Végre itt a tavasz, a tél elmúltával felfrissíthetjük kertünket, elvégezhetjük az ilyenkor szükséges munkálatokat. Hogy pontosan milyen teendőnk akad akár a díszkertben, akár a konyhakertben, arról FERENCZY TAMÁS kertészmérnökkel, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny régióvezetőjével beszélgettünk.

A szomszéd fűje mindig zöldebb, tartja a közmondás. Mire ügyeljünk, hogy a saját gyepünk is szép, egészséges legyen a nyári időszakra?

Ilyenkor, a jó idő beköszöntével, amikor már napközben 10-15 fokokat mérünk, érdemes elsőként megtisztítani gyepünket a falevelektől, elszáradt növényi részektől, majd végezzük el az első fűnyírást úgy, hogy kb. 3 cm-re vágjuk le a füvet. Ezt követően jön a gyepszellőztetés, melynek köszönhetően a gyökérzet több levegőhöz jut, és a talajnak is nagyobb lesz a vízáteresztő-képessége. Ezután gyepműtrágyával pótoljuk a fűnyírások által kivont tápanyagot, majd gyepünket alaposan locsoljuk be. Gyakori probléma a gyepfelületek, pázsitok mohásodása. Ennek oka a talaj tömörödése, a gyakori öntözés, az árnyék növekedése, akár a korábban elültetett fák, cserjék növekedése miatt. Védekezésül érdemes növelni a talaj mésztartalmát kalciumtartalmú műtrágyával 3-4 dkg/m² mennyiségben, amit be kell gereblyézni és be kell locsolni, de vasgálic 10%-os oldatának kijuttatásával is lehet védekezni. Ha foltokban kipusztult a gyep, fel kell lazítani a talajt, és négyzetméterenként 3-4 dkg fűmagkeverékkel beszórni, tömöríteni és meglocsolni.

Mikor ültessük el a díszfákat, cserjéket, rózsákat, és a már meglévőket hogyan gondozzuk?

Március és április az optimális ideje a díszfák, örökzöldek, cserjék, rózsatövek ültetésének. A már kinyitott faiskolák széles választékot biztosítanak ahhoz, hogy kedvünkre válogathassunk. A jó minőségű talajba történő szabályos ültetés és karózás mellett nagyon fontos az elültetett növények folyamatos és bőséges öntözése. Örökzöld növényeinkre is figyeljünk: mivel télen is párologtatnak, száraz időszakban nagyon igénylik a locsolást, ezt fagymentes időben végezzük el. A már meglévő, tavasszal virágzó cserjéket, bokrokat érdemes megmetszeni, de csak elvirágzás után, mivel metszéssel a virágokat távolítanánk el. Ilyen például az aranyvessző, a babarózsa, a jázmin, a gyöngyvirágcserje, vagy a korai gyöngyvesszők, rózsalonc. A nyáron virágzókat, melyek az az évi hajtásokon hoznak virágot, kora tavasszal, rügyfakadás előtt metsszük, ilyen például a mályvacserje, a hóbogyó, a nyári gyöngyvessző, a kúszó loncok, a trombitafolyondár, vagy a fehér som. Az ifjításnál a nagyobb sebeken végezzünk sebkezelést, kb. 1,5-2 cm átmérőnyi helyen. Fagy- és szélmentes napokon – amennyiben szükséges – ajánlott a lemosó permetezés. Mivel enyhe volt az elmúlt tél, tartós hideg idén sem ritkította az áttelelő rovarokat, gombákat. A rózsáknál is a beteg, elöregedetett részeket el kell távolítani, és az erősebb vesszőket 6-8 szemre, a gyengébbeket, ha szükséges, 3-5 rügyszemre visszavágni 45 fokos szögben, maximum fél cm-rel a rügy felett. Fontos: a metszőollót időnként fertőtlenítsük, ne vigyünk át fertőzést egyik növényről a másikra!

Maradjunk még a metszésnél, hiszen a gyümölcsfák és a díszfák metszését is ilyenkor ajánlatos elvégezni.

Alapelv, hogy a sűrűn álló, egymást keresztező, elszáradt, beteg ágakat távolítsuk el, hogy a lomb levegős, fajtájára jellemző habitusú, egészséges legyen. Ha szükséges, a fák törzsét tisztítsuk meg a felváló kéregpikkelyektől, melyek alatt a kártevők tojásai és gombás betegségek tömege telel át. Amennyiben még nem került sor az őszi lehullott lomb összegyűjtésére, azt soron kívül végezzük el. A cél az egészséges, jó növekedésű, fajtájára jellemző, szellős lomb kialakítása. Lisztharmat ellen kéntartalmú szerrel, baktériumos és gombás betegségek ellen réztartalmú szerrel, rovarok, atkák ellen olajos rovarölőszerrel védekezhetünk, betartva a rájuk vonatkozó használati, munkavédelmi utasításokat.

Egyre népszerűbbek a díszkertekben a különféle díszfüvek. Tavasszal mire figyeljünk velük kapcsolatban?

Sokak kedvence ez a növénycsalád, hiszen változatos megjelenésével igazi dísze lehet a kertnek, ilyen például a pampafű, a tollborzfű, a nádtippan, vagy a zebrafű. Nem igényelnek különösebb gondozást, de tavasz elején el kell távolítanunk téli védőtakarásukat, és még az új hajtások megjelenése előtt vágjuk vissza őket kb. 20-25 cm magasságban.

Kertünk díszei a virágok. Tavasz elején nyílnak az ősszel elültetett hagymások, velük van-e teendőnk?

Talajukat lazítsuk át, a gyomokat távolítsuk el, és mivel nagyon száraz az idő, érdemes locsolni a hagymásokat, vagyis a tulipánt, a nárciszt, a jácintot, a krókuszt is. Ha elvirágzik, ledobta a szirmait, a magházat vissza kell törni. A virághagymák egy idő után elöregszenek, érdemes 3-4 évente frissíteni a hagymákat. Ha a területen más növényt szeretnénk ültetni, elvirágzás és a levelek elszáradása után fel kell szedni a hagymát, szellős, árnyékos helyen kiszárítani, és ősszel újra el lehet ültetni őket. Az ősszel elültetett kétnyári növényeink, pl. az árvácska, vagy a nefelejcs esetében is fel kell lazítanunk a talajt, és ezeket is öntözni kell. Talán kevesen tudják, hogy a kora tavasz közkedvelt virága, az árvácska nemcsak díszít, de virágját, levelét ételek díszítésére is használhatjuk, mert ehetőek, ráadásul magas A- és C-vitamintartalmuk van. Mivel alacsonyan gyökeresedő növényekről van szó, száraz időben ne feledkezzünk meg szintén a locsolásukról, ezzel a kétnyári és hagymás növényeink virágzási idejét jelentősen meghosszabbíthatjuk. Egyik közkedvelt virágunk, a muskátli kiültetésével még érdemes várni, mert a hajnali fagyok miatt megfázhat, de április második felében már ültethetjük kedvencünket is.

Ez a várakozás, gondolom, vonatkozik a mediterrán növényekre is.

Igen, a védett helyen teleltetett mediterrán származású növényeket – mint például a leander, a pálmafélék, az encián – alaposan vizsgáljuk át. A leandereket teleltetés idején gyakran megtámadhatja a pajzstetű, a takácsatka, utóbbi jellemző kárképe az ezüstös elszíneződés. Ez ellen védekezésként ajánlott a Zoom 11 SC /etoxazol/ atkaölőszer. Pajzstetű ellen javaslok Olajos Rézként, ill. Vektafid R (78% paraffinolaj + 1% réz-hidroxid) készítményt lemosó jelleggel. A permetezést mindig szabad téren végezzük! Tavasszal, ha szükséges, meg is metszhetjük őket. A leandertulajdonosok tapasztalataim szerint nehezen nyúlnak a metszőolló után, de javaslom a felkopaszodott, ritkás növények metszését, ha kell, erőteljesen. Arra azonban számítani kell, hogy erős metszés után csak a következő évben hoz virágot a növény. A leander udvarra, kertbe való kihelyezését ne siessük el, a visszatérő fagyok komoly kárt tehetnek bennük. A tárolás helyét jó időben szellőztessük! A fokozatosság elvét tartsuk be, tűző napfényre ne kerüljenek rögtön, a növényben perzselési kár keletkezhet.

A konyhakertekben is beindult az élet, már sok mindent el lehet vetni.

Bizony, már március második felétől – a megfelelő talaj-előkészítés után – a lehűlést elviselő zöldségfélék magja elvethető. Ezek a zöldborsó, a sárgarépa, a petrezselyem, a pasztinák, de természetesen lehet dugványozni a vöröshagymát és a fokhagymát is. Amikor a talaj hőmérséklete meghaladja a 10-15 fokot, jöhetnek a melegigényes növények, vethetjük a tököt, cukkinit, babot, uborkát.

Összefoglalva talán azt a jó tanácsot adhatjuk a kertészkedőknek, hogy kövessék figyelemmel az időjárás alakulását, öntözzenek gyakran, és figyeljék növényeik igényeit!

Igen, és bátran kérdezzék meg a szakembert, ha elbizonytalanodnak, de az interneten is sok megbízható információ érhető már el. Mindenkinek jó kertészkedést kívánok!


Hungarikum is dísziti majd Eger közterületeit

A 2020 tavaszában hungarikummá nyilvánított szőregi parkrózsákat ülteti idén a Városgondozás Eger Kft. a város két közterületére: a Tinódi Sebestyén térre és a Szent József parkba – számolt be a kezdeményezésről MIRKOVSZKI-LÉNÁRT PATRÍCIA parkfenntartási üzemegység-vezető.

Az egy-, illetve kétnyári virágok ültetése és gondozása jelentős anyagi teherrel és többletmunkával jár, így a magyar nemesítésű rózsa több szempontból is praktikus választás – árulta el a Városgondozás munkatársa. Amellett, hogy magas esztétikai értéket képvisel, hosszabb élettartamú, beszerzése és gondozása költséghatékonyabb. A vár és a törökfürdő közelében a rózsák ültetése jelképes is abból a szempontból, hogy a virágok királynőjét a törökök hozták be Magyarországra.

Az egynyári virágokat Eger területén egyébként már több helyen váltották fel évelőkkel, díszfüvekkel, cserjékkel, talajtakarókkal, levendulákkal, melyek jobban ellenállnak a betegségeknek, az időjárás viszontagságainak, hosszabb ideig lehet bennük gyönyörködni, és ezekből a növényekből változatosabb ágyások alakíthatók ki. Idén további öt helyszínen: a Kisasszony utcai terelőszigeten, Felnémeten, a gyógyszertár mellett, a Liszt Ferenc téren, az Egészségház utcai lakótelepen és a Szkander bég téren is ezek a növények váltják fel az egynyári virágokat.

Mirkovszki-Lénárt Patrícia hozzátette: természetesen nagyon sok helyet virítanak majd továbbra is az egy-, illetve kétnyári virágok, hiszen tavasszal nyílnak az árvácskák és a nefelejcsek, május végén, június elején pedig többek között a begóniákat, a díszbazsalikomot, és a petúniákat ültetik.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT