Magyarországon 2010 óta folyamatosan terjednek a dizájnerdrogok. Legutóbb a bika fantázianévre hallgató kábítószer kapott nagy nyilvánosságot, mivel szeptemberig már több, mint húsz ember vesztette életét a használata következtében. A dizájnerdrogok sajátossága, hogy kémiai összetételüket folyamatosan változtatják, hogy legálisan terjeszthessék őket. További jellemzőjük, hogy más tudatmódosítókhoz képest nagyon olcsóak és könnyű hozzájuk jutni. Ugyanez igaz a bika drogra is, amelynek eddig ismert áldozatai leginkább rossz szociális körülmények között élő, főleg 20-as, 30-as éveikben járó fiatalok. Az új drogfajtáról Tóth Róbertet, az egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnökét kérdeztük.

 

Mi is az a bika drog?

Tóth Róbert elmondta, a bika egy szintetikus kannabinoid anyag, amely a kannabisz növény THC hatóanyagához hasonlóan hat az agy receptoraira. Fontos megjegyezni, hogy a bika elnevezés nem a fogyasztóktól származik, hanem az anyaggal foglalkozó szakemberek nevezték el így, az anyag kémiai szerkezetére utalva (4F-MDMB-BICA). A használói ugyanúgy herbált, biót vagy varázsdohányt vesznek, és sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy amit elszívnak, komoly rosszullétet, vagy akár halált is okozhat.

„A különbség az, hogy ezek a szerek a kannabisz növénnyel ellentétben szintetikusak, és hatásuk jóval intenzívebb lehet, továbbá az adagolásuk is rendkívül problémás. Kinézetre legtöbb esetben egy fehér, vagy sárgásbarnás porról van szó, amelyet feloldanak és különböző növényi törmelékekre, vagy dohányba áztatnak. Sajnos emiatt első ránézésre nem is lehet megkülönböztetni a többi hasonló szertől, kinézetre megegyezik a töltött cigarettával. Fontos tudni, hogy a herbál egy gyűjtőnév, amely ma már több száz különféle összetevőt is jelenthet. A dizájnerek másik nagy csoportja kristály néven fut, aminek hatása leginkább az illegális stimulánsokhoz, ecstasyhoz és amfetaminszármazékokhoz hasonlít” – részletezte.

„A bika drog azért került most a figyelem középpontjába, mert rövid idő alatt számos rosszullét és haláleset is köthető hozzá. Az elhunytak többsége drogfogyasztó múlttal rendelkezett, és korábban fáradékonyságról, szívtáji fájdalomról és légzési nehézségekről panaszkodott, valamint a halálukat görcsös roham előzte meg. A dizájnerdrogok használatának egyik legnagyobb kockázata pont a kiszámíthatatlanság. Legtöbb esetben, aki ezeket a szereket használja, nem meghalni akar, hanem ki akar szakadni az őt körülvevő valóságból, el akarja nyomni fájdalmát, kilátástalan helyzetét, amiben él” – foglalta össze.

A bika drog terjesztése és célcsoportja

Kifejtette, mivel ezeknek a szereknek a kémiai összetételét folyamatosan változtatják, nincsenek arra vonatkozó klinikai adatok, hogy milyen károsodást, vagy elváltozást okozhat a szervezetben a használatuk. Az látszik, hogy a korábbi „klasszikus” kábítószerekhez képest jóval látványosabb és gyorsabb leépülést tudnak okozni mind mentálisan, mind fizikailag. Az olcsó dizájnerdrogok fogyasztói legtöbb esetben a legrosszabb körülmények között, vagy mélyszegénységben élő emberek. Ma már a legkisebb falvakba is eljutnak ezek a szerek, ahol idősebbek is fogyasztják őket. Sokszor olcsóbb hozzájuk jutni, mint elmenni kocsmába, vagy venni egy doboz cigarettát.

„Másik nagy probléma, hogy számos tévhit él az emberek fejében a herbálról, vagy a kristályról. Már a megnevezésből számos félreértés adódhat, amelyekkel főleg a fiatalabbaknál találkozunk. Ilyen tévhit például, hogy ezek a szerek nem is károsak, mert természetesek, vagy gyógynövények, hiszen benne van a nevükben is, hogy bio. Az igazság az, hogy ezeknek a hatóanyagát Ázsiában ipari módon és mennyiségben állítják elő, és juttatják el nagyobb mennyiségben az országokba, mielőtt még tiltólistára kerülnének”- foglalta össze.

Hozzátette, a hatóanyagot hígítják, és sokszor csak a terjesztőkön múlik, hogy mennyire lesz ütős az anyag, amit eladnak. Aki egyszer vett egy herbálos cigarettát, az legközelebb jó eséllyel már nem ugyanazt a hatóanyagot, vagy dózist kapja a pénzéért. Ennek következtében könnyebb túladagolni ezeket a szereket.

Segítségnyújtás és rehabilitáció

„Amikor a droghasználóknak nyújtott segítségről beszélünk, akkor fontos tisztázni, hogy a legtöbb intézmény ma úgy működik Magyarországon, hogy a változtatáshoz a szerhasználók belső motivációját tekinti alapnak. Annak, aki nem kér segítséget, akarata ellenére nem lehet segítséget nyújtani” – hangsúlyozta.

Kifejtette, ez sok függőnél hiányzik, nem látják be, hogy problémájuk lenne a szerhasználattal. A függőséget a tagadás betegségének is szokták nevezni. Ebben az esetben fontos, hogy ha a függő elzárkózik a segítségtől, a hozzátartozók akkor is megkaphatják a megfelelő támogatást. Először ugyanis a család fog szenvedni a szenvedélybeteg viselkedésétől. Egy ilyen családban, ha van gyerek, akkor sokszor nemcsak érzelmileg sérül, hanem el is hanyagolhatják, vagy nagyobb eséllyel bántalmazhatják. Az egyetlen esély, ha a család szakembert keres fel, vagy egy olyan segítő helyhez fordul, mint a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat. A függőt a szerettei nem fogják tudni megváltoztatni, bármennyi ígéretet is kaptak már tőle korábban. A folyamatos ellenőrzés és veszekedés pedig nem segít, még ha nincs is más ötlete a családnak.

A megelőzés a családban kezdődik

Tóth Róbert kitért arra, hogy az elrettentésnek, vagy a drogok hatásairól szóló tájékoztatásoknak nincs valódi prevenciós hatása.

„Ugyanúgy annak sem, ha maratont akarunk futni, mert úgy gondoljuk, hogy a drog rossz. A megelőzésnek minél korábbi életkorban, már a családban el kellene kezdődnie. A meleg, biztonságot sugárzó családi légkör, a bizalom mind ahhoz járul hozzá, hogy a gyerek érezze, jó helyen van, megoszthatja a szüleivel, ha problémája van, érzi, hogy fontos valakinek és szeretik. Akiket rendszeresen bántalmaznak, netán valamilyen indulatkezelési, vagy hangulati problémájuk van, nehezen kommunikálnak, nem tudják kezelni a feszültségeket, nincsenek sikerélményeik, céljaik, vagy valamilyen feldolgozatlan veszteségélménnyel küzdenek, ott nagyobb eséllyel alakul ki később a függőség. Legyen az alkohol, kábítószer, vagy valamilyen viselkedési addikció. A megelőzés akkor működhet, ha olyan készségeket fejleszt, amellyel a fiatal képessé válhat kezelni a nehézségeit. Ám ez egy függőnél már nehezebb kérdés. Ott klasszikus megelőzésről nem igazán beszélhetünk. Fontos, hogy legalább arra felhívjuk a szerhasználók figyelmét, hogy most egy jóval erősebb szer van a piacon és vigyázzanak vele, hiszen ők sem meghalni akarnak. A felépülésben viszont mindig kérhetnek segítséget” – összegezte.


(EM)