„Ez a következetes művész, akit a magáétól sosem tántorított el sem divat, sem műkereskedővel kötött alku, nem szorul ünneplő jelzőkre… Képes kíváncsivá tenni a nézőt, érzékennyé a művészet nyújtotta örömre, amely nélkül jóval szegényebbek lennénk.”

(Sík Csaba)

A műteremben (Kalocsa, 2010) Molnár István Géza felvétele

Dargay Lajos szobrász a magyarországi kinetikus-kibernetikus művészet megalapozója Pélmonostoron született 1942. szeptember 8-án. A család 1950-ig Kaposváron élt, amikor Egerbe költöztek. Sárospatakon érettségizett 1960-ban. Felsőfokú tanulmányait a Magyar Iparművészeti Főiskolán kezdte, ahol Schaár Erzsébet és Vilt Tibor voltak a mesterei. Tanulmányait megszakítva 1967-ben Párizsba ment, hogy a legjobbtól tanuljon. A kalocsai születésű Nicolas Schöffer a kibernetikus művészet megteremtője, aki akkor az École Nationale Superieure des Beaux-Arts de Paris építészeti karának előadója volt. Dargay Schöffer előadásait hallgatta, s a mester tanítványaként, később munkatársaként dolgozott.

Egerhez számos szállal kötődik. 1972-ben a Tanárképző Főiskolán szerzett rajztanári diplomát, majd a dél-franciaországi Les Arcs-ban és Párizsban dolgozott. Az 1970-es évek közepén Egerszalókon tanított, majd 1983-ig a Dobó István Gimnázium tanára volt.

Nicolas Schöffer, Dargay Lajon, Dunbar Marschall-Malagola (Párizs, 1978)

H. Szilasi Ágota művészettörténész szerint: „Ismeretsége révén része volt abban, hogy Eger városa jelentős kvalitású alkotásokból álló ajándékot kapott Kepes Györgytől a selypi születésű (1906–2001) – Amerikai Egyesült Államokban élő művésztől.”

A szép és intelligens Panyik Márta magyar–angol szakos tanárnővel 1971-ben kötöttek házasságot. Felesége irodalmi vénával és magas fokú szociális érzékenységgel megáldott társa volt. Büszkeségeik a gyermekeik: Eszter (1976) lányuk jogász, Marcell (1980) fiuk zeneszerző lett.

Dargay Lajos az 1970-es években tervezte meg köztéri fénytornyát. A hét méter magas alkotást 1978-ban a Csebokszári lakótelepen állították fel, amelynek elkészítésében a Finomszerelvénygyár munkásai is részt vettek.

Kibernetikus fénytorony (1978) Dargay Lajos felvétele

A krómacél-üveg szerkezetet az elektronika szürkületkor életre keltette, a környezet hangjait különböző mozgás és fényjelekkel kötötte össze. A helyi emlékezet szerint a kamaszok petárdákkal akarták „munkára bírni” a szobrot, amelynek finom elektronikus vezérlőberendezése nem bírta a terhelést, s 1999-ben le kellett bontani. A művész a megyei hírlap hasábjain 2002-ben keserű szájízzel nyilatkozta: „A párizsi Unesco Palota egyik attrakciójaként kezelték. Aztán Egerbe került, ahol a megsemmisülés várt rá…”

1983-ban Kalocsára hívták, a Kalocsai Városi Képzőművészeti Gyűjtemények igazgatójának. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a Nicholas Schöffer-gyűjtemény kialakításában. A múzeum alapítója és első igazgatója lett a 2010-es nyugdíjba vonulásáig.

Egyéni és csoportos kiállításait terjedelmi korlátok miatt felsorolni sem lehet, de az egri önálló kiállításait kiemelném: Gárdonyi Géza Színház (1982), Megyei Művelődési Központ (1986), Megyei Könyvtár (1990), Dobó István Vármúzeum (2011).

Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Szobrász Társaságnak és az Assotiation International des Arts Plastiques- nak (AIAP).

A Pollock-Krasner Foundation Alapítvány ösztöndíját kétszer (1991, 2000) nyerte el. Bács-Kiskun Megye Művészetéért Díjat 1992-ben, a Heves Megyei Prima Díjat 2012-ben, a posztumusz Haynald Lajos Díjat 2019-ben kapta meg.

Horváth Zsolt asszisztens és Vas Péter villamosmérnök közreműködésével 2005-ben elkészítette az egri vár székesegyházának fényrekonstrukciós tervét. Csodás lenne, ha megvalósulna! Igazi kuriózum lehetne, amely számos látogatót vonzana.

Szent János székesegyház fényrekonstrukció terve (2005)

Műveit rangos közgyűjteményekben őrzik: Collections des Beaux-Arts (Escadeuvre), Museo d’Arte Moderna Fondazione Pagani (Milánó), Kecskeméti Képtár, Dobó István Vármúzeum, Viski Károly Múzeum.

Dargay Lajos Kalocsán hunyt el 2018. december 20-án. Egerben helyezték örök nyugalomra 2019. január 11-én a Fájdalmas Anya (Hatvani) temetőben.

2019-ben megalakult a Dargay Lajos Művészeti Alapítvány (DLMA), amelynek kuratóriumában három egri kötődésű szakember kapott helyet: Kriston-Vízi József (elnök), H. Szilasi Ágota és Liptai Kálmán.

Megelőzte korát, művészete különleges, egyedi. H. Szilasi megfogalmazásában: „Dargay Lajos a geometrikus absztrakció eszméit hordozó tiszta formavilágú, leginkább acélfényben csillogó artisztikus fémmobiljaival színes fényteret gerjeszt a fényvisszaverődés és fényszóródás, a fények és az árnyak váltakozása révén. Így a fény mozgásával, a tükröződésekkel meghatározott vibráció mintegy lebegteti az anyagot.”


dr. Szecskó Károly

 Dr. Szecskó Károly történész, levéltáros 1957-ben főiskolásként került Egerbe, amelynek miliője magával ragadta. Egész életében azon dolgozott, hogy a város múltját, neves embereit megismertesse az itt lakókkal. Szerelmese volt Egernek – Eger pedig nagyra értékelte tudását. 2020. február 27-én eltávozott közülünk, de pótolhatatlan tudását, jegyzeteit felesége, dr. Szecskó Károlyné Emőke segítségével továbbra is megosztja velünk.

 


SZERZŐ: SZECSKÓ KÁROLY