Városi díszünnepséggel ünnepelte Eger augusztus 20-át

A magyar állam alapításának évfordulóján elismeréseket adtak át a Dobó téren. Augusztus 20-án, a városi díszünnepségen tizenegy olyan személyt díjazott az egri önkormányzat, akik munkájukban kiemelkedőt alkottak, és hozzájárultak a város hírnevének öregbítéséhez. A magyar államiság megszületésének évfordulója alkalmából Minczér Gábor alpolgármester köszöntötte a helyi és az Egerbe látogató közönséget.

A Legényes Zenekar műsorával kezdődött az idei augusztus 20-i városi díszünnepség. Ezt követően Minczér Gábor alpolgármester mondta el gondolatait a megjelenteknek. Mint kiemelte, Szent István királyunk több mint ezer évvel ezelőtt a kereszténységet és Európát választotta, amely döntésével lefektette a magyarság Kárpát-medencei megmaradásának alapfeltételeit. A városvezető hozzátette, ezt a földet nem csupán ajándékba kaptuk, hiszen a Szent István után következő évszázadok magyarjainak nemzedékről nemzedékre kellett megküzdeniük ezért a földért. Mint elmondta, mindvégig a kor aktuális kihívásaira, problémáira kellett válaszokat, megoldásokat találni.

„Olykor külső támadó hadakkal kellett harcolni, olykor pedig nagyhatalmak országrontó nyomásának kellett politikailag ellenállni, és ezeket a támadásokat visszaverni” – fogalmazott Minczér Gábor. Az alpolgármester kiemelte, úgy gondolja, ha nem is hiba nélkül, de az évszázadok alatt megfeleltünk a Szent István által ránk hagyományozott feladatnak, hiszen – mint mondta –, itt vagyunk Európa szívében, azon a földön, amely föld az otthonunk.

A városvezető ezt követően Vörösmarty Mihály: Szózat című művéből a következő sorokat idézte: „És annyi balszerencse közt, oly sok viszály után, megfogyva bár, de törve nem, él nemzet e hazán”.  „Szent István királyunk tehát Európát választotta, mi pedig az elmúlt évezred alatt bebizonyítottuk, hogy van helyünk Európában, igenis európaiak vagyunk” – tette hozzá az alpolgármester.

Minczér Gábor rámutatott, a XXI. század, ez a modern kor mindig újabb kihívásokat tartogat számunkra, ma élő magyarság számára, és az utánunk következő nemzedékeknek is teljesen más, és újkeletű problémákra kell megtalálniuk a megoldásokat. „A mai kor talán legfontosabb kihívásai az éghajlatváltozás, a klímakatasztrófa és az ehhez köthető migráció, illetve gazdasági válság lesz” – tette hozzá az alpolgármester, majd felhívta a figyelmet, hogy ezekre a kérdésekre nekünk kell majd válaszokat találnunk, hogy megmaradhassunk ezen a földön, megmaradhassunk európaiként, magyarként, nemzetállamként, de mindenekelőtt a legfontosabb, hogy megmaradhassunk emberként.


A díszünnepségen számos munkájában kimagaslót alkotó személyt ismertek el. Eger város hírnevének öregbítéséért díszpolgári címet kapott Magyar-Kalotay Rózsa röplabdázó.

Eger város közgyűlése posztumusz díszpolgári címet adományozott Gortva Józsefnek, a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezet egykori igazgatójának.

Az egészségügy területén végzett kimagasló tevékenységéért Pro Agria szakmai díjat kapott dr. Pujáné dr. Török Judit gyermekorvos.

Emellett a szociális gondoskodás területén végzett munkájáért szintén Pro Agria szakmai díjat vehetett át Varga István, a hajléktalanok Gondozó Házának vezetője.

Posztumusz Pro Agria szakami díjat adományozott az egri közgyűlés Vallusné Farkas Andreának, az Egri Civil Kerekasztal tagjának.

Idén a Hibay Károly Emlékgyűrűt dr. Vigváry Gergely szakorvos, az Eger kiváló orvosa címet pedig dr. Balogh József főorvos kapta.

Eger kiváló rendőre Tóth Tamás rendőr törzszászlós lett, az Eger Kiváló Tűzoltója címet pedig Fazekas Gábor tűzoltó főtörzsőrmesternek ítélték oda. Ebben az évben Dobó kardját Batki György rendőr alezredes, a felsőtárkányi lőtér vezetője érdemelte ki.

A városi kitüntetések átadása után Szabó Sipos Máténak, az Egri Szimfonikus Zenekar vezetőjének is megköszönte munkáját Mirkóczki Ádám polgármester. A városfő az ünnepség végén kiemelte, bízik abban, hogy a zenekar még további 25 évig tevékenykedik majd a városban a szakember vezetésével.


SZERZŐ: VERES PETRA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT