„Szemtelenül” sokszínű kiállítás, avagy a vakok is alkotnak maradandót

Az érzékenyítés napjaink népszerű témája, ennek ellenére úgy tűnik, leginkább elméleti síkon találkozunk vele. A fogyatékkal élőkhöz még nem tudunk kellő természetességgel viszonyulni, és nem mindig vagyunk tisztában a segítségnyújtás megfelelő módjával. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a testi fogyatékosság értelmi hiánnyal is párosul, pedig erről szó sincs. Az egri Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete július 27-étől augusztus 13-áig a Más megvilágításban elnevezésű kiállítás keretein belül a széles közönség elé tárta, hogyan lehet látássérültként is teljes, tevékeny életet élni, maradandót alkotni.

Tóthné dr. Kisorosz Mária, az egyesület elnöke hálával gondol a rendezvénysorozat támogatóira és munkatársaira, hiszen a meghívott vendégek és a kiállított anyagok sokszínűségéhez nemcsak az anyagi hátteret kellett megteremteni, hanem hosszú hónapokon át fáradhatatlanul tevékenykedni. „Az egyesületben főként kötetlen munkaidőben dolgozunk, de a kiállítás megszervezése és lebonyolítása a rugalmas munkaidőn bőven túlmutatott. Ez egy közös projekt lett, a közös álmunk. A helyszínt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem biztosította, akivel együttműködési megállapodást kötöttünk. Az egyetem számára sem volt könnyű ez az időszak, a fenntartóváltás és a pandémia miatt júniusig azt sem tudták, hogy milyen feltételekkel engedhetnek be külsősöket. A rektorasszony elmondta, hogy a jövőben is számít az együttműködésre, mert az egyetem életében is fontos terepet jelent az érzékenyítés. Én pedig fordítva gondolom ugyanezt, számunkra is jó lehetőség ez a gyümölcsöző kapcsolat, és reméljük, hogy így marad a jövőben is” – tette hozzá az egyesület elnöke.

A VGYSE 19 évével különleges színfolt a város életében, hiszen számos szemléletformáló programot valósítottak meg: iskolai érzékenyítéseket, közös sporttevékenységeket, kiállításokat, elérhetővé tették a vakmozi, vakszínház, a „szemtelen” étkezés élményét. „Számomra az egyesület is egy gyerkőc, ami az életem szerves részét jelenti, és ezáltal minden programunkat sajátomként élem meg” – vallja a program főszervezője. „Ez volt a leghosszabb rendezvényünk az egyesület fennállása alatt és a legnagyobb falat is. Amikor megpályáztuk a kiállítást, ami a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósulhatott meg, valami olyat kerestünk, ami minket fejez ki, de egy picit másként. Elhatároztuk, hogy nem a hétköznapokra fogunk koncentrálni, hanem azokra az életpályákra, kimagasló teljesítményekre, amelyek nemcsak a látássérült emberek számára példaértékűek, hanem az épek vagy más fogyatékossággal élők számára is.”

Az eredeti tervek szerint február 22-én, a Magyar Parasport Napján nyílt volna a kiállítás, amit a pandémia felülírt. A nyitány viszont a sportolóké maradt, két paralimpiai világbajnokkal: a bronzérmes cselgáncsozó Szabó Nikolett-tel és Bíró Norberttel, a magyar ifjúsági dzsúdó válogatott keretedzőjével. Kísérőprogramként a további keddi és pénteki napok is egy-egy interaktív beszélgetésnek adtak helyet festőművészekkel, írókkal, fotóművészekkel. A tárlatban szerepeltek a „látó kezek” nyomai: Varga Gábor festőművész képei, Kádár Nagy Lajos hagyatékának festményei és kisplasztikái, Vlasics Márton és Bertyák Bence fotói, Reményik László és Jenei András író könyvei, valamint négy fiatal alkotó képzőművészeti munkái. A miskolci Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola kiképzői az elméleti tudnivalókon túl személyes élményt is adtak: a bátor résztvevők kipróbálhatták vakként a vezetettség élményét. A kiállításon közelebbről is meg lehetett tekinteni olyan segédeszközöket, amelyek az oktatás területén segítik a látássérültek mindennapjait: nagyítókat, olvasótévét, Braille-nyomtatót.

„Magam sem gondoltam, hogy ennyi értékes emberrel fog a sors összehozni, ilyen sok kapcsolatot fogunk építeni” – nyilatkozta Tóthné dr. Kisorosz Mária. „Jenei András író révén partnerségi együttműködés lesz a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületével, Reményik László író pedig túravezetőként egy közös kirándulásra hív minket. A város vezetése és a média már a folytatásról érdeklődött, és Gyöngyösön is szeretnék megvalósítani a kiállítást. Egyetlen hiányérzetem, hogy sokkal több embernek szerettük volna megmutatni” – értékelte a programsorozatot az egyesület elnöke.

Mint ahogy a cikk, úgy a Más megvilágításban programsorozat végére is Sulyok Péter került, a Showder Klub humoristája, a Dumaszínház társulatának vendégművésze, az ország egyetlen vak humoristája. Érzékenyítő és stand up comedy előadásából hihetetlen dolgok derültek ki a vakok életéről. Megtudtuk, hogy ha egy vak költözik, akkor a bútorok a sötétben mennek a lépcsőn, és ha egy kivilágítatlan műhelyben működik a flex, akkor nagy eséllyel vak dolgozhat odabent. Sulyok Péter két tizenéves gyermek édesapja, vízvezetéket szerel, parkettázik, masszőrködik, befőz, legújabb hobbija pedig a vitorlázás. Az ő vitalitása, problémamegoldása, életszemlélete arról tanúskodik, hogy a látássérültek számára sincs lehetetlen.


SZERZŐ: CSÁK-NAGY KRISZTA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT