Az Open Road Tour rendezvényről kérdeztük Mirkóczki Ádám polgármestert

Bár a motorozás mindig is a kötöttségektől mentes élet egyik megtestesítője volt, különösen azzá vált a világ egyik leghíresebb kultuszfilmje, az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok óta, amely nemcsak egy hihetetlenül izgalmas időszak, de egy korosztály szabadságvágyának és lázadásának is igen fontos jelképe lett. Egyebek mellett ezért is várják olyan sokan az Open Road Tour elnevezésű, május végén elstartoló, egész Magyarországot átszelő motoros túrát, amit a Harley-Davidson Budapest szervez, és amelyet Eger is támogat. Hogy miért állt a városvezetés e különleges esemény mellé? Többek között ezt is megkérdeztük Mirkóczki Ádám polgármestertől.

Most, amikor beszélgetünk, épp csak túl vagyunk azon a rendkívüli közgyűlésen, tárgyalhatták volna az Open Road Tour támogatásának ügyét, ám a képviselők levetették a napirendről a dolgot. Hogyan tovább?

A történtek után – mondja Mirkóczki Ádám – megint le kell ülnöm az Open Road Tour szervezőivel, illetve a soron következő közgyűlésre újra beviszem a kérdést. Már csak azért is, mivel mondvacsinált indoknak tartom, hogy a képviselőknek nem volt elég információjuk a rendezvényről, főképpen pedig azért, mert meggyőződésem, hogy a város nyerne e látványos eseménnyel. A közgyűlés tagjai amúgy megkapták a részletesen kidolgozott költségvetést is, amelyet az Agria Film Kft. ügyvezetője, Berényi Tamás készített, aki jó pár jelentős programot hozott már tető alá, és akiről tudható, hogy soha nem a hasára ütve ír le számokat. Összességében úgy vélem, bár nagyon nehéz ebben a motoros túrában nem észrevenni Eger érdekeit, a képviselők egy részének mégis sikerült. Lelkük rajta.

Úgy fogalmazott, a város csak nyerhetne a Harley-tulajdonosok és a többiek itteni megjelenésével. Mire gondolt?

Elsősorban arra, hogy egy ilyen, az egész ország által figyelemmel kísért rendezvény mennyire erős városmarketing. Másfelől ez a nagyszabású felvonulás – amelyben az egrieknek eleddig még nem volt részük – látványnak sem utolsó, ugyanis nem mindennap jelennek meg nálunk ilyen méregdrága, ám gyönyörű gépcsodák, amelyek szerintem nem csupán a motorok szerelmeseinek jelentenek esztétikai élményt. És persze, ott vannak a kísérő dolgok – így a koncert vagy a gasztronómiai kínálat –, amelyek mindenki számára vonzóak. Szóval május 27-e egy remek nap lehetne.

Egy sajtótájékoztatón azt mondta – idézném – „régóta szerettük volna, hogy a motoros társadalom megjelenjen a városunkban”. Miért?

Főként az imént említettek miatt. De azt is látni kell, hogy a hazai Harley-tulajdonosok messze nem tartoznak a motoros társadalom úgymond átlagos tagjai közé. Többnyire megállapodott, családos, jól szituált, magasan képzett személyekről van szó, akik a túra egy-egy állomáshelyén – természetesen – költenek is, így a jelenlétük üzleti szempontból sem mellékes. Arról nem beszélve, hogy ha jól érzik itt magukat, akár egyénileg is vissza-visszajárnak majd.

Személy szerint Ön hogy van a motorozással?

Csodálója vagyok. Sok-sok éve meg is próbálkoztam a dologgal… Maradjunk annyiban, mindenkinek jobb, hogy négy keréken közlekedem.


SZERZŐ: STANGA ISTVÁN
FOTO: EGERINFO.HU