Olasz pizza, egri szívvel

Gyerekkori álomból igazi nápolyi életérzés – Szakali János tulajdonost kérdeztük Eger első nápolyi jellegű pizzázójáról

Hogyan indult a Pizza Quasi Napoletana?

A Bíborost már sokan ismerték korábbról, azt két barátom üzemeltette, és az előtte található üzlethelyiség mindig ki volt adva. A felújítás után fogalmazódott meg bennük, hogy most már szeretnénk valami sajátot csinálni oda is, és akkor hármunk koncepciója alapján jött létre a Pizza Quasi Napoletana. Gyerekkori álmom volt, hogy legyen egy éttermem, úgyhogy nekem ez egy igazi beteljesülés. Emellett mindhárman más irányban vállalkozunk, ez pedig egy külön projekt, ami kifejezetten szívügyünkké vált.

Számtalan pizzéria van Egerben. Miben más a Quasi?

Igazából ez Eger első, kifejezetten nápolyi pizzázója. Ahogyan a név is mutatja Pizza Quasi Napoletana, azaz egy pizza, ami kvázi nápolyi. Ez egy nápolyi jellegű pizza, azért nem nápolyi, mert nem Nápolyban vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy az igazi nápolyi pizza Nápolyban van, mert ahhoz hozzá tartozik a környezet és az ottani miliő. Mi itt Egerben nápolyi jellegű pizzát készítünk. Ennek különlegessége és érdekessége a többi pizzériával ellentétben, a magasabb hőfokon való sütés. Ötszáz fokon sütjük pizzáinkat, kemencében, valamint a tésztánknak az előkészítése is különlegesebb, ezt tetézi, hogy kizárólag magas kategóriás olasz feltéteket használunk.

Lényegében eredeti nápolyi recept alapján készülnek a pizzák?

Így van! A nápolyi pizzának van egy világszövetsége, így az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) minősítésnek megfelelő pizzatésztával dolgozunk és az általuk elfogadott alapanyagokkal. Kizárólag eredetvédett olasz termékek kerülnek a pizzákra. Emellett próbáljuk minél közelebb hozni a nápolyi ízeket. Több szakmai segítséget is kaptunk, hogy a pizzéria létrejöhessen. Damu László tanította be szakácsainkat, akit jelenleg a legjobb pizzaszakácsok között tartanak számon. Illetve a pékként tevékenykedő Szabadfi Szabolcs segített minket, tulajdonosokat megismertetni a tésztákkal és eljárásokkal, így volt lehetőségünk megtanulni az alapokat, annak érdekében, hogy hosszú távon tudjunk működni. Szabolcsról kevesen tudják, hogy nemcsak a pékiparban alkot kimagaslót, hanem több ízben képviselte már hazánkat a pármai pizza-világbajnokságon is.

Hogyan állítottátok össze a választékot?

Szűk kínálattal szerettünk volna megjelenni, 8-10 pizzával. Ez az alap Nápolyban, sőt a leghíresebb, ősi pizzázókban csak a marinara és a margherita szerepel az étlapon, mert ezek adják vissza legjobban a tészta ízét, azt a hagyományt és tradíciót, amit képviselnek. Az étlap kialakításakor mégis egy bővebb kínálat mellett döntöttünk, hiszen az volt a célunk, hogy többféle pizzát is bemutassunk, majd az igények alapján szűkítjük, változtatjuk a listát. Vannak tradicionális pizzáink, az előbb említett margherita és marinara, emellett a klasszikusok sem maradnak el, amik időközben beépültek a nápolyi hagyományokba. Ilyen például a csípős szalámi, a cotto és crudo sonka, vagy a gomba. Ezek az alapízek és van néhány gourmet pizzánk, ami már kifejezetten a saját szakácsunk kreativitását dicséri. Ezeken már több a feltét, viszont azok igazán összehangolva szerepelnek egy-egy pizzán, a narancslekvártól, a szarvasgombakrémen keresztül a pirított pisztáciáig, illetve dióig. A házi készítésű pesztóval pedig még különlegesebb ízvilágot kapunk. Elsőre 16-17 pizzával indultunk.

Van személyes kedvenced?

A névadó Quasi pizzát az én szájízemre készítettük, ez egy vegetáriánus pizza, kecskesajtkrémmel, dióval. Ez az az ízvilág, amit igazán szeretek, alapjáraton egyébként egy sima margherita pizzával vagyok a legboldogabb, ahol tényleg érezni az igazi nápolyi pizzatészta ízét.

Hogyan működtök együtt a Bíborossal?

A tulajdonosi kör lényegében ugyanaz, annyi különbséggel, hogy a pizzéria velem egészült ki. Teljes mértékben együttműködünk, megosztjuk a nyitott és fedett teraszt, így például el lehet fogyasztani a Bíborosban is a kért pizzát. Nemcsak az udvarból lehet rendelni, hanem az étteremben is és el lehet fogyasztani a Bíborosban vásárolt italokat, akárcsak egy gasztroudvarban. Ami nagy öröm, hogy már házhoz is szállítunk Egerben, illetve működik weboldalunk is, a www.pizzaquasi.hu, ahonnan egyszerűen és könnyedén megtekinthető a kínálatunk és megrendelhető a kívánt ebéd vagy vacsora.


(EM)