Halászlé (Kökény lászlóné)

Hozzávalók:

  • 2 kg ponty
  • 1 kg törpeharcsa
  • 3 ek napraforgóolaj
  • 2 nagyméretű vöröshagyma
  • 1-1 nagyobb paprika és paradicsom
  • só ízlés szerint
  • 2 kk csípős fűszerpaprika
  • 8 db halászlékocka
  • 4 liter víz

Előkészítés:

A halat pikkelyezzük, tisztítjuk és filézzük, majd a húsát kockázzuk.

A fej- és farokrészt meghagyjuk, – úgy, hogy egy kevés hús maradjon rajta. A hagymát, paprikát és paradicsomot kockázzuk.

Alaplé készítése:

A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a paprika- és paradicsomkockákat – aki szereti, egy kevés csípős fűszerpaprikát is adhat mellé, majd a hozzávalókat pár percig tovább pároljuk.

Ekkor adjuk mellé a hal fej és farok részeit, illetve felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Mellétesszük a magyaros halászlékockákat, és közepes lángon (éppen csak forrjon) kb. 40-45 perc alatt puhára főzzük az alapanyagokat.

A főtt halrészekről leszedjük az értékes húst, majd a zöldségekkel és egy kevés lével együtt átpasszírozzuk az egészet. Arra figyeljünk, hogy ne maradjon szálka a sűrítményben, amiből kb. 3 liternyire lesz szükségünk, ezért adjunk még hozzá vizet, ha szükséges!

Halászlé készítése

Az alaplevet a bográcsba öntjük, hozzáadjuk a filézett, darabolt halat. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd kb. fél óra alatt puhára főzzük. Közben a levest ízesítjük, ehhez további magyaros halászlékockákat és csípős paprikát tehetünk.

Tálalás

A halászlevet még forrón tálaljuk, adjunk mellé vastagon szelt friss fehér kenyeret és ízlés szerint karikára vágott zöld, csípős hegyes paprikát.


Töltött káposzta (Marsi Jánosné)

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8 közepes db káposztalevél (savanyú)
  • 0.5 kg darált sertéshús
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 20 dkg kolbász
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 20 dkg rizs (főtt)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 5 db babérlevél
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 ek sertészsír
  • 2 l víz (kb.)
  • só ízlés szerint

Elkészítés

A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, és száraz serpenyőben kisütjük. A kisült zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, amihez hozzáadjuk az apró szeletekre vágott fokhagymát is.

Egy nagyobb keverőtálba rakjuk a darált sertéshúst, amihez hozzáadjuk a főtt rizst, az előzőleg megdinsztelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, és az őrölt köménnyel meg a fűszerpaprikával fűszerezzük. Plusz belekeverjük a kisütött szalonnadarabokat. Majd kézzel jól összedolgozzuk, közben 1 dl vízzel lazítjuk a masszát.

A savanyú káposztát egyszer átmossuk, majd egy nagy edény aljára szórunk belőle, amire még dobunk pár babérlevelet. Erre a rétegre még jöhet pár szelet kolbász is, és utolsó rétegnek még egy kevés savanyú káposzta. Ezután a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük a tölteléket, és szépen egy sorba fektetjük egymás mellé. Erre jöhet egy újabb káposztás-babérleveles-kolbászréteg.

Amennyiben maradna a töltelékünkből, amit már nem tudunk betekerni a káposztalevélbe. Azokból csináljunk gombócokat, és ezeket tegyük az egész tetejére.

Egy utolsó réteg káposztával fedjük be az egészet, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az összes káposztát. Kis lángon 2 órán át főzzük. Majd a végén csinálunk egy rántást, ami a következőképpen néz ki. Egy evőkanál zsírt olvasszunk fel egy kis lábosban, erre szórjunk egy evőkanál lisztet, és habverővel keverjük jól össze. A tűzről levéve, egy teáskanál fűszerpaprikát keverjünk még hozzá, és azonnal öntsük a töltött káposzta tetejére.

Egy fakanál segítségével óvatosan oszlassuk szét a rántást a káposztákon, és ezután fogyaszthatjuk is.

Tálalásnál a töltött káposzták mellé szedjünk kolbászt és gombócokat is. A káposzta tetejére pedig halmozzunk tejfölt!


Sütőtökös túrós torta (Rába Ildikó Mariann)

Hozzávalók:

  • 25 dkg tojás-, glutén- és cukormentes keksz
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 35 dkg zsírszegény laktózmentes túró
  • 3 evőkanál nyírfacukor (porcukor)
  • 1,5 kg sütőtök
  • 2 dl laktómentes habtejszín
  • 25 dkg laktózmentes mascarpone

Elkészítés:

A sütőtököt megtisztítom, majd kockákra vágva felteszem főni, és addig hagyom, amíg villával összetörhetővé válnak a darabok.

A főzési idő alatt elkészítem a torta többi részét: 25 dkg kekszet darabosra török, majd 15 dkg kekszdarát elkeverek 5 dkg felolvasztott kókuszzsírral, amit egy 20 cm-es átmérőjű kapcsos tortaforma aljára egyengetek szét. Ezt beteszem a hűtőbe, hogy dermedjen.

Ezután elkészítem a túrós réteghez a krémet: 35 dkg túrót elkeverek 25 dkg mascarponéval, amit 2 evőkanálnyi nyírfacukorral édesítek. Ezt is beteszem a hűtőbe a torta összeállításáig.

Amikor megfőtt a sütőtök, leszűröm, majd villával darabosra töröm. A sütőtökkrémbe belekeverek 10 dkg kekszmorzsát. A sütötökkrém kihűlése után pedig összeállítom a tortát.

A tortaformában levő kekszdarára ráhalmozom a sütőtökös krém felét, amit elsimítok, majd ugyanígy teszek a túrós réteggel, amit szintén elegyengetek. Erre kerül a sütőtökös krém másik fele.

Amikor ezt is elsimítottam a formában, beteszem az elkészített tortát a hűtőbe.

Tálalás előtt habot készítek – tejszínből, illetve egy evőkanálnyi nyírfacukor hozzáadásával. Végül ezzel díszítem a tortát vagy ízlés szerint, a habtejszínhalmok a tortaszeletek mellé is kínálhatók.

Elkészítési idő: Kb. 60 perc


Szilvás-diós lepény (Zátonyi Lászlóné)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 1 rúd vanília
  • fél citrom héja
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 50 dkg szilva
  • 5 dkg cukor
  • 1 kk fahéj
  • dió a szóráshoz

Elkészítése:

A szitált lisztet elkeverjük a cukorral, sóval, vaníliával, citromhéjjal, és a morzsolt vajjal.

Hozzáadjuk a tojássárgáját, az élesztőt, a tejet, majd tésztát dagasztunk.

Fél órát pihenni hagyjuk, majd kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük.

A magozott szilvát cukorral és fahéjjal keverjük, majd rápakoljuk a tésztára, és újabb 10 perc pihentetés után sütőbe tesszük.

35 percig 180 fokon sütjük, majd a tetejét vaníliás cukorral, illetve dióval díszíthetjük.


(EM)