2019-ben, a Covid-járvány kitörése előtt Eger megkapta az Év Turisztikai Települése díjat az egyik szállásadó portálon. Városunk a leglátogatottabb települések egyike volt. Sajnos a járvány jelentősen sújtotta az ágazatot, így Egerben is nehézségekkel néztek szembe a helyi turisztikai szereplők és a programszervezők. A szigorítások feloldása óta azonban az ágazat ismét erősödik és a város továbbra is ott van a legkedveltebb célpontok között.

Eger számos olyan értékkel rendelkezik, mely vonzó a turisták számára: a Bükk lábánál, csodálatos helyen fekszik, történelmi, barokk környezetben, hangulatos belvárossal és utcákkal, gyógyvízzel, finom borokat, változatos programokat kínálva. Nem véletlenül foglalja el helyét a leglátogatottabb turisztikai települések között. Az ideérkezők körében a vár, a Bazilika, az Érseki Palota, vagy a Kopcsik Marcipánia hívó szó, akárcsak a wellness-szállodák, a Szépasszonyvölgy, vagy a Bükk szépségeinek felkeresése. A város és környéke adottságainak, a turisztikai szereplők szolgáltatásainak, a programszervezők munkájának köszönhetően a turizmus Eger gazdaságának egyik húzóágazata.

2020-ban a Covid-járvány negatív hatással volt a szektorra, de Eger ekkor is megtartotta vezető szerepét. A járvánnyal összefüggő korlátozások, a külföldi turisták számának jelentős visszaesése miatt az összes, bevallott vendégéjszakák száma 2019-hez képest jelentősen csökkent. Míg 2019-ben ez a szám 662 008, addig 2020-ban csak 399 354. A nyár hozott erősödést, hiszen míg 2020 májusában éppen meghaladta ez a szám a hétezret, augusztusban már közel 110 ezer vendégéjszakát könyvelhetett el a város. Ebben a hónapban érkeztek hozzánk a legtöbben, de szeptemberre és októberre a szám már nagyjából az augusztusi felére esett vissza, s leggyengébben pedig a november szerepelt a közel 30 ezer vendégéjszakával.

2021 tavaszán a járvány következő hulláma ismét komoly nehézségeket okozott. Májusban enyhültek a szigorítások, így 2020 májusához képest a vendégéjszakák száma majdnem megháromszorozódott, de a nemzetközi utazási korlátozások miatt a belföldi forgalom volt meghatározó: a vendégszám 94 százaléka, a vendégéjszakák 82 százaléka a hazai vendégektől származott. A nyár további erősödést hozott, így a 2021-es év 432 019 vendégéjszakával zárt, mely 8 százalékos növekedést mutat 2020-hoz képest. 2020 áprilisától 2021 júliusáig a járványhelyzet miatt nem kellett idegenforgalmi adót fizetniük a vendégeknek. Az önkormányzatokat érintő megszorítások miatt az idegenforgalmi adóban jelentős bevételcsökkenés következett be: míg 2019-ben több mint 253 millió forint, addig 2020-ban közel 56 millió, 2021-ben közel 140 millió forint volt az idegenforgalmi adóbevétel. A járvány okozta nehézségek ellenére kiválóan zárult Eger 2021-es turisztikai főszezonja, köszönhetően a programszervezőnek, a kampányrésztvevőnek, a helyi turisztikai szereplőnek, és az önkormányzatnak.

A 2022-es eddigi bevétel (június 30.) több mint 81 millió forint, ez már megközelíti a 2019-es azonos időszak adatát (90 millió forint).

Az idei évben — túljutva a nehézségeken — az erősödés tehát folytatódik. A nyári főszezon mellett a második negyedévben az áprilisi, négynapos húsvéti hosszú hétvége, és a június elejére eső, háromnapos pünkösdi hosszú hétvége volt a kiemelt időszak. A Szallas.hu portál közleménye alapján a főváros után Siófok és Eger vonzotta a legtöbb vendéget a második negyedévben. A Polgármesteri Hivatal Adóirodája szerint idén júliustól újra eredményes évet zárhat majd városunk idegenforgalma.

Eger továbbra is hazánk egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, mely nagyban köszönhető az említett épített és történelmi értékeinek, de ugyanakkor a színes, változatos programkínálatnak is. A turisták és az egriek a visiteger.com című oldalon részletesen tájékozódhatnak arról, milyen látnivalók és programok várják őket Egerben és környékén. Az oldalra látogatók 83,98%-a volt hazai és 16,02%-a külföldi az elmúlt évben. A legnagyobb forgalmat generáló külföldi ország 2021-ben is Lengyelország volt, az összes munkamenet 4,29%-a érkezett innen, ami a külföldről érkező munkamenetek 26,77%-át teszi ki. Belföldről a legtöbben Budapestről, Egerből, Miskolcról és Debrecenből keresték fel az oldalt.

A turizmus fellendítésére a járvány után, 2021-ben Újra Eger! címmel turisztikai újranyitási kampányt indított az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft., a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az egri önkormányzat támogatásával, azzal a céllal, hogy az újranyitást követően Eger több ikonikus pontját tegye izgalmassá, nyüzsgővé, a város műsorkínálatába beilleszthető változatos programelemekkel. A cél sikeresen teljesült, hiszen a felhívásra több mint harminc, magas színvonalat képviselő előadó és művészeti csoport jelentkezett, változatossá, izgalmassá téve a nyarat.

A város leglátogatottabb rendezvénye — az ingyenes boros programok (VINO, Egri Csillag Weekend, Egri Bikavér Ünnep) mellett — a Dobó István Vármúzeum Végvári vigasságok programja volt. A kínálatot ebben az évben színesítik a Gárdonyi 100 Emlékév rendezvényei, melyet az egri önkormányzat közel negyven millió forinttal támogat. A programsorozat célja az, hogy az önkormányzat különböző kulturális, oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel, turisztikai szereplőkkel összefogva közvetítse Gárdonyi örökségét a turisták, és az itt élők számára.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT