15. lett Magyarország az éremtáblázaton

 

Hat arannyal, valamint 7-7 ezüsttel és bronzzal, összesen húsz éremmel térhettek haza Magyarország sportolói a tokiói olimpiáról. Egert Békési Eszter és Holló Balázs úszók képviselték, valamint több olyan versenyző is, akik a város sportklubjaiban nevelkedtek. A férfi és a női vízilabda-válogatott bronzéremmel gazdagodott a világjátékokon.

Békési Eszter úszó, Egri Úszó Klub

Békési Eszter a 200 méteres női mellúszásban versenyzett, azonban az előfutamból nem jutott tovább.

,,Nagyon jó érzés volt, hogy Magyarországot képviselhettem, élveztem minden percét, amit ott tölthettem. Az úszással a futamom után nem voltam megelégedve, de azóta átgondoltam és máshogy látom a dolgokat, hiszen nagyon erős volt a mezőny, új világcsúcs is született ezen a távon. Örülök, hogy úszhattam egy olimpián. Újdonság volt testközelből látni a nagy sportolókat, megtapasztalni milyen az olimpiai faluban az élet és a légkör, persze a covid biztos sok mindent megváltoztatott egy normál világjátékokhoz képest, viszont sokat tanultam a helyzetből és magamról is, ami segíteni fog a következő időszakban.”


Holló Balázs úszó, Egri Úszó Klub

Holló Balázs a férfi 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként ugorhatott medencébe Tokióban. Egyéni csúcsot úszott, azonban a csapatot egy szabálytalan váltás miatt kizárták, így nem jutottak tovább az előfutamból.

,,Kicsit másabb volt, mint 5 évvel ezelőtt Rióban, de a korlátozások ellenére megkaptunk mindent, amire szükségünk volt – kényelem és edzés szempontjából is. Amikor beléptünk az uszodába, éreztem, hogy hiányzik a közönség a lelátóról, teljesen más nélkülük. Ettől függetlenül minden szempontból elégedett vagyok, úgy gondolom mindenki jól úszott, odatettük magunkat, én is, hiszen sikerült egyéni csúcsot úsznom. Beszéltem az edzőmmel Kovács Ottóval, úgy hallottam elégedett volt ő is. Nincs bennem hiányérzet.”

A jelenlegi és volt egri úszók mellett, a vízilabdásoknál is több olyan játékost megtalálhattunk, akik korábban itt nevelkedtek, mint például Erdélyi Balázs, Zalánki Gergő, Vályi Vanda és Szilágyi Dorottya. A férfiak a spanyolokat, míg a női együttes az orosz olimpiai csapatot legyőzve szerezte meg a harmadik helyet, így a bronzérmet.


Szilágyi Dorottya

Szilágyi Dorottya
bronzérmes, női vízilabda-válogatott

,,Még mindig nem tudtam teljesen feldolgozni, leírhatatlan érzés amikor olyan sokáig álmodozol valamiről és beteljesedik. Nem vettem még le túl sokat az érmet, szinte mindig rajtam van és úgy tervezem legalább egy hónapig nálam lesz folyamatosan. A szervezés, a hangulat, az edzések minden tökéletes volt. Hullámzó teljesítményt nyújtottunk, de az elsődleges célunk az volt, hogy éremmel jöjjünk haza. A spanyol meccs után Keszthelyi Rita azt mondta: fogjuk meg egymás kezét és innentől ne engedjük el! Ekkor éreztük, hogy meg lesz az érem.”

Szilágyi és Vályi a két egri lánySZERZŐ: TISZLAVICZ LUCA