A március óta tartó orosz-ukrán háború miatt sokan menekültek el Ukrajnából, többek között Magyarországra is. Az egri önkormányzat 83 főt fogadott be a Kistályai úti munkásszálló épületében, és megérkezésük óta folyamatos segítséget nyújt számukra. Az önkormányzat mellett különböző civil szervezetek, egyházak, cégek, intézmények, magánszemélyek is összefogtak azért, hogy támogassák őket, szolidaritást vállalva a háború elől menekült emberekkel.

Mirkóczki Ádám polgármester 2022. február 28-án tett felajánlást a Belügyminisztérium felé ukrán menekültek elhelyezésére és ellátására, a frissen elkészülő Kistályai úti munkásszálló épületében. A felajánlásról tájékoztatták a Védelmi Igazgatás területi szerveit is, tehát a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Kormányhivatal vezetőit. A városi médiában felhívást tettek közzé, amelyben felkérték a lakosságot és a gazdálkodókat az adakozásra. Az adományok fogadására megállapodást kötöttek professzionális karitatív szervezetekkel — Katolikus Karitász, Babtista Szeretetszolgálat — a pénzadományokhoz számlaszámot tettek közzé.

Márciusban, a felújított munkásszálóra 83 fő érkezett, nők és gyermekek, akik a háború sújtotta Dombasz térségében szolgálatot teljesítő katasztrófavédelmi tisztek családtagjai. A menekültek az ukrán-magyar határtól az egri önkormányzat által biztosított autóbuszokkal érkeztek a városba. Az önkormányzat munkatársai segítették őket többek között az ügyintézésben (egészségügyi alapellátás, menedékkérelem), az élelmezésben, az óvónői, védőnői, háziorvosi, szakorvosi, ellátás elérésében, munkahelykeresésben. Emellett biztosították számukra az internet-hozzáférést, hogy otthon maradt szeretteikkel tudják tartani a kapcsolatot, tájékozódjanak az Ukrajnában zajló eseményekről. Civil szervezetek és magánszemélyek több mint húsz tonnányi adományának köszönhetően tartós élelmiszereket, tisztálkodási és tisztítószereket, ruhaneműt is kaptak a menekültek. A beilleszkedés, az otthontól való elszakadás, a bizonytalanság, a félelemérzet, az otthon maradtak miatti aggódás megviselte őket lelkileg, így az önkormányzat által biztosított pszichológus, tolmács is segített a trauma feldolgozásán. Ilyen alkalom volt például annak a mariupoli kismamának az esete, aki óvodás korú gyermekével jött át a határon kéthónapos terhesen. Férjét, családját két hónapig nem tudta elérni. Az önkormányzat munkatársai pszichológus bevonásával segítettek a kismamának átvészelni azt a nehéz időszakot, amíg a férjéről nem kapott hírt.

Az új életkörülményekhez való alkalmazkodásban is segít az önkormányzat, Az óvodás korú gyermekeket befogadta a felsővárosi óvoda, így szüleik — összesen 16 fő — munkát tudtak vállalni. Fizetésükkel így ki tudják egészíteni a magyar állam által nyújtott létfenntartási támogatást, és segítség az is, hogy az ukrán állampolgárságú magyarországi munkavállalók teljeskörű egészségügyi ellátásra jogosultak, TAJ-kártyával rendelkeznek. Az iskoláskorú gyermekek és az egyetemisták az ukrán állam által biztosított online oktatásban részesültek a tanév ideje alatt, az önkormányzat ehhez is biztosította az internet hozzáférést, a technikai eszközöket. A napi háromszori étkezés kormányzati támogatásból valósul meg, úgy, hogy az összeírt alapanyagokat az önkormányzat munkatársai bevásárolják, és a menekültek maguk főznek a hetente szállított alapanyagokból. A szabadidő eltöltéséhez intézmények, civil szervezetek nyújtottak és nyújtanak segítséget, mind a gyermekek, mind a felnőttek számára kínált ingyenes programokkal. Az önkormányzat az egri lakosoknak kedvezményes áron megvásárolható helyi buszbérlettel is támogatja a menekülteket. A közösségi élet elfogadása, a nehéz helyzethez való alkalmazkodás, a hazatérés bizonytalansága minden menekült számára megterhelő, de az egri önkormányzat továbbra is mindent megtesz azért, hogy lehetőségeihez mérten segítse őket.

A segítségnyújtásban a kezdetek óta önkéntesek is kiveszik a részüket, amit a város vezetősége sem felejtett el megköszönni, hiszen az ő önzetlen munkájuk is jelentősen hozzájárul a menekülni kényszerült emberek mindennapjainak könnyebb megélésében.


SZERZŐ: VASS JUDIT
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT, MIHÁLY PÉTER