Mindannyiunk rémálma, hogy egyszer arra érünk haza, hogy betörő járt az otthonunkban, értéktárgyaink, kedves emlékeink pedig eltűntek. Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy velünk ez nem történhet meg, KOCSIS IRÉN MÁRIA rendőr alezredes arra figyelmeztet, hogy az összbűncselekményeken belül folyamatosan megfigyelhető a vagyon elleni bűncselekmények meghatározó aránya, jellemzően a lopás, ezen belül a betöréses és a besurranásos lopás.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője hozzátette, hogy tapasztalataik szerint az elszenvedett anyagi káron túl nagy veszteség a biztonság tudatának sérülése is. Egy betörés után marad a félelem, hogy ez bármikor újra megtörténhet, megerősödik a kiszolgáltatottság érzése. De nem kell, hogy ez feltétlenül így történjen, vagy egyáltalán megtörténjen.

Nehezítse meg a betörők dolgát!

Biztonság 6 lépésben:

1. A védelem tervezése

Tapasztalatunk, hogy a lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók, ajtók, ablakok erőszakos kinyitásával követik el. Javasoljuk a lakások, lakóházak nyílászáróinak alapos szemrevételét, biztonságuk felmérését egészen a második emeletig, attól magasabban pedig elsősorban a bejárati ajtóét.

2. A környezet vizsgálata

Elsősorban azt kell megvizsgálni, van-e olyan tárgy az ablakok közelében, ami jó létra lehet egy betörő számára. Villámhárító vezetékére, esőcsatornára, házhoz közel álló fára és hasonló dolgokra kell gondolni. Ha van ilyen, tegye meg a szükséges ellenlépéseket.

A fa koronája visszavágható, az esőcsatorna, egyéb vezeték szakszerűen távolabb helyezhető.

Fontos a bejárati ajtó és a nyílászárók környezetében a növényzet olyan módon történő alakítása, hogy ne takarják el azokat, ezáltal a betörőt is.

A láthatóság érdekében hasonlóképpen fontos a jó világítás, lehetőség szerint alkalmazzon mozgásérzékelő lámpákat!

3. A bejárat és a nyílászárók védelme

A bejárat a betörés szempontjából a lakás legkritikusabb pontja. A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, de még a családi házaknál is az ajtó felfeszítés a legelterjedtebb módszer. Sokszor rossz minőségű mind az ajtó, mind a zár, ami megkönnyíti a betörő dolgát. A minimális biztonság megteremtése érdekében fontos megismerni a biztosítók elvárásait, és azoknak megfelelő ajtók, zárak szakszerű beszerelése és alkalmazása.

Az ablakokra jó megoldás lehet a védőfólia alkalmazása, emellett jó szolgálatot tehet a redőny, a legbiztonságosabb pedig a védőrács.

4. Elektronikai védelem, riasztók alkalmazása

Míg a hívatlan látogató azon szorgoskodik, hogy bejusson lakásunkba, fontos, hogy a külvilág tudomására hozzuk, valaki jogtalanul be akar hatolni az otthonunkba. Felszerelhetünk helyi szirénákat, zajkeltőket, ebben az esetben hívjuk fel a szomszédok figyelmét a hang- illetve fényjelzés jelentésére.

Másik megoldás az úgynevezett távriasztás. Ennek lényege, attól a pillanattól, hogy a betörő dolgozni kezd, az otthonunktól távolabb egy erre szakosodott központ észleli a behatolást, és azonnal riaszt, értesíti a tulajdonost, a helyszínre küldi az embereit, illetve a rendőrséget.

5. Az otthon tárolt értékek biztonsága

Ha nem muszáj, ne tároljon otthon nagy mennyiségű készpénzt, nagy értékű, nem mindennap használatos ékszereket, kötvényeket, stb. Bízza ezt a bankra!  Ha mégis, alkalmazzon az értékek őrzésére széfet. És ami ehhez kapcsolódóan szintén nagyon fontos, ismerje az értékeit, készítsen róluk értékleltárt, fényképet!

6. Néhány alapvető magatartási szabály

A lakást, a kaput, azokat a nyílászárókat, amelyekre nincs rálátása, de könnyen behatolhatnak rajta (teraszajtó, függő folyosóra nyíló ablak, ajtó) akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak!

Lakótársaival gondoskodjanak a helyiségek megfelelő zárásáról (lépcsőházak, közös tárolók, pincék)!

Végzettségét, címeit, családi állapotát ne tüntesse fel a névtábláján, elég a vezetéknév!

Ha hosszabb távollétre készül, feltétlenül értesítse azokat a személyeket, akikben megbízhat, és távollétéről lehetőleg ne tájékoztassa a nagyvilágot az interneten keresztül!

A lakást és értékeit javasoljuk biztosítás kötésével is védeni.

Idegeneket ne engedjenek be a lakásba! Ha idegenek érkeznek váratlanul, értesítse szomszédait, hozzátartozóit, kérjen segítséget a Rendőrségtől (112)!

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály


 

Csalók szörföznek a koronavírus hullámain!

Beszélgessünk idős rokonainkkal a veszélyről, ugyanis világszerte tapasztalható, hogy megjelentek olyan álértékesítők, akik egészségügyi eszközöket, akár vakcinát kínálva személyes adatokat próbálnak kicsalni.

A csalók orvosnak vagy önkormányzati dolgozónak adják ki magukat, és személyesen vagy telefonon keresztül tévesztik meg az idős embereket. Előfordulhat, hogy az egészségügyi dolgozók által viselt fehér ruhában jelennek meg, adategyeztetést, személyes és bankkártya adatokat kérnek, látszólag védőoltásra regisztrálnak.

Ne engedjük személyes és pénzügyi adatainkat illetéktelenek birtokába jutni!

A rendőrség azt tanácsolja, hogy mindig legyen gyanús, ha pénzátutalásról esik szó, kérik, hogy tegyünk fel ilyen esetben kérdéseket: kérjük a hivatkozott szervezet központi elérhetőségét, a hívó nevét, beosztását. Tegyük le a telefont, személyes megkeresés esetén zárjuk magunkra az ajtót, és hívjuk fel a megjelölt intézményt.

Ha úgy látjuk, bűncselekményt próbálnak elkövetni, hívjuk azonnal a 112-es segélyhívószámot!


(EM)
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT