Bár a járvány harmadik hulláma miatt március elején elrendelt szigorítások után csökkent az érdeklődés a Heves megyei eladó lakóingatlanok iránt, a megtorpanás átmeneti volt: március második hetében már 5,5 százalékkal nőtt a kereslet az előző héthez képest. Az országos és a megyei lakáspiac pedig erős évre számíthat a mostani kilátások szerint. Megyénkben március közepén több mint 2800 lakóingatlant – lakást és házat – kínáltak eladásra, a legnagyobb ingatlankínálatát felvonultató településeken pedig az átlagos négyzetméterár 108-412 ezer forintot tett ki.

Megbolygatták az országos, ezen belül a Heves megyei piacot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások. Az eladó lakóingatlanok iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent országos szinten a szigorítások bejelentése után az egy héttel korábbihoz viszonyítva, de a következő napokban már élénkülni kezdett a piac – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a Heves megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot ismerteti, egyúttal a megye legnagyobb kínálattal rendelkező településeire jellemző négyzetméterárakat is bemutatja.

Mi várható?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “Az ország minden részén hirtelen óvatossá váltak a lakáskeresők a korlátozások hírére, de a visszaesés átmenetinek tekinthető. A mostani kilátások alapján ez a csökkenés nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a megyei lakáspiac idei eredményeit. Összességében pedig erős év várható részben az állami lakásprogram és annak idén bevezetett új elemei miatt. A kedvezményes lakásépítési áfa, a CSOK-os lakások illetékmentessége mellett az államilag támogatott hitelek szintén segíthetik a lakáspiaci élénkülést. Az is valószínűsíthető, hogy sokan idén, a járványhoz köthető bizonytalanság elmúltával fogják pótolni a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott vásárlásaikat.”

Fontos tényező Balogh László szerint az is, hogy a lakáspiaci kínálatnak és keresletnek még válságidőszakokban is van támasza. Például az öröklések miatt mindig bekerülnek a kínálatba újabb lakások a piacon, emellett a gyermekszületések vagy összeköltözések miatt a korábbinál nagyobb lakást vásárlók is megjelennek a piacon. “Ha pedig felívelő pályára áll a gazdaság, akkor extra lökést kap a lakáspiac” – tette hozzá.

Mi a helyzet a megyei piacon?

Az ingatlan.com elemzése szerint a szigorítások bejelentése miatt visszaeső megyei kereslet március második hetében az elsőhöz képest jelentősen, 5,5 százalékkal nőtt.

A megyében több mint 2800 lakóingatlant kínáltak eladásra március közepén. A legnagyobb lakáskínálattal rendelkező településeken az eladó használt lakóingatlanok négyzetméterára átlagosan 108-412 ezer forint volt. Eger számít a legdrágábbnak a kínálat alapján.

Gyöngyösön 323 ezerért, Hatvanban pedig alig több mint 300 ezer forintért hirdették eladásra az ingatlanok négyzetméterét. Az olcsóbb, de komolyabb kínálattal rendelkező települések közé sorolható Verpelét, Bélapátfalva, Kisköre és Gyöngyöspata, ahol 108-145 ezer forint körül mozogtak az átlagos négyzetméterárak.


(EM)