Színes kínálat várta az Egerbe érkezőket

A koronavírus-járvány ellenére az önkormányzat számos rendezvényt támogatott az elmúlt években. A városvezetés igyekezett olyan programokat előtérbe helyezni, amelyek megszólítják a különböző generációkat, lehetőséget biztosítanak a családoknak a kikapcsolódásra, illetve a fiatalok szórakozási igényét is kiszolgálják. Az alternatívák tengeréből „halászva” arra vállalkoztunk, hogy néhány sikeres eseményt röviden az olvasók figyelmébe ajánlunk.

Open Road Tour

Hatalmas sikert aratott a belvárosi motoros felvonulás

Évek óta nem övezte akkora siker az egri rendezvényeket, mint amit a Harley Davidson Open Road Tour és az azt követő koncertek arattak 2022 májusában. A motoros túra szinte az egész országot átszelte – ennek egyik állomásaként a hevesi megyeszékhelyen is megfordult a kétkerekű felvonulás. Napközben több ezren csodálhatták a Dobó térre gördülő motorokat, este pedig rég nem tapasztalt hangulat uralta a belvárost, ahol – a közönség nagy örömére – a Road zenekar is színpadra lépett.

Szüret

Borgasztronómiai és kulturális kavalkád a hagyományok jegyében

Már megszokhattuk, hogy szeptemberben a kiváló borok és a legízletesebb ételek mellett színes programok várnak a Szépasszonyvölgybe látogatókra. A szórakozás garantált, hiszen az egész család talál magának elfoglaltságot. A kóstolók és pincetúrák mellett a szervezők színpadi fellépőkkel, kézműves foglalkozásokkal, képzőművészeti kirakodással és népi fajátszótérrel gondoskodnak évről évre a biztos kikapcsolódásról.

Az Egri Bor Ünnepe

Sikeresen zárult a nevében idén megújuló programsorozat

Finom nedűk, ízletes ételek, kirakodóvásár és koncertek vártak idén júliusban az Érsekkertbe látogatókra. A három nap alatt sokan megfordultak a térség egyik legnagyobb borgasztronómiai fesztiválján.

Eger Advent

Karácsonyi vásár, koncertek és előadások egy hónapon át

Fények, zene, ünnepi hangulat és karácsonyi finomságok várnak minden decemberben a belvárosba érkezőkre. A neves fellépők, a látványos attrakciók, valamint a gyermek- és felnőttprogramok évek óta vonzzák a helyi lakosokon kívül a magyar, illetve külföldi turistákat. Az Eger Advent a város egyik legnagyobb, legtöbb embert megmozgató rendezvénysorozata. A város tavaly több mint 30 millió forintot fordított az eseményre, ahol nagy hangsúlyt fektettek a járványügyi szabályok betartására. A programsorozat a városi díszkivilágítás ünnepélyes felkapcsolásával és a karácsonyi vásár megnyitásával kezdődik, majd egy hónapon át ingyenes koncertekkel várják a Dobó térre látogatókat. Vasárnaponként pedig a történelmi egyházak képviselői Eger vezetőivel és művészeivel karöltve gyújtják meg az adventi gyertyákat.

Agria Nyári Játékok

Szórakozás és kultúra a szabadban

Egerben nem múlhat el úgy a nyár, hogy ne lennének színházi előadások. A klasszikusnak számító darabok mellett a könnyed nyári kikapcsolódásra vágyókat is több helyszínen, különböző műfajokkal várják évről évre. Az országos fesztiválon a felnőtteknek és családoknak szóló produkciók mellett a Babszem Jankó Gyermekszínház a legkisebbekre is mindig gondol. Az Egri csillagok című musical pedig az ország legtávolabbi pontjából is városunkba csalja a turistákat.

Gárdonyi 100

Az író halálának évfordulójára emlékeznek

Programkavalkáddal várják idén az egrieket és az idelátogatókat Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója kapcsán. A Gárdonyi 100 elnevezésű, egész éven átívelő eseménysorral az íróóriás életművét is igyekeznek bemutatni – természetesen minden korosztályt megszólítva.

Egri Csillag Weekend

Borkavalkáddal és sajtkülönlegességekkel várták az ínyenceket

A helyi borászok legújabb évjáratú fehér házasításai minden évben az Egri Csillag Weekend programsorozatán debütálnak. A jeles eseménynek idén is a Dobó tér adott otthont. A nedűk kóstolói mellett street food-dal kedveskedtek az érdeklődőknek, az önfeledt hangulatról pedig koncertek gondoskodtak.

Belvárosi Filmpiknik

Ingyenes vetítések a mozirajongóknak

A kaland-, akció- és horrorfilmek, illetve a musicalek kedvelői is könnyen találtak néznivalót a a Belvárosi Filmpikniken 2021, illetve 2022 őszén. Az ingyenes előadásokat több helyszínen élvezhette a közönség. Emellett a szervezők az Uránia Moziban is  készültek filmes csemegékkel.

Gárdonyi napok

Koncertekkel és túrával készültek a szervezők

Több mint százan vettek részt 2022 augusztusában az Egri csillagok című regényből jól ismert helyszínek bejárásán, az Egri Csillag Túrán. A Dobó István Vármúzeum munkatársa által vezetett sétán a jól ismert történések visszaidézésén túl, rengeteg új információ birtokába kerültek a látogatók. Emellett a Dobó téren Hobo, a Szabó Balázs Bandája, illetve a Roy és Ádám Trió a koncertjükkel, a Bartakovics Béla Közösségi Házban pedig Dés László a zenés irodalmi estjével ejtette ámulatba a közönséget.

Strauss-est

A klasszikus zeneszerzők legismertebb dallamait játsszák a Kis Dobó téren

Több mint 25 éve vonzza a belváros macskaköves utcáira a magaskultúra rajongóit az Egri Szimfonikus Zenekar. A koncertet a műfaji sokszínűség jellemzi, hiszen polkát, francia táncot, melódiát, valamint operett-, musical-, és filmzenerészletet is hallhat a publikum. A jeles eseményen vendégelőadók emelik az egyébként is magas színvonalat. A hagyományos nyári szezonnyitó hangverseny a város egyik legkedveltebb szabadtéri programja, így nem túlzás, hogy akár minden évben ki lehetne tenni a „teltház”-táblát a Kis Dobó térre, amely az együttes, illetve az ott működő vendéglátóhelyek összefogásának közös sikere.

Utcazenészek Versenye

Példaértékű összefogással valósult meg az összművészeti fesztivál

Idén június 15-től ismét utcazenétől volt hangos a belváros, emellett a VINO Kóstolóünnepen az Egri borvidék 28 termelőjének könnyű fehérboraival, rozéival és pezsgőivel, illetve a helyi gasztronómiával ismerkedhettek a Dobó térre látogatók. Természetesen az idei Utcazenészek Versenyéhez is csatlakoztak a helyi, illetve meghívott alkotók, így öt napon át összművészeti kavalkád várt az Egerbe érkezőkre.

Éjszakai fürdőzés

Programokkal várták az esténként csobbanni vágyókat

Medencében ejtőzéssel, mozizással és más programokkal várták minden pénteken és szombaton 19 óra és hajnal egy között az éjjeli hűsölésre vágyókat az egri strandon. A filmvetítéseken kívül sportbemutatót, illetve retró bulit tartottak, emellett azok sem csalódtak, akik a szárazföldi mozgásformákat preferálják.

Kaláka Fesztivál

Hagyomány, képzőművészet és gazdag zenei kínálat találkozik minden évben

Színházi programok, gyerekelőadások, kiállítások, valamint vers- és templomkoncertek is szerepelnek a Kaláka Fesztivál kínálatában. Az összművészeti rendezvénynek tíz éve ad otthont Eger és környéke. Idén a noszvaji De la Motte kastélyban tartott nyitórendezvényen Ferenczi György szájharmonika-művész és az 1-ső Pesti Rackák a Kalákával közösen adott különleges műsort. A fesztivál névadó, Kossuth-díjas zenekarának önálló koncertje természetesen minden évben elmaradhatatlan eleme a programsorozatnak.

Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztivál

A különböző tájegységek táncait mutatják be

Minden évben néptáncosok és a népi hagyományok kedvelői veszik „birtokba” az egri belvárost, ahol felvonulással, viseletbemutatóval, előadásokkal és táncházzal szórakoztatják a járókelőket. A találkozó helyi, megyei, majd régiós szerepet töltött be, az elmúlt másfél évtizedben pedig már nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát – számos országból érkeznek rá vendégek. A tánc természetesen magával vonzza a zenét, amelyből sosincs hiány, hiszen népi együttesek húzzák a talpalávalót. A hazai gyermek, ifjúsági és felnőtt néptáncegyüttesek mellett határon túli magyar és külföldi tánccsoportok, előadók, népzenészek koncertjei, népdalénekesek és népművészeti vásár vár az érdeklődőkre – utóbbin kézművesek portékáival ismerkedhetnek az érdeklődők. A fesztivált gálával és díjátadóval zárják – ekkorra a résztvevők a néptánc megismerésén túl a hagyományok tiszteletével is gazdagodnak.


SZERZŐ: VERES PETRA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT, MIHÁLY PÉTER