A HungAIRy Life projekt szemléletformáló kampányainak egyike Egerben, az Egri Kertvárosi Óvoda Gyermekkert Tagóvodájában vette kezdetét. A jövőben várják azoknak az intézményeknek a jelentkezését, akik szívesen kivennék a részüket a gyerekek szemléletváltásából.

2019-ben Eger, másik 9 hazai település mellett, elindította HungAIRy projektét, amelynek fő célja a levegőtisztaság védelme és a levegőminőség javítása. A cél elérése érdekében számos szemléletformáló és oktató kampányt szervez a fő projektkoordinátor, a budapesti Herman Ottó Intézet. A KomPOSZTold! kampány is elsősorban a zöldhulladék helyben történő kezelését népszerűsíti.

Hulladékról akkor beszélünk, amikor valami az adott helyen számunkra hasztalanná válik. De mi a helyzet a kerti és konyhai zöldhulladékkal? Tényleg semmit nem tudunk vele kezdeni? A KomPOSZTold! kampány erre ad megoldási javaslatot. A helyben, komposztálással kezelt zöldhulladékkal terheljük legkevésbé környezetünket, másrészről saját kertünket gazdagítjuk a friss komposzttal. Az otthoni komposztálás nem igényel sok időt és munkát, mindössze egy kis odafigyelést. A megfelelő tudásbázist nem lehet elég korán elsajátítani, ezért is szerettünk volna először egy óvodával együttműködni. A kampány során szeretnénk elérni a komposztálás előnyeinek, technológiájának minél szélesebb körben történő megismertetését, eszközök biztosításával. 2021. július 6-án tartottuk az első foglalkozást a Gyermekkert Tagóvodában, amelynek során kialakítottunk két komposztáló keretet. Ezt követően átbeszéltük azokat az anyagokat, amelyek belekerülhetnek a komposztálóba, szót ejtettünk arról is, amelyek csak korlátozott mennyiségben és odafigyeléssel kerülhetnek bele, illetve azokat a dolgokat is sorra vettük, amelyeket kifejezetten kerülni kell a komposztálás során. Erről  a júliusi lapszámban írtunk bővebben.

Égető problémává válhat a levegőszennyezés

Az avar és kerti hulladék égetésével kapcsolatban a lakossági attitűd megváltoztatása érdekében megváltoztatták a környezetvédelmi törvényt. Ennek értelmében 2021. július 1-től megszűnik az önkormányzatoknak az a lehetősége, hogy helyi rendeletben szabályozza az avar és kerti hulladék égetését. Aki megszegi a szabályt, akár 100 000 forintos bírságot is kaphat. Ez a rendelet azonban teljesen nem szünteti meg a problémát, hiszen a kerti hulladékkal valamit kezdeni szükséges. Az egyik lehetőség a helyben történő hasznosítás, a komposztálás. Egyéb esetben a zöld zsákok használatával az illetékes hulladékkezelő elszállítja azt.


SZERZŐ: DOBÓ ZSÓFIA, ÖKOMENEDZSER
FOTÓ: TV EGER