Lassan egy éve a bizonytalanság az egyik legnagyobb problémája a vendéglátó- és szállodaiparban tevékenykedőknek. Valamennyien úgy vélik, hiába az állami támogatás, az sajnos nem elegendő az ilyen hosszútávú bevétel nélküli fenntartásra. Az ágazat képviselőinek véleménye szerint ezt a szférát érintik a legrosszabbul a koronavírus-fertőzés miatt hozott korlátozások – derült ki a TV Eger korábbi hírműsorából.

Néhány vendéglő, közöttük a Depresso Étterem és Kávéház tulajdonosa, dr. Csernus Imre szolidaritását fejezte ki az ágazatban dolgozni kívánókért azzal, hogy minden járványügyi szabályt betartva, elvitelre megnyitotta kapuit.

„Mi unatkozunk, ezért úgy döntöttünk, hogy péntektől vasárnapig, 9 és 16 óra között bent fogunk kávézni!” – írta az ismert pszichiáter közösségi oldalukon, jelezve, hogy támogatják a német (#Wirmachenauf), olasz (#Loapro!) és lengyel (#OtwieraMY) vendéglátósok „Én kinyitok” mozgalmát.”

Szelektív szigor és csekély állami támogatás

„Emberek tömegei vándorolnak közterületeken, parkokban, bevásárlóközpontokban, és nincsenek korlátozva. Miközben a vendéglátás igen jelentős szektor Magyarországon, és úgy megbénítják a működésünket, hogy nem tudunk normálisan üzemelni” – nyilatkozott a TV Eger stábjának az egri vendéglő üzletvezetője. M. Fülöp Gergő arra is kitért, hogy bár cégük is igénybe vette a kormány munkabérre irányuló támogatását, azonban ebben a szektorban a szervízdíj és a borravaló nélkül az 50%-os segítség nem jelent megoldást.

Micski Marianna, a Hotel Korona Eger ügyvezető igazgatója elmondta, természetesen igénybe vették az 50%-os állami támogatást, amelyet ezúton is köszönnek, ám kifejtette, ez nem elég. Egy bezárt szálloda ugyanis nem nulla költséggel bír.

Szankciók

A kormány január végén hozott szabályai értelmében, ha egy vendéglátóhely a tiltás ellenére kinyit, első alkalommal 6 hónapra, ha pedig újból megszegi a szabályokat, akkor 1 évre bezárhatják. Utóbbi esetében az üzemeltetőt egyúttal el is tiltják vendéglátó tevékenység végzésétől. A bírságok összege is emelkedett, 1 millió forinttól egészen 5 millió forintig terjedő összeget szabhatnak ki.

A szektort sújtó kilátástalanság miatt a tiltás ellenére több vendéglátóhely, közöttük egri kávéház is nyitni tervezett, azonban a lapzártánkkor érkezett szigorított szankciók miatt visszalépett szándékától. A január 31-én a budapesti Hősök terén a tömeges üzletnyitásért tartott demonstrációnak rendőrök vetettek véget, és fejenként 500-500 ezer forintra büntették a tüntetés szervezőit, akik a TASZ-hoz fordulnak jogi segítségért.

Enyhítettek az olaszok

2021. február 1-től Olaszország egész területén feloldották a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú korlátozásokat, amelynek értelmében újraindul a vendéglátás és újranyitnak a múzeumok.


(EM)
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT