SZPONZORÁLT TARTALOM

A street food – vagyis az utcai falatozás – nem új jelenség, de napjainkban reneszánszát éli, köszönhetően a sokszínű kínálatnak, a minőségi változásnak, a dizájnnak, és természetesen a különböző fesztiváloknak, rendezvényeknek, ahol a streed food is növeli a gasztronómiai kínálatot. Ma már ezzel a lehetőséggel egyre több étterem él, ilyen például az egri Macok, amely nemrég vezette be ezt a szolgáltatását.

A világ gasztrokultúrájában megjelenő trendek a hazai éttermekre és fogyasztókra is hatással vannak, így van ez a gyorsan terjedő street food-jelenséggel is. Egyre több étterem „harap rá” erre a lehetőségre, és egyre inkább „falják” a fogyasztók, hiszen minőséget nyújt, gyors, és nem a vendégnek kell elmennie az étterembe, hanem az étterem megy a vendéghez a megszokott ízeivel. Van, aki a hamburgerét, sült krumpliját, pizzáját, grillezett húsait viszi ki az utcára, de van olyan étterem, mely nemcsak egy-két fogásra koncentrál, hanem ételkínálatának szinte teljes választékával megjelenik akár egy bódéban, vagy egy mini konyhával felszerelt food truckban. Utóbbit választotta a Macok is, erről Macsinka János séffel beszélgettünk.

A Macok és a Brumbrum üzemeltetése mellett mért választották a streed food lehetőségét is?

Arra gondoltunk, hogy ebben a gazdasági helyzetben mi is megpróbálunk még több lábon megállni, de ne a már meglévő éttermeinket terheljük, hanem vigyük ki a kínálatunkat az emberekhez, települjünk ki fesztiválokra, koncertekre, gasztronómiai rendezvényekre. Ma már egyre több étterem él ezzel a lehetőséggel, és azt tapasztaltuk, hatalmas az igény erre a fogyasztók, programszervezők részéről. Korábban is vettünk részt rendezvényeken, de így, egy ilyen méretű kocsival mobilabbakká váltunk, el tudunk jutni az ország több pontjára.

Visszük a Macok hírnevét hazai, és határon túli programokra egyaránt. A streed food ma már nagyon sokszínű kínálattal bír, de az éttermek többsége egy-két ételre fókuszál. Mi az éttermünk és bisztrónk teljes ételválasztékát el tudjuk készíteni, a már megszokott minőséggel. Ha valaki például egy több száz fős rendezvényt szervez, vagy egy születésnapi partit rendez hatfogásos vacsorával, akkor azt az igényt is ki tudjuk szolgálni. Számtalan meghívásunk van a nyárra és az őszre, nemrég kint voltunk például a BorTavasz rendezvényén, a palkonyai húsvéton a SVÉT tagjaival, az Egri Csillag Weekenden a Dobó téren, de itthon részt veszünk majd az Egri Borünnepen, vagy szeptemberben, a Bolyki-völgyben zajló jazzfesztiválon is. Örömmel megyünk céges rendezvényekre, kulturális, gasztronómiai fesztiválokra, családi, baráti rendezvényekre, esküvőre, borászatokhoz.

A food truck tényleg nem korlátozza önöket, bármit el lehet a kocsiban készíteni?

Bármit, amit a konyhánkban elő tudunk állítani. Sütőt, kemencét tudunk berakni a több mint hat méter hosszú kocsi négy méteres konyhai részébe, mely hűtővel, elszívóval, munkaasztalokkal van kialakítva. Akár BBQ, vagy tapasz, fingerfood, római tepsis pizzák, exkluzív degusztációs menük borsorral, gourmet fogások, vagy egyszerűbb street food ételek is elkészíthetők. Ha van megfelelő vízvételi és áramvételi lehetőség, a többi már a mi dolgunk. Hogy egy adott rendezvényre éppen mivel menjünk ki, azt természetesen felmérjük előtte. Az árakat is igény szerint szabjuk, legyen az egy exkluzív rendezvény, vagy egy szélesebb tömeg számára meghirdetett utcai program. Természetesen, nemcsak a megszokott ízekben, hanem a megjelenésben, az Ipacs Géza grafikus által tervezett megszokott arculatban is visszatükröződik a Macok minősége. Az autó food truckká történő magas színvonalú átalakítását az egri Nagy Tamásnak, és az Imbiss Factorynak köszönhetjük.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓK: VOZÁRY RÓBERT