A CLLD-programok szervezésére három témakörben 18 pályázat érkezett. A közművelődési intézmények és szervezetek programkínálata mellett teret kaptak az alulról jövő kezdeményezések is, valamint kiemelt szerep jutott a generációk közötti elmélyítést szolgáló és a társadalmi felelősségvállalást erősítő közösségi programoknak.

Kulcsprojekt – A Gárdonyi-kert továbbfejlesztése

111 millió forintos uniós támogatás segítségével többgenerációs aktív kulturális-közösségi teret alakítottak ki, a Gárdonyi-kert továbbfejlesztésével.
(TOP-7.1.1-16-2016-00074-1.1. sz.)

A projekt a Széchenyi 2020 program segítségével, konzorciumban valósult meg a Dobó István Vármúzeum, az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület és az Arkt Építész- és Művészeti Egyesület közreműködésével, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának vezetésével. A projekt során, a Gárdonyi-kert helyreállításával árnyas, nyugodt környezetű, igényes szabadidő eltöltésre alkalmas közösségi teret alakítottak ki, mely egyaránt helyet ad a családok, a fiatalok és az idősebb korosztály számára. A kert hasznosításának egyik fontos eleme a közparki funkció. A környékbeliek, illetve a városban élők (és városba érkező turisták) szabadon használhatják a park területét, kültéri bútorait, szervezhetnek családi, baráti, kisközösségi programokat. Ugyanakkor lehetőség van koncentrált kulturális, közművelődési, közösségépítő programok szervezésére is, melyek lehetőséget biztosítanak a magas színvonalú kultúraközvetítésre. Az ingatlan nyugati felében egy új, 60 m2 hasznos alapterületű könnyűszerkezetes, nagy részben nyitott pavilon épült.

A kertépítészeti beavatkozások során a kerítést felújították, megújult a növényzet és a járófelületek, emellett kerti bútorok, alternatív pihenőhelyek kerültek a kertbe, ahol kisebb közösségek számára közösségi tereket alakítottak ki. A beruházás társadalmi célja az együttműködés erősítése és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem.


Központban a koncertek

Nyári zenei koncertek a Szépasszonyvölgy szívében, a Piknikparkban

A 2007-ben alakult Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete jelenleg 14 tagot számlál: borászatok, pincészetek, éttermek és egy hotel tulajdonosát.

A projekt célja az identitástudat erősítése, a helyi civil társadalom fejlesztése, a többgenerációs időtöltés lehetőségének megteremtése, továbbá a fiatalok megtartása volt a szabadidőeltöltési lehetőségek bővítésével, illetve a könnyűzenei és gasztronómiai kínálattal.

A programok lehetőséget adtak arra, hogy a Szépasszonyvölgy Eger arculatát is meghatározó hellyé váljon. A koncertek a Piknikparkba szervezett borkóstoló események mellett teljesebbé tették az élményt, és lehetőséget teremtettek a találkozásra.

A projektben négy kulturális közösségi program valósult meg: Központban a rozé, Központban a csillag, Központban a kedvenceink, Központban a szüret.


„Legyen a zene mindenkié” street art programok Eger kulturális életének élénkítéséért

A Cantus Agriensis Kórus 28 éve alakult. A közhasznú, kulturális egyesület tagjai elsősorban Egerben élő zenekedvelők. Az együttes célja az éneklő és muzsikáló közösségek tevékenységének összefogása, a fiatal tehetségek felkutatása és pályára segítése, valamint a hátrányos helyzetű régiók és a határon túli magyar közösségek zenei kultúrájának támogatása.

A projekt első számú célja a Barokk Fesztivál megújítása volt – street art programsorozattal, hogy barokk színtereken, „hiteles” barokk zenét játszva jusson el a minőségi zene a hallgatósághoz, illetve erősödjön az „Eger a barokk város” imázs.

A projektben 9 szabadtéri koncertet tartottak a fellépők – többek között a Kis Dobó téren, az Érseki Palota kapujában és a Végvári Vitézek terén –, amelyeken kb. 1000 fő néző vett részt.


Zene az Obsitossal

Az Egri Obsitos Fúvószenekar a professzionális Egri Helyőrségi Zenekar utódzenekaraként tevékenykedik. Küldetése, hogy őrizze a fúvószene hagyományait, és új műsorokkal színesítse a város zenei életét.

A projekt céljai között szerepelt a tehetséges fiatal helyi művészek, civil szervezetek és iskolák bevonása, a kulturális érzékenyítés és szemléletformálás, a generációk közötti párbeszéd ösztönzése, valamint kulturális élményközvetítő események szervezése.

A nyári szabadtéri zenélést télen a városnegyedek iskoláiban tartott koncertek váltották. A repertoár a hagyományos indulók mellett a tüzes latin zene, a big band stílusú jazz, a sanzon, és az operett világából adott ízelítőt a publikumnak.


Közösségben Eger turizmusáért

Az Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. a helyi összefogás megteremtéséért 2009-ben jött létre. Működéséhez szorosan hozzátartozik az információs szolgáltatásban és értékesítésben kulcsszerepet játszó Tourinform Iroda. w

A projekt kapcsán közösségépítést ösztönző programokat szerveztek. Igyekeztek erősíteni az önkéntességet, a lakosok és a turisták közötti kapcsolatot, továbbá érzékenyíteni a helyi lakosságot Eger turizmusa irányába.

Nem maradhatott el a korábbi években bejáratott, ingyenes, kosztümös vezetéssel zajló városnéző történelmi élményséta a Múzeumok Éjszakáján és a turizmus világnapján. Az esemény lehetőséget biztosított több generáció együttes időtöltésére, illetve a helyi turisztikai szereplők és művészek bemutatkozására.


Egri Zenészek Egyesülete a mindenki számára elérhető művészi élményért

Az Egri Zenészek Egyesülete 2010-ben jött létre. A társadalom perifériáján élő hátrányos helyzetűek bevonásával mindenki számára hozzáférhető tette a művészi élményeket. Fő tevékenysége a fiatalok zenepedagógiai, illetve művészetterápiás nevelése és oktatása.

A projekt hozzájárult a kreativitás, a problémafelismerő és -megoldó képesség, a nyitottság, az empátia fejlesztéséhez, a képzelet, az ízlés és az érzelmi élet gazdagításához különböző generációk megszólításával. Helyi művészek, művészeti csoportok, társulatok mutatkozhattak be, street arthoz kapcsolódó programokat szerveztek időszaki kiállításokkal, valamint utcaszínházat.

Az Eger titokzatos „énje” projekt összekapcsolta az ismeretterjesztést és a szórakoztatást az új terek bekapcsolásával, tehetséggondozási programként az egyesület zenei műhelymunkát végzett a város középiskoláiban, a civil szervezetek egészségügyi ismeretterjesztő tevékenységeit pedig kiegészítette művészeti programokkal.


Művészeti párbeszéd

Az Arkt Építész- és Művészeti Egyesület civil összefogással újította fel a Gárdonyi-kertben található ingatlant, és létrehozott egy kreatív művészeti és ipari műhelyt. A fiatal egri építészek a 2016. évi Velencei Építészeti Biennáléra is eljutottak nyertes pályázatukkal. Az Arkt Egyesület művészeti kiállításokat szervez gyermekfoglakozásokkal, továbbá műszaki és művészeti előadásokat, továbbképzéseket.

A megalakulás óta több mint 60 kiállítást, 150 előadást és műhelyfoglalkozásokat tartottak megközelítőleg tizenkétezer látogató bevonzásával és 3200 fiatal képzőművésszel.

Az egyesület specifikus célja, hogy a városban felnövekvő generáció értő, befogadó és művészetbarát közönséggé, közösséggé váljon.

Programjaik között szerepelt a Művészeti párbeszéd, a Parafrázis-sorozat, az „Arculatterv”-pályázat, a Művészet az egri kórházban és a Molino c. kiállítás.


Egrimami aktivitás

Az Egrimami Közhasznú Egyesület 2011 óta rendszeresen szervez készségfejlesztő foglalkozásokat gyerekeknek. Az egyesület különös figyelmet fordít a hátrányos helyzetű célcsoportokra. Elsősorban a lakásotthonban élő 9-18 éves állami gondozott fiatalokra és nevelőszüleikre, valamint a 60 év feletti idősebb emberekre koncentrál.

A projekt kisközösségek létrehozására, a társadalmi integrációra, az önkéntességre való hajlandóság növelésére, a helyi kulturális és társadalmi különbségek csökkentésére törekedett.

Megvalósították az első utazás tábort, street art-programokat szerveztek, drogprevenciós és önismereti foglalkozást tartottak, illetve meghirdették „Fogadj örökbe egy nagymamát!” c. programjukat.


Klasszikusok mindenkinek – interaktív ismeretterjesztő zenés irodalmi összeállítás

A Bartakovics Béla Kulturális Egyesület 2009 óta működik kulturális közösségekkel karöltve. Az egyesület tagja az Arcadia Kamaraegyüttes, amely 2 év alatt 25 koncertet adott. A kis létszámú együttes saját hangszereken játszik, ezért a kihelyezett koncertek könnyen megvalósíthatók.

A projekt során interaktív, ismeretterjesztő programokat láthattunk élő zenével kísérve, az iskolai tananyaghoz és a hagyományos társadalmi ünnepekhez kötődően. Az idős emberek helyi közösségeiben a programok bővültek a koncertekkel, a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő gyerekek intézményeiben pedig terápiás jelleggel. A templomi közösségek számára nyújtott zenei élményközvetítő alkalmak a lelki elmélyülést segítették.

Többek között emlékezetes maradt a június végi Nyáresti koncert, ahol az egyes művészeti stílusirányzatok egymásra épültek.


KÖSZI!, vagyis Középiskolásoknak Szimfonikus Zene

Az Egri Szimfonikus Zenekar 1963-ban alakult a Gárdonyi Géza Gimnázium ifjúsági zenekarának nyomdokain. A több mint 50 tagú együttest főleg zenetanárok, professzionális zenészek és főiskolai hallgatók alkotják. A zenekar repertoárja felöleli a zenekari irodalom barokktól napjainkig terjedő széles skáláját, de szívesen kalandozik az opera, operett és musical világába is. Az együttes tevékeny részt vállal az egri Gárdonyi Géza Színház zenés darabjainak bemutatásában, valamint életre hívója és főrendezője az Egri Kamaraopera Fesztiválnak. Nyári szabadtéri hangversenyei üde színfoltok a város idegenforgalmi életében.

A „KÖSZI!” című sorozat célja az volt, hogy a fiatalok rendszeres kultúrafogyasztóvá váljanak, megismerve a komolyzene és a társművészetek kapcsolódási pontjait. Az egri gimnáziumok tanulói beszélgetésekkel egybekötött koncerteken vehettek részt.


Az Eger Advent családi és gyermekprogram-kínálatának bővítése

A Média Eger Nonprofit Kft. Eger Megyei Jogú Város kommunikációs cége. Komplex kommunikációs szolgáltatást nyújt négy saját médiumban és más felületeken.

A gyermekeknek és családoknak szóló programelemeivel többgenerációs, spontán szabadidős színtereket hozott létre helyi amatőr művészeti csoportok, kulturális civil szervezetek, valamint iskolai és óvodai közösségek bevonásával.

A projekt megvalósítása során a kisgyermekes családokra fókuszált: a 0-13 év közötti gyermekekre, illetve szüleikre, nagyszüleikre.

A Dobó utca népszerű Mesesétánya az Eger Advent központi helyszínéül szolgáló Dobó teret köti össze a várral. Ez a szabadtéri interaktív kiállítás tíz magyar mese szereplőit mutatja be élethű figurákkal. A Jégpalota elnevezésű gyermek és családi játszóház foglalkozásait bábelőadások, kézműves foglalkozások és mesefelolvasások színesítették.


Az Egri Kulturális Egyesület programjai négy évszakban

Az Egri Kulturális Egyesület 2016-ban újult meg. Alapvető célja az egri kötődésű művészek támogatása. Tevékenységeik között szerepel alkotótáborok, kiállítások szervezése, és az anyagi feltételek megteremtése a művészeti alkotómunkához.

A projekt megvalósításaként a városban található közösségi tereket kívánták tartalommal megtölteni. Igyekeztek mindenki számára hozzáférhetővé tenni a művészi élményt a játszótereken, óvodai udvarokon, szabadidős tevékenységek formájában. Többek között a közösségformálást, a hátrányos helyzetű célcsoportok integrációját és a generációk közötti párbeszédet segítették elő.

Tevékenységeik: játszótéri mesék nagyszülőkkel, játszóházi délutánok és egy ünnepi forgatag egész napos családi programokkal A mi karácsonyunk címmel.


EGER 21 – Labor Egyesület

A Labor Technológiai és Dizájn Egyesületet egri egyetemi oktatók, a jövő technológiái iránt fogékony dizájnerek, programozók, startupperek és a kulturális élet független szereplői hozták létre. Megnyitották a Labor Kollektív Házat a belvárosi Erzsébet udvarban, ahol az innováció és a modern gondolkodás hívei egymásra találhatnak.

A projekt konkrét célja, hogy fenntartható fizikai és virtuális teret építsen, melyben a civil szervezetek, vállalkozások, fiatalok és szakemberek aktívan vesznek részt innovatív, 21. századi városfejlesztési ötletek megvalósításában. Az EGER 21 program minden Egerben és az agglomerációban élő tanulót megcéloz.

Projekttevékenységek: Smart EGER 21 beszélgetéssorozatok, Eger 21 Ideatlon – városfejlesztő pitch-verseny, Eger 21 meet-upok, Erzsébet 21 fesztivál, okos köztéri bútortervező műhelymunka, Raspberry pi klub, Vlogger-youtuber klub, Közösségi Stúdió létrehozása és online Minecraft foglalkozás.


Kiterjesztett valóság

TESTKÖZELBEN Kepes György művészetfilozófiáján keresztül

A Kepes Intézetet működtető Alapítvány a Komplex Kultúrakutatásért 1994-ben jött létre. Célja a magas minőségű kultúra terjesztése és támogatása, továbbá a vizuális eszközökkel történő értékmegőrzés.

Az elsődlegesen megszólítandó célcsoportja az iskolába, óvodába járó korosztály mint a jövő potenciális múzeumlátogató közönsége, továbbá a családok, az idősek otthonának lakói és a fogyatékkal élő fiatalok.

A projekt két elemből állt. Az eszközbeszerzést követően új honlap szerkesztése, illetve modern installációk jöttek létre, majd harminc élményelemmel gazdagodott a Kepes Intézet palettája. Öt holografikus tabló, holobox (holografikus TV), valamint húsz AR-technológiás kép áll majd az érdeklődők rendelkezésére.


Pinceszínházi aktivitás

A Pinceszínház Eger Művészeti Közhasznú Egyesület 1998 óta működik Egerben. Kezdetben gyermekszínjátszó csoportokkal foglalkozott, és nyaranta szabadtéri színházi előadásokat hozott létre. Az elmúlt években a TÁMOP-pályázataiban is sikeresen tevékenykedett az egyesület. Negyvennyolc intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást, ebből tizenkettőben fogyatékkal élő gyerekek számára biztosítanak oktatási és kulturális programokat. A színházi előadások, táncházak, játszóházak mellett a pedagógiában új és korszerű művészetterápiás módszerekkel próbálnak új utat mutatni a fogyatékkal élőknek és a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Projekttevékenységek: teadélután az Egri Idősek Otthonában, street art-programok szervezése, az Egri Nemzetközi Alkotó és Művésztelep Dobó téri szabadfestése, állami gondozott és fogyatékkal élő fiatalok művészetterápiás drámacsoportja, továbbá családi nap az Egri Idősek Otthona lakóival és a szalaparti fogyatékkal élőkkel.


Harlekin Kortárs Bábművészeti Napok Nemzetközi Fesztivál

A Harlekin Bábszínház egyrészt ápolja a bábművészet tradícióit, másrészt igyekszik megújítani a 21. századi követelményeknek megfelelően. Műsoruk a világ meseirodalmát, a magyar népmeséket és kortárs magyar írók műveinek bábszínpadi átdolgozásait is magába foglalja.

A projekt tekintetében a cél az elmúlt évek bábművészeti programjainak népszerűsítése, emellett a drámamódszertani és színházi nevelés legújabb eredményeinek bemutatása, amit a szakma nemzetközi hírű művészei adnak elő workshopok keretében. Tervük a kultúrát közelebb vinni a helyi lakosokhoz, minőségi szabadidős tevékenységet kínálni az ifjúságnak és a többgyermekes családoknak.

A program egri születésű bábművészek, helyi művészek, a Harlekin Bábszínház társulata, saját tehetséggondozottak, továbbá az egri egyetem alkalmazott bábjátékos szakirányú továbbképzésén tanuló hallgatók bevonásával valósul meg.

A CLLD projekt utolsó programját, a  Harlekin Kortárs Bábművészeti Napok Nemzetközi Fesztiválját 2021. november 19 és 22 között rendezik meg. További információ a fesztiválról a Harlekin Bábszínház honlapján, a www.harlekin.hu oldalon található.


A felfedezett nagyobb világ – Kultúraközvetítő programok a Gárdonyi-kertben

Az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület az egri várral kapcsolatos hagyományok ápolásában, tudományos és népszerűsítő kiadványok megjelentetésében, a várral kapcsolatos emléktárgyak, leletek gyűjtésében, azok feltárásában, kiállítások, ismeretterjesztő előadások és tanulmányutak szervezésében hathatós támogatást nyújt a Dobó István Vármúzeumnak. Az egyesület segíti tevékenységével az egész életen át tartó tanulás folyamatát.

Célja Gárdonyi Géza életművének megismertetésével az olvasásnépszerűsítő programok megvalósítása, Eger egyes történelmi korszakainak bemutatása a helyi identitástudat erősítésével; kulturális érzékenyítést, szemléletformálást célzó programok szervezése.

A projekt öt programcsomagot tett lehetővé: Zöld paradicsom – tiniklub, Gárdonyi advent, Senior akadémia, Gárdonyi Géza születésnapja és Gárdonyi piknik.


Borházsori sokadalom

Az Eger Farkasvölgyi városrész lakói között szép számmal vannak kisgyermekes családok, akik szívesen töltik idejüket egy utcaközösségben.

Pályázati forrás bevonásával elindult egy folyamat, kialakult egy közösségi tér, amely programokkal teli találkozási helyszínként funkcionál. A hely adottsága lehetővé tesz akár egy játszótérbővítést is. A tervezett projekt megvalósítását az Egri Fertálymesteri Testület vállalta, mely biztosította a szükséges humán és szakmai feltételeket.

A célcsoport túlmutat a kisgyerekes családokon, hiszen a generációk közösségi programokon való „keveredése” révén inkább utcaközösségnek lehet definiálni.

A projekt célja szemléletformáló, érzékenyítő programok szervezése volt, különös tekintettel a gyermekekre, fiatalokra. A közösségi tér felavatása 2021. augusztus 15-i sokadalommal történt, melyet a projekt zárásaként 2021. szeptember 5-én egy második sokadalom követett. A programok által kialakított közösségi tér a lezárás után is az ott lakók rendelkezésére áll.

Kialakítottak a zöldterületen egy 60 m2-es felületet, és két új kültéri padot helyeztek ki.


ABCD-módszertan

Az Eger Innovations Kutatás-Fejlesztési Nonprofit Kft. 2006-ban alakult. Az Egri Helyi Közösségeket az Asset Based Community Development (ABCD) módszer segítségével támogatta.

A projektben egy innovatív közösségfejlesztési módszertan felhasználásával a város civil szervezeteit és a lakosság szélesebb körét mozgósította a városfejlesztés irányába. Az ABCD-módszer azokat a helyi forrásokat és értékeket is képes feltárni, melyek az elterjedt, fő irányvonal azaz a mainstream projektek és programok számára eddig láthatatlanok voltak.

A kezdeményezésben kiemelt szerepet kaptak a város fiataljai: az egyetem hallgatói és a városban tanuló középiskolások.

2019 szeptembere és 2021. januárja között 15 műhelymunkát és rendezvényt valósítottak meg online formában is.

Az elért sikereket október 14-èn, csütörtökön ismertették a projekt zárórendezvényén az újjáalakult Gárdonyi kertben.


SZERZŐ: CSÁK-NAGY KRISZTA, SZILÁGYI ANITA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT, WWW.EGER.HU