A korlátozások feloldása után felélénkül a város, az idei nyár számtalan érdekes programot kínál Egerben az itt élőknek és a turistáknak egyaránt. Az alábbiakban a színes kínálatból válogattunk.

Az egri intézmények, programszervezők a pandémia idején is azon dolgoztak fáradhatatlanul, hogy mihelyst lehet, válogathassunk a programokból, így kellemes nyáresti koncertek, izgalmas fesztiválok, színházi előadások, kiállítások, sportesemények várnak ránk.

Június 18-a és 20-a között néptáncosok ropják majd Egerben a XIV. Szederinda Nemzetközi Táncfesztiválon, ahol a hazai néptáncegyüttesek mellett külföldi előadók, népzenészek koncertje, és népművészeti vásár várja az idelátogatókat. Még ezen a hétvégén, június 19-én Dés László érkezik városunkba, és ad koncertet a Hotel Egerben. A következő hétvégén két fesztivál és a Múzeumok Éjszakája is vonzó programokat kínál: a 41. Kaláka Fesztivált 24-e és 27-e között rendezik meg az Érsekkertben, de a hagyományos nyitó napi verskoncert Felsőtárkányban várja az érdeklődőket. Ezúttal „Vannak vidékek” címmel Bogdán Zsolt és a Kaláka Kányádi-estje ad különleges élményt az odalátogatóknak. Az érsekkerti fellépők között a házigazdákon kívül köszönthetjük például a Palya Bea Quartettet, a Besh o droM zenekart, fellép Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Magna Cum Laude és a Lajkó Félix Trió is.

A hétvége másik fesztiválja egy más korba és műfajba kalauzol: a Barokk Fesztivál első programja Görög múzsák címmel hívogat. A Múzeumok Éjszakájára a Dobó István Vármúzeum hosszított nyitvatartással és színes programokkal készül: fáklyás felvonulás, fegyverbemutatók, máglyagyújtás, rendhagyó tárlatvezetések, kézműves foglalkozások között lehet csemegézni. Időpont: 2021. június 26.

Akinek már nagyon hiányzott egy izgalmas kiállítás, az látogasson el a Bartakovics Béla Közösségi Házba a Magyar Természettudományi Múzeum tárlatára, ahol átfogó és hiánypótló anyag mutatja be a váci múmiákat. A kiállítás július 4-éig tekinthető meg.

A június nemcsak kulturális programokat kínál: ha a pandémia alatt nem túráztunk még eleget, vágjunk bele a Kaptárkövek teljesítménytúrába június 19-én, ahol a Bükkalja vadregényes tájain izzadhatunk egy jót, és még válogathatunk is a 15, a 30, vagy az 50 km-es távokban. Indulás 6:30-kor a Mátyás Udvarháztól. A sport, de főképp a foci szerelmesei a Végvári Vitézek terén felállított kivetítőről követhetik figyelemmel a foci EB mérkőzéseit, június 11. és július 12. között.

A július sem hagy minket cserben, ebben a hónapban a színházi előadások szerelmesei tapsolhatnak sokat örömükben: az Agria Nyári Játékok július 3-ától egészen augusztus 21-ig kínál nagyszínházi előadásokat a Líceum udvarán és a várban, kamaraelőadásokat és a gyerekprogramokat a Dobó István Gimnázium udvarán. Láthatunk musicalt, operettet, táncjátékot, de a zenés vígjáték sem marad el. Csupa könnyed kikapcsolódás, melyet még koncertek is színesítenek, hiszen jön a Karthago és az Alma együttes is. Az Érsekkerti Nyári Játékok július 16-tól augusztus 16-ig várja majd közönségét, majd másnaptól egy héten keresztül izgalmas és tartalmas Összművészeti Fesztiválra invitálja a kultúrabarátokat a Pinceszínház.

A koncertek sorát az Egri Szimfonikus Zenekar nyitja júliusban, méghozzá 4-én, a már hagyományos Strauss-esttel a Kis Dobó téren, majd egy hét múlva a már szintén megszokott és közkedvelt Tér-Zene programjukkal viszik közelebb a közönséghez a klasszikus zenét a Dobó téren. A zenekar egy új programmal is készül ebben a hónapban: 17-én a jazz és a szimfonikus zene találkozására hívják a közönséget. Satchmo50 címmel Louis Armstrong születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából adnak koncertet Pocsai Kriszta és Fekete Kovács Kornél közreműködésével a Márai Központban. A zenei kínálatot színesíti a XI. Szepesi György Bárzenész Fesztivál is július 11. és 16. között a Dobó téren és a Kis Dobó téren, és természetesen nem maradhat el az Utcazenészek Versenye sem, mely idén folytatja a tavaly elkezdett szimbiózist a képzőművészekkel, szó szerint a Képzőművészeti Utcafesztivál színesíti a programot. És ha már élvezzük a zenét, gyönyörködünk a képekben, teljessé tehetjük az élvezetet egy pohár borral a Dobó téren zajló VINO Kóstoló Ünnepen, ahol bemutatkoznak az Egri borvidék borászai és kiváló borai. Mindez július 21-e és 27-e között zajlik majd Eger belvárosában. A gyerekek is tombolhatnak, hiszen jön Halász Judit, generációk kedvence, aki július 10-én várja a piciket és a nagyobbakat, sőt, azok szüleit is a Kemény Ferenc Sportcsarnokban.

Augusztusban a színházi előadások mellett a Dobó István Vármúzeum programjait is tartsuk szem előtt: 3-a és 6-a között Gárdonyi Géza születésnapját ünnepelik egy piknikkel az író otthonában, a Gárdonyi Géza Emlékházban. A programon műveit tolmácsolják, mely élmény születésnapi tortával, egy pohár finom borral és baráti beszélgetésekkel lesz teljes. A vár másik kiemelkedő programja a már hagyományos Végvári Vigasságok. Korhű fegyverek bemutatójával, hagyományőrző csapatokkal, családi programokkal, felvonulásokkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket. Időpont: 2021. augusztus 13-15.

Ha augusztus 20., akkor természetesen városi ünnepség és Szimfonik Lájk! Idén az Egri Szimfonikus Zenekar Kállay-Saunders Andrással, Kocsis Tiborral, és Sena Dagaduval, az Irie Maffia énekesnőjével adja elő az ismert popslágerek szimfonikus átdolgozásait a Márai Központban. Ugyanekkor zajlik majd a III. Egri Retro Fesztivál is a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokon. Rá két napra, augusztus 22-én Rúzsa Magdi koncertje várja majd az érdeklődőket a Líceum udvarán.

A „Mi legyen a gyerekkel?”-kérdés is megoldódni látszik a nyáron, hiszen indulnak a táborok, ahol izgalmas kalandok várják a gyerekeket. Az Egri Kulturális és Művészeti Központ több mint tízféle tábort indít: lehet választani például dráma, kézműves, sport, zenei és robotika témájút, de különlegesnek ígérkezik a Sherlock Holmes detektíves, a KalandZoo állatos, vagy a Harry Potter varázslótanoncos tábor is. A Dobó István Vármúzeum is szeretettel várja a gyerekeket: ezen a nyáron tíz tábort terveznek 8-14 évesek számára. A jelentkezők  különleges környezetben – egyfajta időutazással – sok-sok játékon, kalandon keresztül ismerhetik meg a múzeum világát, és kerülhetnek olyan szituációkba, ahol megelevenedik egy történelmi esemény, életre kel egy-egy ismert vagy hétköznapi történelmi személyiség. Ha a gyermek sporttáborba vágyik, akkor sincs ok aggodalomra: az Egri Városi Sportiskola atlétika, birkózás, kézilabda, röplabda, kosárlabda sportágakban indít táborokat, részleteket az intézmény weboldalán olvashatnak.

Reméljük, meghoztuk a kedvüket az egri nyári programokhoz! Kövessék figyelemmel a járványügyi előírásokat, és a szervezők, programajánlók weboldalait.

Mindenkinek tartalmas és kellemes nyarat kívánunk!


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: TV EGER