Nemtől és kortól függetlenül küzdünk azért az állapotért, hogy szerethessünk és szeretve legyünk. Az online világ térhódításával több lehetőségünk van arra, hogy ismerkedjünk, ráadásul megannyi társkereső weboldal, alkalmazás közül választhatunk. Hogy mennyire merünk élni ezekkel a lehetőségekkel, rajtunk múlik, de az esély mindenkinek adott. Ha rászánjuk magunkat, néhány dologgal ne fukarkodjunk: a nyitottsággal, a türelemmel és az őszinteséggel.

Az internet előtti időkben sokan újságokban feladott hirdetéseken keresztül próbáltak társat keresni. A huszadik század elejétől éltek a nők és a férfiak ezzel a lehetőséggel, főképp a nagyobb városokban. Szerencsére azonban az internet felgyorsította a folyamatot, nem kell hetekig várni arra, hogy üzenet lapuljon a postafiókban. Az is tény, hogy az igényes, zenés-táncos szórakozóhelyek száma is csökkent, főképp egy kisvárosban, pláne az idősebb korosztály számára. A személyes ismerkedésnek nem tett jót a pandémia sem. Épp ezért az online társkeresés egyre népszerűbb lett, az üzemeltetőknek pedig egyre nagyobb üzlet.

Persze, hiába nagy a kínálat, társat keresni így sem könnyű. Sőt! Rövid idő alatt számtalan arcot, bemutatkozást dob fel az oldal vagy az alkalmazás, olyan ez, mint egy piactér, vagy egy online katalógus… El kell fogadnunk, hogy kitettük magunkat a placcra, tessék, ez vagyok én, és igen, társra vágyom. És el kell tudni fogadni a reakciókat, legyen az pozitív visszajelzés, vagy felismerése annak, hogy nem tetszünk egy általunk kiválasztottnak. No és persze nem árt óvatosnak lenni, hiszen csalók, kalandorok itt is előfordulhatnak. A bizalomhoz itt is idő kell, és némi emberismeret.

Régebben nagyon sok bizalmatlanság övezte az online társkeresést, olyan véleményekkel, miszerint ide csak az megy fel, aki képtelen társat találni, és sok a megbízhatatlan, a kalandvágyó. Ezt az előítéletet engedjük el, válasszuk ki azokat az oldalakat, melyeknek sok ügyfele van, és higgyük el, hogy mások is ugyanazért mennek fel, amiért mi is: nincs lehetőségük ismerkedni, és társra vágynak.

Az első benyomás nagyon fontos, de ez nincs másképp az offline ismerkedés esetén sem. Egy jól kiválasztott, de nem agyonretusált, és nem régi fotó, egy frappáns, de nem hosszú bemutatkozás sokat segíthet a biztató indulásban… Ezután jöhet az izgalom, vajon ránk írnak-e, felkeltettük-e valakinek az érdeklődését, ugyanakkor egy kényelmes fotelben, egy pohár finom bor mellett mi is elkezdhetjük a vadászatot, pontosabban a szűrést. Hány éves, hol lakik, hány gyereke van, mennyire intelligens, humoros, mit látunk meg a szemében… Mindannyian, akár bevalljuk, akár nem, az elvárásaink bűvkörében élünk, megterhelve esetleg korábbi kapcsolatokból hozott sérelmekkel, netán előítéletekkel. Próbáljunk meg kissé nyitottabbak, bátrabbak lenni, esélyt adni valami újnak, szokatlannak, és ha végre valakivel megvan a kölcsönös érdeklődés, mehet a kommunikáció! Bár az írásbeli beszélgetés sosem adja vissza a reakciókat, az érzelmeket, még a felhalmozott szmájlik sem, sőt, olykor félreértéseket, sértődéseket szül, arra mégis megfelelő, hogy elinduljon a tapogatózás. Néhány jó tanács: ne akarjunk regényt írni, ügyeljünk a helyesírásra, válaszoljunk viszonylag rövid idő alatt, és merjünk nyíltak, őszinték lenni! Ha pedig sor kerül a személyes találkozásra, de mégsem született köztünk semmi, ne adjuk fel, a sokadik kudarc után sem!

Dr. Hídvégi Márta pszichológus úgy véli, az online társkeresés ma már teljesen elfogadott ismerkedési platform, hiszen minden területen az online térhez fordulunk segítségért. Mint mondta, a társkereséshez nagyon erős és jó önismeret, önbizalom szükséges. Gyakran találkozik olyanokkal, akik önbizalomhiánnyal küzdenek, és annyira vágynak a szeretetre, vagy olyan sokat csalódtak lelkileg, hogy képesek kompromisszumot kötni, és belemennek olyan kapcsolatba is, amelyre igazán nem is vágynak, mondván, ennek a nőnek/férfinak legalább tetszem, ő legalább érdeklődik irántam. Ezt ne engedjük, hiszen a társkeresés egy türelemjáték, várjuk ki a megfelelő személyt! A szakember kiemelte azt is: a kudarccal végződő találkozás után nem kell föladni, kitartónak kell lenni, és nem szabad önmagunkban keresnünk a kudarc okát oly módon, hogy lám, neki sem kellettünk.

A sikertörténetek mindig motiváló fűszerek. Bea története is az, aki 31 évesen ma már egy édes ikerpár boldog édesanyja. Férjével online társkeresőn ismerkedett meg, ahová egy barátnője rábeszélésére ment föl, és az egészet egyfajta játékként fogta fel. Szeretett volna már komolyabb kapcsolatot, de ő maga sem hitte volna, hogy ez online társkeresőn fog rátalálni. Fél évig volt fent az egyik oldalon, a randikat mindig videóbeszélgetések előzték meg. Férje a negyedik találkozása volt, de csak három hónap üzenetváltás, videóhívás után tudtak találkozni. Ezek a beszélgetések hosszúak és őszinték voltak, így a személyes találkozáskor már úgy érezték, mintha ezer éve ismernék egymást. A szerelemből házasság lett, Bea Egerbe költözött, és azóta boldogan nevelik gyermekeiket.

Ági 59 éves, 40 évesen vált el, három gyermekét egyedül nevelte. Hét évvel ezelőtt volt utoljára offline ismerkedésből létrejött kapcsolata, azóta az online társkeresésben keresi a társát, mert bár nagyon változatos, izgalmas területeken dolgozik, számtalan emberrel találkozik, de ahogy ő fogalmaz, még sincs esélye az ismerkedésre. Elárulta, hogy bár eddig nem járt sikerrel, nem adja fel a társkeresést, mert azon kívül, hogy valakivel megossza élményeit, gondjait, egy dologra már nagyon vágyik: munkájában és hétköznapjaiban folyton erősnek kell lennie, és végre szeretné egy férfi mellett gyenge nőnek érezni magát.

Tibor 51 éves, és öt éve lépett ki egy 17 éves házasságból. Az online társkeresőt csupán azért választotta, hogy bővítse az ismerkedési lehetőségeit. Évekig nem talált viszont olyan hölgyre, akivel hosszabb kapcsolata alakult volna ki, de ez év elején, ráadásul egy ugyanabban a városban élő hölggyel végre sikerült. Úgy fogalmazott: már nem igazán hitt ebben a lehetőségben, de mindig adott még esélyt magának, mindig halogatta az előfizetés lemondását, és most úgy érzi, élete egyik legjobb döntése volt, hogy türelmesen kivárta a szerelmet.

Bárhogy is vélekedjünk az online társkeresésről, egy dolog biztos: mindenkinek ad esélyt. Miért ne élnénk vele?


SZERZŐ: VASS JUDIT