Együtt élni a veszéllyel – Krízisek és kiutak a járvány idején

Az egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF), valamint a Városi Diáktanács, Eger MJV Önkormányzatának támogatásával 19. alkalommal rendezték meg szeptember 25-én a Tiszta Élvezet Drogprevenciós Napot és Regionális Drogügyi Konferenciát. A járványhelyzetre való tekintettel rendhagyó módon a TV Eger élőben és online felületeken is közvetítette az eseményt, Együtt élni a veszéllyel – Krízisek és kiutak a járvány idején címmel.

Tóth Róbert, az egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke lapunknak elmondta, a koronavírus miatt ebben az évben elmarad a szakmai konferencia, amely a korábbi években nagyszámú érdeklődőt vonzott. A résztvevők minden évben egészségügyi, szociális, rendészeti és köznevelési területen dolgozó szakemberek, az előadások pedig a függőség témáját mutatják be más-más szempontból.

Az elnök kitért rá, hogy a televíziós és online közvetítés segítségével nemcsak a területen dolgozó szakemberekhez, hanem sokkal szélesebb körben, a lakossághoz is eljuthatnak az előadások üzenetei.

„Az idei év központi témája, hogy egy olyan krízishelyzet, mint amit a koronavírus kapcsán sokan megtapasztaltunk, hogyan tud hatni az emberek lelki egészségére és az addiktológiai ellátórendszerre. Ebben a témában az egri KEF korábban készített egy kiadványt, ami az Egri Magazin júliusi számának mellékleteként jelent meg” – részletezte.

A konferencián az előadók a függőségek, az agresszió és a kapcsolati erőszak témáit járták körbe, valamint praktikus és kézzelfogható információkat adtak a téma iránt érdeklődőknek és érintetteknek egyaránt.

Elsőként Dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, a pécsi Integrált Drogterápiás Intézet – INDIT Közalapítvány – szakmai vezetője tartott előadást Addiktológiai ellátások járvány idején címmel, amely bemutatta, hogy egy krízishelyzet nemcsak pánikot hozhat magával, hanem egyben lehetőséget is jelenthet a változásra. Kifejtette, hogy krízishelyzetben elindulhatnak olyan folyamatok, és kialakulhat egy olyan gondolkodásmód, amely a normál hétköznapokban elképzelhetetlen lett volna. A veszély által a rendszer, így az ellátó intézmények rugalmasabbá – online konzultáció, a helyzethez igazodó új struktúrák – válnak.

A szakember arra is kitért, hogy milyen jelenségeket figyeltek meg a járvány első hullámában. Azt tapasztalták, hogy bizonyos szerhasználati minták megváltoztak. „Az otthoni szerhasználat fontossá vált a kliensek számára, és a serkentőszerek használata megemelkedett. Erre példa, hogy noha azok a szórakozóhelyek bezártak, ahol hozzájutottak ezekhez a kábítószerekhez, maga a droghasználat megmaradt, és lényegében otthoni tevékenységgé vált. A fővárosban például jelentős kokaintúlkínálat volt, de Pécs viszonylatában is elmondható, hogy számottevő volt a serkentőszerek (amfetamin, MDMA) választéka” – részletezte.

Nemcsak az esti, munkaidő utáni szerhasználat nőtt meg, hanem részben a home office miatt, megemelkedett a fájdalomcsillapítók fogyasztása is.

A második előadó dr. László Gergely, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet pszichiáter szakorvosa volt, aki a gyakorlatban is hasznosítható technikákat, ismereteket mutatott be, amely hasznos lehet, ha valaki krízisben lévő személlyel találkozik. Részletesen kifejtette a család szerepét a beteggel való együttműködésben.  Előadásában számos tévhitet oszlatott el a pszichiátriai problémákkal (öngyilkosság, depresszió) kapcsolatban. Kiemelte, hatalmas társadalmi probléma, hogy általánosságban elítélik a pszichiátriai betegeket.

Ezt követően Sándor-Lenkei Aida az Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Krízisambulanciájának szakmai vezetője beszélt a kapcsolati erőszak sajátosságairól Meddig mehet? című előadásában, amelyben bemutatta, hogy milyen lehetőségei vannak a kapcsolati erőszak áldozatainak a segítségkérésre. Kiemelte, hazánkban a családon belüli erőszak átlagosan 10-ből 3 embert érint. Az áldozatok nagy arányban (70%) a 25 és 40 év közötti nők közül kerülnek ki, de az idősebbeknél (15%) is nagy számban előfordul a kapcsolati erőszak. A legnagyobb problémaként a szakmai vezető azt említette, hogy az áldozatok a környezetük felé nem mutatják, hogy mekkora bajban vannak, és mennyire félnek.

„Általánosságban mélyen hallgatnak arról, hogy mennyire szoronganak, mert úgy gondolják, hogy ez egy tabutéma” – hangsúlyozta.

A három szakmai előadást követően szeptember 25-én este 18:30-tól a TV Eger „A mi történetünk” című műsora is csatlakozott a témához, rendkívüli kiadásában az előadókkal kerekasztal-beszélgetés formájában folytatták a témát, így a konferencia alatt beérkezett nézői kérdésekre is válaszoltak a szakemberek. Mindkét műsor visszanézhető a TV Eger, valamint a KEF holnapján.


(EM)

 

Van segítség!

Főegyházmegyei Karitasz Központ Eger

RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat
3300 Eger, Kolozsvári u. 49.
tel: 06-36/518-328; 06-30/692-5785
egerrev@egerrev.hu
www.egerrev.hu

Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet

Addiktológiai Gondozó és Drogambulancia
Tel: 06-36/801-736