Tehetséggondozó szakkör a Várműhelyben

Hazai és határon túli tanulók számára indított tehetségsegítő programot a Dobó István Vármúzeum Új rímek – Új és régi mesterségek címmel, célul tűzve ki a hagyományok megőrzését és ápolását. A 12 alkalomból álló tehetséggondozó szakkör a Nemzeti Tehetség Program „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” pályázat támogatásával valósul meg.

Harangöntés, szövés, könyvkötészet, ácsolt láda készítése, kovácsolás, szűrrátét-, mézeskalács- és metszetkészítés, kosárfonás – ezeket a hagyományos mesterségeket fedezhették fel a Dobó István Vármúzeum fél éven át tartó tehetséggondozó programján részt vevő gyerekek. A szakkörön 14 fiatal vett részt, közülük négy kisiskolás egy szlovákiai magyar iskola növendéke. A diákok között vannak hátrányos helyzetűek, önkéntesek is. A gyerekek népi iparművészek, képzőművészek technikai irányításával, útmutatásával készíthették el saját „mesterremeküket” művészi színvonalon, így keresve „rímeket” hagyományainkra.

A műhelymunka során a szlovákiai harangöntő mester, Slíž Róbert segítségével a diákok megfigyelhették a harang díszítésének technikáját, és gipszből, valamint szilikonból készített negatívokba méhviaszból öntötték ki a formákat. Urbánfy Éva, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet tagjának koordinálásával a diákok piros, kék és nyers gyapjúfonálból szőhették meg csíkmintás kis terítőjüket. Vincze Kristóf könyvkötőmesternek köszönhetően a gyerekek elkészítettek egy puha borítású bőr könyvet cérnafűzött merített papíros könyvtesttel, és szabadkézi aranyozással nyomtathattak a könyvborítóra hagyományos díszeket. Vajda László díszműkovács mester, népi iparművész segítségével mindenki megalkotta a saját kovácsoltvas mintadarabját. Herczeg István grafikusművész a metszetkészítés titkaiba vezette be a diákokat, a téma megrajzolásától kezdve a metszésen, a próbanyomatokon keresztül a végleges kidolgozásig. Mucsonyi Zsolt kosárfonó mester segítségével a kosárfonás alapfogásait sajátíthatták el a diákok, majd elkészítették életük első kosarát. A debreceni Radics László mézeskalács-készítő népi iparművész vezetésével a mesterségre jellemző ütőfás vagy tányéros édestésztával dolgozhattak, és a Várműhely kemencéjében meg is sütötték azokat.

Két családi nap alkalmával a családtagok is bekapcsolódhattak a közös alkotás örömébe. A program részeként egy tanulmányi kirándulás is várta a fiatalokat, ahol megismerkedhettek egy ma is működő papírmerítő-műhellyel. A tehetséggondozó program a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatásával, a Nemzeti Tehetség Alapból, több mint 4 és fél millió forintból valósul meg 2021. december 4. és 2022. június 30. között. A szakkör alatt készült alkotásokból 2022. június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílik kiállítás a Dobó István Vármúzeum konferenciatermében.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓK: DOBÓ ISTVÁN VÁRMÚZEUM