Ökológiai projektek Egerben

Ha mindenki úgy élne a Földön, mint egy átlagos európai ember, akkor 2,8 bolygóra lenne szükségünk. Ahhoz, hogy megóvjuk az élőhelyünket, környezettudatosabbá kell válnunk. Utánajártunk, hogy a közelmúltban milyen kezdeményezések történtek Eger városában a fenntarthatóság jegyében.

„A Városi Diáktanács az önkormányzat támogatásával szervezett Ökoprojekt néven önkéntes szemétszedési akciót” – tudtuk meg Rózsa Beatrix ifjúsági referenstől. A közösségi szolgálat hasznos időtöltésnek bizonyult, és a járványhelyzet bezártsága után az összetartozás élményét adta a résztvevőknek. A fiatalok a felsővárosi Lidl parkolójától a belvárosig tartó területet tisztították meg. „A Diáktanács azóta a MAG (merünk, akarunk,-gondolkodunk) projekt megvalósításán dolgozik annak érdekében, hogy ’zöldebben’ tudjunk élni” – tájékoztatott Rózsa Beatrix.

A 212. sz. Bornemissza Cserkész Alapítvány a „Tisztítsuk meg az Országot!” pályázat összegéből egy új sorompót telepített a Berva-völgyi Cserkészparkba, és kitakarították a Berva-patak medrét. A cserkészek a lezárt területet rendszeresen fogják ellenőrizni, és a pályázat következő ütemében videós megfigyelőrendszert építenek ki.

Dobó Zsófia ökomenedzser a város környezetvédelmi projektjeit koordinálja. A KÖSZ (Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők) kezdeményezésére két alkalommal szervezett önkéntes szemétszedést. Június 19-én a kerecsendi út mentén a régi szabadidőpark területét tisztították meg, júliusban pedig Almárban számoltak fel egy illegális szemétlerakót. Az akcióba a Dobó István Gimnázium diákjai is bekapcsolódtak.

2019-ben elindult egy országos európai uniós projekt HungAIRy Life néven, melyben nyolc régió és tíz nagyváros vesz részt. A projekt fő célja a levegőtisztaság védelme és a levegő minőségének javítása. Dobó Zsófia elmondta, hogy Eger két nagyobb akciót vállalt: a közösségi kerékpáros rendszer kiépítését, illetve a lakossági szilárd fatüzeléssel kapcsolatos tájékoztatást. „A városban a két fő szennyező szektor a nyári időszakban a közlekedés, a téli hónapokban a lakossági szilárdtüzelés. A korom jelentősen rontja Eger levegőjének minőségét. A forgalom csökkentésére és alternatív közlekedési eszközök használatára ösztönözzük a lakosságot, ezért építjük ki a közösségi kerékpáros rendszert, amit folyamatosan szeretnénk fejleszteni. Egy kisebb bevásárláshoz érdemes az autó helyett a kerékpárt választani, fiziológiai szempontból is előnyös, és segít elkerülni a reggeli, valamint a délutáni dugót. Júliusban és augusztusban kapott helyett a Night Ride Eger, az esti tekerés Farkas Tamás szervezésében. A tavalyi évhez hasonlóan most szeptemberben is lesz bringás reggeli, amikor a kis Dobó tér felé vezető hídon egy gyors reggelivel és teával várjuk a bringával iskolába, munkába menőket” – sorolta a koordinátor a terveket.

Dobó Zsófia a fenntarthatóság jegyében a lakások modernizálását szorgalmazza. Javasolja, hogy kísérjük figyelemmel a civileknek kiírt pályázatokat nyílászárócserére, szigetelésre, a fűtési rendszer korszerűsítésére vagy napkollektor telepítésére. „Aki fával tüzel, vegye meg időben, hogy jól kiszáradjon, és szellőző, fedett helyen tárolja! A kémény tisztán tartásával növelhetjük a fűtés hatékonyságát. A háttérben dolgozunk egy városi kéménykataszter-felmérésen, mert ilyen adatbázis még nem áll rendelkezésre” – osztotta meg az olvasókkal az ökomenedzser.

A Hermann Ottó Intézet meghirdetett egy országos kampányt KomPOSZTold címmel, amihez városunk is csatlakozott. „Az Egri Kertvárosi Óvoda Gyermekkert Tagóvodájában sikerült két komposztkeretet felállítanunk. A gyerekekkel átbeszéltük, hogy a komposztládába mehetnek a konyhai hulladékok és a fűnyesedék, ami egy év után fekete humuszos földdé alakul. Civilek vetették fel, hogy nálunk is lehetne néhány helyen vadvirágos kertet kialakítani. Divat lett a közterületeken ritkábban kaszált helyeket szabadon hagyni, ahol díszeleghetnek a vadvirágok. Most folynak az egyeztetések a helyszín kapcsán” – avatott be terveibe Dobó Zsófia.

Az Egri Bikavér Ünnepen lehetett a projektekről és akciókról személyesen és bővebben tájékozódni, az önkormányzat által felállított sátorban.


SZERZŐ: CSÁK-NAGY KRISZTA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT