„Az óvodában nagyszerű, mert ez egy mesevilág” – hívta fel a figyelmet a gyerekek pozitív megerősítésére Bocsiné Percze Andrea, a Kertvárosi Óvodák szakmai vezetője, aki a TV Eger A mi történetünk című magazinműsorában ismertette a jelentkezés feltételeit, valamint a beszoktatáshoz adott hasznos tanácsokat.

A szülők május 4-én és 5-én elektronikus formában, illetve postán tudták leadni jelentkezésüket a választott intézménybe. A kicsiket a Kertvárosi, a Felsővárosi, valamint a Belvárosi Óvodák tagintézményei várják szeptembertől.

Bocsiné Percze Andrea elmondta, az óvoda minden olyan kisgyereknek kötelező, akik 2021. augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket. Nem kötelező azonban azok számára, akik szeptemberi, vagy későbbi születésűek. A szülők ebben az esetben dönthetnek arról, hogy hamarabb beíratják csemetéjüket valamelyik intézménybe.

A pelenka kizáró ok?

A szakmai vezető a műsorban kitért a felvétellel kapcsolatos tévhitekre is. Az egyik ilyen a szobatisztaság. Bocsiné Percze Andrea hangsúlyozta, nincs ilyen szabály, a nevelők nem támasztanak ilyen jellegű elvárásokat a gyerekekkel szemben. Hozzátette, utoljára a hetvenes években volt egy erre vonatkozó rendtartás, amely már nem irányadó az óvodákban.

És ha nem beszél?

A másik ilyen tévhit a megkésett beszédfejlődés. Az intézményekben az óvodapedagógusok mellett szakemberek, például logopédusok segítik a munkát, így számos módszer áll rendelkezésre azok számára, akik 3 éves korukra még nem beszélnek.

Előkével oviba?

Az sem jelent akadályt, ha a gyermek úgy érkezik az óvodába, hogy nem étkezik önállóan, vagy nem jól fogja az evőeszközt. Bocsiné Percze Andrea arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy erősítsék csemetéiket abban, hogy az óvodában jól fogják érezni magukat. Elmondta, a tiltások nem vezetnek megoldásra.

Gyereknek lenni engedélyezett

Az intézményekben támogatják azt, hogy a gyerekek magukkal hozzák a kedvenc tárgyaikat, amely lehet egy takaró, egy kispárna, egy plüssállat, vagy akár a cumi, illetve a cumisüveg is. Véleménye szerint ezek jelentik a biztos pontot számukra, amelyektől otthonosan érzik magukat és megkönnyítik az óvodába való beilleszkedést. Az első egy-két hétben az édesanya jelenléte is elengedhetetlen, így a rendkívüli helyzetben is megpróbálnak olyan feltételeket teremteni, hogy az előírásokat betartva ők is bejöhessenek az intézményekbe gyermekükkel.

Az óvodai felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a szülők 2021. június 4-ig kapják meg. Abban az esetben, ha az óvodai döntéssel nem értenek egyet, lehetőségük van fellebbezni 2021. június 18-ig. A felvételi eljárásról bővebben az egriovodak.hu weboldalon olvashatnak a szülők.


SZERZŐ: TÓBIK ANGELIKA
FOTÓ: TV EGER