A szervezet öngyógyító képességét állítja helyre az az alternatív gyógyászati forma, mely Ausztráliából indult útnak még a múlt században. A Bowen-technika ma már Egerben is elérhető, melynek működéséről, a kezelés menetéről Nagy Ágnes Bowen-alkalmazót faggattuk.

Tomas A. Bowen autodidakta módon fejlesztette ki azt a különleges gyógyító technikát, melyet később róla neveztek el. A Bowen-technika kortól és nemtől függetlenül bárkin alkalmazható, a lényege pedig, hogy a kezelő a testünk különböző pontjain, ujjaival gördülő mozdulatokat végez az izmokon, inakon és az ízületek fölött.

Hogyan zajlik egy ilyen kezelés?

A Bowen nem masszázs, és nem is klasszikus értelemben vett természetgyógyászat. A test különböző feszültségi állapotait próbáljuk meg enyhíteni, közömbösíteni, a fájdalmat megszüntetni. Amikor megérkezik a kliens, beszélgetéssel kezdünk, ennek során megismerem a panaszokat, az egészségi állapotát, majd kényelmes helyzetben felfekszik az ágyra, nem is fontos levetkőznie, hiszen ruhában is hat a kezelés. Precíz és lágy kötőszöveti fogásokat alkalmazok a testen, helyreállítva az izompólyákban keletkezett letapadásokat. A test a fogások által kiválasztott ingereket a szervezeten belüli kapcsolatok útján önmaga gyógyítására használja. Ez a technika javítja a szervezet vér- és nyirokkeringését, a tápanyagok felszívódását és a méregtelenítés hatékonyságát. Ezt követően pár percnyi szünetet tartok. Ekkor a test feldolgozza a kapott impulzusokat és integrálja, majd, amint az idegrendszer elkezdte az izomfeszültség szintjét újra szabályozni, a kliens kész az új feladatok befogadására. A szünetek 2-3 percig tartanak, egy kezelés 30-40 percet vesz igénybe, és hetente egyszer alkalmazható. Első alkalommal végigmegyek a teljes testen, majd a fájdalmas testrészre koncentrálok. A fájdalom megszűnéséig minimum 2-3 kezelés szükséges, ami nagyban függ a kliens állapotától is. Az eljárásnak nincsenek ellenjavallatai, mellékhatásai, és a kezelt kliensek mintegy 80-85 százaléka a kezelések után gyógyultnak mondható.

Milyen eredetű fájdalmak kezelésére ajánlott a Bowen?

Bármilyen ízületi, izomzati és gerincbántalom (váll-, nyak-, könyök-, hát-, térd-, boka- és csípőpanaszok), fejfájás, migrénes tünetek kezelésére, asztma és szénanátha enyhítésére, de fül- és szemproblémákra is, valamint emésztési-, epe-, máj- és bélrendszeri panaszokra, vese- és húgyhólyag-rendellenességekre. Emellett idegrendszeri problémákra, mellpanaszokra (ciszták, tejelválasztás), gyulladásos panaszokra, meddőségre, menstruációs zavarokra, nyirokrendszeri problémákra, ödémára, stresszkezelésre, bőrproblémákra. Hatékony csecsemőknél is, akár reflux kezelésére, mozgásfejlődési és viselkedészavarokra, diszfunkciókra, vagy épp koraszülöttség esetén.

Ön hogyan találkozott ezzel a technikával?

Nagyon fájt a térdem, közel két éven keresztül. Többféle vizsgálaton jártam, különböző krémeket is kipróbáltam. Annyira erős volt a fájdalom, hogy a lépcsőn is nehezen tudtam felmenni. Találkoztam egy Bowen-alkalmazóval, aki ezzel a technikával kezelt, és bár az elején szkeptikus voltam a hatékonyságában, de miután az első kezelés után könnyedén fel tudtam szaladni a lépcsőn, a gyógyító hatása meggyőzött, és elhatároztam, én is megpróbálok segíteni az eljárással az embereken. Hinnünk kell abban, hogy az egészség bennünk van, – én csak megpróbálom a kezemmel a test öngyógyító erőit felébreszteni.

Bárki alkalmazhatja ezt a technikát otthon is?

Mindenképp bízzuk magunkat inkább szakemberre! Részletes anatómiai ismeretekkel lehet nekikezdeni a Bowen-technika alkalmazásának, és folyamatosan fejleszteni kell a tudást.

Nagy Ágnes Bowen-alkalmazó

minden hétköznap 10-től 18 óráig várja a pácienseket az alábbi címen:

Eger, Eszterházy tér 8. II. emelet. 201.
Telefonos egyeztetés: +36 70 671 0915

További információ: www.boweneger.hu


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT