A világ legjobb borai között szerepel a 2018-as Áldás

Egy Egri Bikavért is beválogatott a Decanter 2020 legjobbjai közé. A világ legismertebb borszaklapjában az év vörösborainak, illetve roséinak felsorolásában a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet nedűje is szerepel. A 2018-as Áldás Egri Bikavér Superiorról Dr. Lőrincz György és ifj. Lőrincz György a pincészet szőlészei, borászai vallottak a TV Eger A mi történetünk című magazinműsorában.

Nemzetközi siker

Dr. Lőrincz György: A Decanter a világ egyik meghatározó szaklapja, éppen ezért gondolom történelmi fontosságúnak a pincészet és az Egri borvidék szempontjából, hogy beválogatták az egyik borunkat a 2020-as év borai közé. Az egyik angliai partnerünk mesélte, hogy a világon megtermelt minden hetedik palack bor Nagy-Britanniában jelenik meg, a Decanter pedig igen nagy hatással van a világ borszaklapírására. Azért is rendkívüli ez az eredmény, mert nem mi jelentkeztünk, hanem javasoltak bennünket, és mert így nemzetközi szinten is említést kapott egy Egri Bikavér.

Ifj. Lőrincz György: Ebben az a csodálatos, hogy egyszer csak jelentkeztek, miszerint benne vagyunk az év borai között a Decanternél. Ez azért is szívet melengető, mert így a világ legkomolyabb és elismertebb borvidékei mellett szerepelhetett egy egri bor, ráadásul egy Egri Bikavér, ami a legfontosabb a környék bortermelőinek életében. Azt pedig különösen megtisztelőnek tartom, hogy Caroline Gilby Master of Wine jelölte a borunkat és küldte el a bírálatra, amelyen az Áldás fantasztikusan szerepelt, és 94 ponttal bekerült a Decanter magazin 2020-es legemlékezetesebb 53 vörösbora és roséja közé.

A 2018-as évjárat

Dr. L.Gy.: A 2018-as évjáratot rendkívüliként és izgalmasként jellemezném az Egri borvidéken. Az Áldás Isten kegyelméből született. Természetesen az az emberi küzdelem is nagyon fontos, amit nap mint nap a kollégákkal teszünk, például azért, hogy megtaláljuk az optimális érettségű gyümölcsöt. Emellett arra is figyelünk, hogy korszakosan fogalmazzuk meg a borainkat. Minket a kereskedők, az ítészek, a gyűjtők és a borfogyasztók véleménye egyaránt érdekel. Köztudott, hogy más borokat fogyasztanak mostanában, mint tíz évvel ezelőtt – hozzáteszem, még ugyanabban a műfajban is, stilisztikailag is eltérőt.

Az Áldás egy egri Superior kategóriában megtermelt gazdag gyümölcsű „bisztróbor”, amit jó meginni. Alacsony hozam mellett érett szőlőből készült, finom a zamata, emellett nincs túlhordózva, bár 13 hónapig abban volt. A korábbi évtizedekben a komolyabb vörösboroknál jelentősebb hangsúlyt kapott a hosszabb, akár 2-3 éves fahordós érlelés, illetve az újhordós érlelési jegyek, ez ma már kevésbé jellemző – nyilván persze van kivétel. Létezik a világban egy populárisabb, trendibb vonulat, amelyhez nekünk, úgymond kevésbé ismert borrégiónak igazodnunk kell, ha el szeretnénk érni valamit a borpiacon. Persze azt hozzá kell tenni, hogy az utóbbi évek impulzusai lassan, de biztosan arrafelé terelik az emberek figyelmét, hogy érdeklődjenek a magyar borok iránt. Ez azonban egy hosszú, sok türelmet igénylő folyamat, amelyhez sok birtok állhatatos szőlészeti és borászati munkája kell.

„A termőhely hitelesíti a bort”

Ifj. L.Gy.: Az Egri borvidéken az eredetvédelmi rendszerünknek megfelelően különböző kategóriákban lehet megfogalmazni az Egri Bikavért és az Egri Csillagot is. A Classicuson felül – ahol közel 130 mázsa a hektáronkénti megengedett szőlőtermés – ilyen kiemelt kategória a Superior és a Grand Superior. Előbbi egy elég tág fogalom, itt több dűlőből válogatunk, és gyakorlatilag hektáronként mintegy nyolcvan mázsát termelhetünk, utóbbinál pedig ötvenet, viszont ennél, a Grand Superiornál egyetlen dűlőből kell származnia az összes szőlőnek. Ez azért fontos, mert szerettük volna megmutatni, hogy Egerben is léteznek kiemelt dűlők, méghozzá olyanok, amelyek határozott és felismerhető karaktereket hoznak.

Tavaly szembesültem azzal az információval, miszerint Magyarországon az Egri Hegyközségnek van a legtöbb megkülönböztetett dűlője – több mint hetven. A különbségeket adhatja például a mikroklíma, illetve a talajféleségek, és talán ez is jól mutatja, valamint alátámasztja, mennyire izgalmas és komplex az Egri borvidék.

Dr. L.Gy.: A termőhely hitelesíti a bort, ezért nagyon fontos a dűlők szerepe, különösen, ha le tudjuk határolni, be tudjuk mutatni az egyediségüket. A tapasztalatokkal minden bizonnyal ki fog alakulni, hogy melyek azok a karakteres dűlők, amelyekre érdemes odafigyelni a jövőben.

Innováció, hagyomány és tisztelet

Ifj. L.Gy.: A tradíció nagyon fontos, hiszen hagyomány nélkül nincsen élet, de ez szerintem minden területen igaz, így a bor- és szőlőágazatban is. A generációm és saját feladatom, hogy azon az úton haladjunk tovább, amelyen édesapám elindult, másrészt finomítsunk rajta. Azt érzem, nálunk ez a kulcs, hiszen hihetetlenül büszke vagyok apukámra, aki letette a birtokunk alapjait, emellett maradéktalanul egyetértek azzal a felfogással és szemlélettel, ahogyan Egert látja, és elképzeli a borvidék jövőjét.

A továbbiakban is mindenképpen az Egri Bikavér és az Egri Csillag marad a fókuszunkban, és ezeket próbáljuk a lehető legtöbb helyen, illetve a legmagasabb minőségben bemutatni. Kötelességünk, hogy összegezzük a tapasztalatokat, és egy hajszálnyival közelebb kerüljünk az életünkben ahhoz a célhoz, hogy olyan borokat tudjunk termelni, amelyek egyrészt megvidámítják az emberek szívét, másrészt olyan helyre pozícionálják az Egri borvidéket, amelyet megérdemel.

Mikor végigjárjuk a pincéinket és a legjobb dűlőink borait kóstoljuk, akkor újra szerelmesek leszünk az Egri borvidékbe, hiszen olyan izgalmas ízekkel és impulzusokkal dolgozhatunk, amelyekről azt gondoljuk, hogy kevés helyen jellemzőek a földön – az adottságok és a lehetőségek megvannak. Itt mind a fehér-, mind a vörösbor nagyon magas minőségben termelhető, amely szintén különlegesség, érezhetően áthat bennünket Isten kegyelme.

Dr. L.Gy.: Vannak itt olyan helyi fiatalok, akik nagyon sokat hozzá tudnának tenni ahhoz, hogy korszakosak legyenek az egri borok. Olyan világot látott emberek ők, akik dolgoztak vagy tanultak külföldön. Nagyon várom tőlük, hogy folyjanak bele aktívabban a munkába, ne fogják vissza magukat, kell a véleményük, sőt, mondják meg, hogy nyugodtan vonuljunk hátrébb!

Fontos, hogy az idősebb generációk rájöjjenek, hogy egy idő után hátrébb kell állni, hiszen a fiatalok amellett, hogy lelkesek és elhivatottak, jót akarnak. Persze át kell adni nekik a tapasztalatokat, de amennyiben azt látjuk, hogy tudják az újat, a jobbat és az aktuálisabbakat, akkor ne legyünk gőgösek, ne tartsuk őket megkötözve, inkább hagyjuk, hogy kibontakozzanak! Nekünk, a most élő öregeknek nagyobb teret kell adnunk a fiatalabbaknak. Természetesen lényeges kérdés, hogy van-e bennük annyi ambíció, aktivitás, lelkesedés, tudnak-e áldozatot hozni a közösségért és együtt kiállni az Egri borvidékért, mert a siker felé nincs más út!


SZERZŐ: VERES PETRA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT