbi évektől eltérően idén változik a programhelyszín: a két rendezvény szervezői több helyszínnel és programmal várják az érdeklődőket a Szépasszonyvölgy árnyas parkjában” – mondta el lapunknak Farkasné Juhász Margit.

Eger Civil Ünnepe 2020. szeptember 18-án (péntek) egy jubileumi ünnepséggel kezdődik, amelyet az EMJV Polgármesteri Hivatal Konferenciatermében rendeznek meg. Az egri civilek 25 évét egy fotókiállítás, valamint egy könyvbemutató által ismerhetik meg jobban az érdeklődők.

A szervező úgy véli, az ünnepi találkozás sok közös élmény és emlék felidézésére ad majd lehetőséget. Együtt lesznek a múlt és jelen aktivistái, akik a hétköznapokban önkéntesen és önzetlenül, karitatív módon összefogva dolgoznak a város kulturális, egészségügyi, szociális területein, valamint a sportéletben is. Ugyancsak pénteken számos program közül válogathatnak majd a Szépasszonyvölgybe látogatók. Több pince teraszán kellemes dallam kíséri majd a híres egri nedűk zamatát.

„2020. szeptember 19-én (szombat) az Eger Civil Ünnep második napján tartják az Egri Szüretet is, amely a városból induló szüreti felvonulással veszi kezdetét. Az ünnepi traktoros felvonulás résztvevőinek megérkezése után a színpad ad helyet a megnyitónak, a szüreti koszorúszentelésnek, valamint az ünnephez kötődő díjak átadásának. A civil kulturális egyesületek több órás műsora zenével és tánccal teszi majd örömtelivé a szombati szépasszonyvölgyi programot” – ismertette.

Eger városában több mint 100 civil szervezet működik, és az elmúlt években hatalmas kapcsolatrendszert építettek ki aktív közösségi tevékenységüknek köszönhetően.

Munkájuk országosan elismert, példaértékű összefogás eredménye. Jelentős elismerés, hogy az Egri Civil Fórum, az egri civil szervezetek közösségének „parlamentje”, bekerült az Egri Települési Értéktár Nemzeti Értékei közé.

„Az idei ünnep részeként a civil hálózat szervezetei a színpadon tartott műsorokkal párhuzamosan szolgáltató sátrakban mutatkoznak be, és nyújtanak interaktív programokat az érdeklődőknek. Ebben az évben is törekednek arra, hogy minden odalátogató aktív részese legyen a felkínált szolgáltatásoknak. A szervezetek összehangolt munkával idén is tematikus egységeket hoztak létre, hogy közös tevékenységüket mindenki megismerhesse” – részletezte.

Az Eger Civil Ünnepe részeként 2020. szeptember 20. (vasárnap) rendezik meg a 25. Barokk Futóparádét az Érsekkertben. A programon bárki részt vehet. Az esemény célja a közösségteremtés mellett a sport népszerűsítése is.

„A 25 éves ünnep attól válik teljessé, hogy annak részként, ám egy korábbi időpontban, 2020. szeptember 12-én (szombat) a civil szervezetek a Felsővárosban Mozgásba hozzuk a várost címmel tartanak különféle közösségi programokat az ott lakóknak” – tette hozzá.

Az Eger város civil szervezeteinek Fórumán elfogadott mottó: CIVILEK, ÉRTED – ÉRTÜNK! nem változott, szellemiségét örökölték az elődöktől, és viszik tovább az elkövetkezendő 25 évben is.

„Az ünnep idén más szervezést igényel, mint a korábbi években. A járványügyi helyzet ugyanis nagyobb odafigyelést, valamint a higiénés szabályok körültekintőbb betartását teszi szükségessé. Lehetőség lesz a kézfertőtlenítésre, a mellékhelyiségekben történő fertőtlenítésre, valamint a kontakt helyeken kötelező lesz a szolgáltatók részére a szájmaszk viselése” – hangsúlyozta Farkasné Juhász Margit.

A szervezők reményei szerint mind Eger Civil Ünnepe, mind pedig az Egri Szüret maradandó élményt nyújt majd az érdeklődőknek.


PROGRAMOK NAPI BONTÁSBAN

SZEPTEMBER 12.
Mozgásba hozzuk a várost (Felsőváros)

SZEPTEMBER 18.
Jubileumi ünnepély (Polgármesteri Hivatal, Konferenciaterme)

SZEPTEMBER 19.
Egri Szüret és a civil szerveztek programjai (Szépasszonyvölgy)

SZÉPASSZONYVÖLGY A CIVIL SZERVEZETEK PROGRAMJAI TEMATIKA SZERINT:

 • Egészség-sziget:
  egészségi állapotfelmérés és egyéb szűrővizsgálatok
 • Család-sziget:
  közös kreatív foglalkozások gyermekek és felnőttek részére
 • Esélyek szigete:
  interaktív foglalkozások fogyatékkal élő alkotók számára (gyöngyfűzés, különféle sporttevékenységek, stb.), érzékenyítő eszközök bemutatása
 • Generációk összefogása-sziget:
  hagyományos ízek, katonai fegyverzetkiállítás, képzett rendőrkutyák bemutatása
 • Zöld-sziget:
  ősi növényfajták bemutatása, kóstolási lehetőség a különféle biotermékekből, környezetvédelmi technikák ismertetése
 • Folk-udvar:
  népművészeti egyesületek bemutatkozása (viseletkészítő, fafaragó, kézimunkázó, üvegfestő, stb.)
 • Különlegességek-szigete:
  mentőautó bemutatása az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport közreműködésével

SZEPTEMBER 20.
Barokk Futóparádé (Érsekkert)


SZERZŐ: ZSIGMOND LILIAN
FOTÓ: GÁL GÁBOR, CSATHÓ TIBOR