2020 tavaszától a Covid19 jelentősen átírta a kulturális programszervezők terveit. A járványhelyzet miatt 2020-ban és 2021-ben több tervezett program elmaradt, vagy korlátozottan, változtatásokkal várta a közönséget. Idén azonban már újra, a járvány előtti intenzitással zajlanak a város kulturális programjai. 2022 egyik kiemelt rendezvénye: a Gárdonyi 100 Emlékév.

Az egri kulturális élet rendezvényeinek zöme a város történelméből táplálkozik: a barokk hangulatból, a várból, Gárdonyiból, vagy épp a borból, a gyógyvízből. Az önkormányzat által támogatott, turisztikai szempontból kiemelt rendezvényeket is főképp e témák ihletik, számos más, különleges értékekre fókuszáló zenei, gasztronómiai programmal kiegészülve.

A szervezők 2020-ban a rendezvények törlésére, vagy változtatására kényszerültek, akár az időpont, vagy a helyszín tekintetében. Az egri önkormányzat a már kedvelt és sikeres rendezvényeket több mint 18 millió forinttal támogatta, többek között az Utcazenészek Versenyét, a Szepesi György Bárzenész Fesztivált, a Bikavér Ünnepet és a VINO-t, az Egri Csillag Weekendet, vagy épp a Hungarikum Pikniket.

Sikerült megrendezni az Egri Szimfonikus Zenekar közkedvelt koncertjeit, mint pl. a Tér-Zenét, a Strauss-estet vagy a Szimfonik Lájkot. A programokat a járványügyi szabályok betartásával tarthatták meg a szervezők. A járványhelyzet miatt a 2019-es és 2020-as év a kulturális intézmények számára is nehéz időszak volt, hiszen elmaradtak az Egri Kulturális és Művelődési Központ, a Dobó István Vármúzeum és a Harlekin Bábszínház programjai, illetve bezárni kényszerült a Gárdonyi Géza Színház is. A teátrum csak 2021 őszén indíthatta el az évadot.

2021-ben tizenegy meghatározó kulturális, turisztikai rendezvényt támogatott az önkormányzat összesen 31.200.000 forint összegben. A kormánytól 825 millió forintot kapott a város a koronavírus-világjárvány hatásának enyhítése érdekében tett intézkedésekkel összefüggő bevétel kiesések kompenzálására. A kulturális rendezvényekre nyújtott támogatások egy részére (egyesületek, alapítványok támogatása) az önkormányzat ebből az összegből 5 millió forintot különített el. A fennmaradó 26.200.000 forint támogatást saját forrásból nyújtotta az önkormányzat. A vírushelyzet okozta szigorítások feloldásával valamennyi, turisztikai szempontból kiemelt programot meg tudtak tartani a szervezők.

A nehézségek ellenére megvalósulhatott saját, illetve belügyminisztériumi forrásból az Utcazenészek Versenye, a Szepesi György Bárzenész Fesztivál, a szépasszonyvölgyi pincetúrák, a futball EB szurkolói zónája, az éjszakai fürdőzés programjai, a Kaláka Fesztivál, a Bikavér Ünnep, valamint az Egri csillagok előadás az Agria Nyári Játékok programjaként.

A Bikavér Ünnep megrendezése a hatalmas látogatószám, a rengeteg kiállító, a zenés programok miatt veszélyben forgott 2021-ben, és a számos előírás, szabály betartása jelentős szervezést, utánajárást igényelt, mindezeket figyelembe véve – és a rossz időjárást is beleszámítva – a poháreladásokból, a borászok és éttermek forgalmából következtetve a három nap során 35-36 ezren látogattak a rendezvényre.

Megvalósulhattak az Egri Szimfonikus Zenekar nagyobb koncertjei is, ennek köszönhetően a magyar kultúra napi városi ünnepségen, vagy az Eger Ünnepén adott koncert éppúgy, mint a Filharmónia koncertsorozat programja, a Strauss-est és a Szimfonik Lájk is.

2022 tavaszán és nyarán már újra korlátozások nélkül várták közönségüket a programok. Az egriek és a turisták körében is népszerű volt a Hungarikum Piknik, az Egri Csillag Weekend, a Harley-Davidson Open Road Tour, a VINO és az Utcazenészek Versenye, a Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztivál, a harmincéves Egri Majorette Egyesület ünnepe, vagy épp az Öt Nemzet Erősember Verseny.

Szintén sikerrel zárult a Strauss-est, a Kaláka Fesztivál, az Egri Bor Ünnep és a Szepesi György Bárzenész Fesztivál, a Szimfonik Lájk és az Ütős Nap, de népszerűek a szépasszonyvölgyi pincetúrák is. Az önkormányzat több mint hatvanmillió forinttal támogatta a rendezvényeket.

Az idei év legnagyobb eseménye a Gárdonyi 100 Emlékév, melynek mottója: „Tollal a csillagokig”. Az író halálának 100. évfordulója kapcsán zajló rendezvénysorozat a nyári turisztikai főszezonban az egrieket, és az Egerbe látogató vendégeket célozza, kiemelt eseménye az augusztus 6-14-ig tartó Gárdonyi Napok. Ez a program az író születésnapja tiszteletére szervezett Gárdonyi Piknikkel kezdődött.

Augusztus 8-án és 9-én a Valide Sultana Fürdőrom adott otthont a TUTU Jazz Napoknak, majd  a hét további napjain, szerdától péntekig a belváros és a Dobó tér kínált számtalan koncertet, élményszerű utcai előadásokat, flashmobokat. Fellépett többek között a Szabó Balázs Bandája, HOBO, Roy és Ádám, Varga Livius és NeVa, valamint a Kávészünet zenekar is.

Az irodalom és a zene ötvöződött egy különleges előadásban: a Bartakovics Béla Közösségi Ház adott otthont „A múltban a jövőm” Gárdonyitól – Gárdonyiról címmel zajló koncertnek, melyen Dés László és zenésztársai léptek fel, és amelyen közreműködött Gryllus Dorka és Simon Kornél. Mindeközben a belváros megtelt Gárdonyi-idézetekkel, Eger különböző pontjain az író szellemisége köszönt vissza. A város civil szervezetei, kulturális, egyházi, oktatási és turisztikai szereplői — Dobó István Vármúzeum, Bródy Sándor Könyvtár, Egri Kulturális és Művészeti Központ, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Harlekin Bábszínház, Tourinform Iroda — kiemelten készültek erre a jeles évre. A Gárdonyi Napokat a Dobó István Vármúzeum legjelentősebb eseménye, a Végvári Vigasságok zárta. A programokon nemcsak az egriekkel, hanem a turistákkal együtt ünnepelte Eger a Gárdonyi-emlékévet.

Szeptemberben a Gárdonyi Géza Színház tánctagozata, a GG Tánc Eger jelentkezik a Hosszúhajú veszedelem című Gárdonyi-mű alapján készült produkcióval. Az őszi programsorozat központi eleme az író halálának dátumához, vagyis október 30-ához kapcsolódik. Ez a rendezvény a Gárdonyi Ünnep nevet kapta, és a nyárival ellentétben inkább egy bensőségesebb programsorozat. Ebben az időszakban szakmai konferenciát, koszorúzási ünnepséget szervez a város. Október 30-án a Gárdonyi Géza Színház homlokzatára felkerül a teátrum névadójának neve, és a társulat művészei, valamit az Egri Szimfonikus Zenekar egy különleges, izgalmas Gárdonyi-esttel emlékezik az íróra.

A helyi borászok is kivették részüket a Gárdonyi 100 Emlékév megünneplésében. Az Egri Bikavér Lovagrend az Egri Borvidéki Tanács koordinálásával, az egri borvidéki borászok közreműködésével emlékbor készült a neves évfordulóra. Az Egri Csillag bort idén mutatták be, az Egri Bikavért pedig jövőre, Gárdonyi születésének 160. évfordulóján. A tervek szerint 1552 palack készül mindkettő fajtából.

Nemcsak a borászok, hanem a gasztronómia képviselői is csatlakoztak az emlékévhez, hiszen a nyár folyamán több étteremben meg lehetett kóstolni Gárdonyi kedvenc ételeit. A Marján Cukrászda pedig megalkotta a Gárdonyi-tortát, melyet az író „szájíze” szerint készített el csokis-túrós ízben.

Az emlékévet országos kampányban is népszerűsítette az önkormányzat az egri Tourinform szervezésével, a rendezvénysorozatra 39 millió forintot különítettek el.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: BEKÜLDÖTT FOTÓK