8. alkalommal szervezik meg idén a Barokk Fesztivált Egerben és a környező településeken. Németh Pál, a fesztivál művészeti vezetője elmondta: idén júniusban 25-e és 27-e között, augusztusban 27-étől 29-éig várják a közönséget.

Milyen tematikára épül az idei program?

A júniusi rendezvényünk mottója Apollo és a görög múzsák. A fesztivál történetében eddig volt többek között angol, francia, olasz, spanyol és közép-európai tematika, idén a görög művészet van középpontban.

Hagyományosan a bélapátfalvai ciszterci apátság templomában nyitjuk meg a programot, ezúttal Lantodon ó jó Apollo címmel a Savaria Barokk Zenekar nyitóhangversenyét hallhatja a közönség.

Szombaton a Budapesti Kamaraopera két vidám operával érkezik: J. S. Bach: Apollo és Pán vetélkedése a Kopcsik Marcipánia udvarán várja majd az érdeklődőket, G. F. Händel: Terpsicore című, a tánc múzsájáról írt táncjátéka pedig a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Ehhez kapcsolódik egy görög táncház is Zeys és barátaival.

Vasárnap az Egri Szimfonikus Zenekar matinékoncertje színesíti a programot a Dobó téren, és a Cantus Agriensis kóruskoncertje Feldebrőn, az Árpád-kori Szent Márton templomban. Délután a dédestapolcsányi református templomban Barokk orgonaest várja a közönséget, Egerben pedig a ciszterci templom mellvédjén ad koncertet az Egri Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Együttese. A Széchenyi utcai szabadtéri színpadon a Cantus Agriensis hangversenye hallható majd, és ugyanezen a helyszínen zárjuk a fesztivált a Paralages (variációk) Szeikilosz sírfeliratának dallamára című koncerttel, melyen közreműködik: Ducza Nóra (ének, csörgődob), Angelidisz Vaszilisz (buzuki, török dob), Cantus Agriensis, és a Savaria Barokk Zenekar.

Az augusztusi programsorozat tematikája: bécsi mesterek. Itt bekapcsoljuk Felsőtárkányt, és reményeink szerint Noszvajt is, bővítve ezzel is a helyszíneket.

Ha már a helyszíneknél tartunk… Barokk zenei fesztiválhoz ideális választás Eger, de más településeket is bevontak. Miért tartották ezt fontosnak?

Fantasztikus akusztikájú és gyönyörű helyszínekre bukkantunk Egerben és környékén, és ez inspirál. Fontos azonban az is, hogy minél több emberhez eljuthasson a barokk kor zenéje, ezért visszük el a fesztivált a közönséghez, vagy ezért nem szedünk például belépődíjat sem, így a koncertjeink mindenki számára elérhetővé válnak.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FORRÁS: BAROKK FESZTIVÁL