Egy demokratikus párbeszédre épülő légkör kialakításán kell dolgozni – vallja Berecz Mátyás országgyűlési képviselőjelölt, akit az előválasztásról kérdeztünk

A 2022-es országgyűlési választáson a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd együtt indul, így a közös miniszterelnök-jelölt, illetve egyéni képviselőjelöltek kilétéről előválasztáson döntenek. Berecz Mátyás Heves megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltjeként a Demokratikus Koalíció színeiben indul. Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-a és 26-a között rendezik, ekkor a helyi, majd október 4-e és 10-e között pedig a miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni.

Milyen elvárásokkal, célkitűzésekkel vág neki az előválasztásnak?

Az egyik nagyon erős motivációm, hogy a magyar politikai közélet megújuljon, hiszen az elmúlt harminc évben rossz irányba fordult. Már rég elmúlt a ’90-es éveket jellemző lendület, a megújulás szándékát pedig egyedül az ellenzék részéről látom. Úgy gondolom, mindenképpen adni kell egy esélyt a saját területükön nagy tapasztalattal rendelkező embereknek, akik jót akarnak, és a változást sürgetik.

A cél az ország újjáépítése, méghozzá demokratikus alapok rögzítésével. Nagy hangsúlyt kell fektetni az esélyegyenlőségre, hogy minél több embert vonjanak be a közjóba. Alapvetően egy demokratikus párbeszédre épülő légkör kialakításán kell dolgozni, ahol az uniós pénzek a helyére kerülnek, ahol olyan projektek valósulnak meg, amelyek társadalmilag hasznosak, illetve ahol fontos a kultúra, az oktatás és az egészségügy.

Természetesen a károkat nem lehet száz nap alatt helyrehozni, ahhoz, hogy visszafordítsuk az országot a demokrácia útjára, évek kemény munkája szükséges, valamint a társadalom támogatása és türelme. A kirívó visszaéléseket pedig számonkérések és vizsgálatok kell, hogy kövessék.

Miért éppen a DK színeiben indul?

A DK egy polgári középutat képvisel, önmagában is koalíció, így egy igen széles kört fed le. Jobb- és baloldali gondolkodású emberek is képviseltetik benne magukat, és egy vállaltan európai gondolkodású párt. Magyarország válaszút előtt áll, Szent István nem véletlenül jelölte ki az ország helyét Európában, a katolicizmus felé fordulás hazánk érdekeit szolgálta. Az unión belül viszont társulási kötelezettségeknek kell eleget tenni, amelyek a közjót szolgálják. A polgári demokrácia közös érdekünk, így számomra is kiemelten fontos az európaiság.

Az előválasztás kapcsán nem tart a Fidesz-szimpatizánsok részéről a trollkodástól? Gondolok itt arra, hogy esetleg szándékosan az alkalmatlanabb jelöltre szavaznak majd…

Fontos, hogy az adott jelölt jól felkészült legyen, és hatékony az érdekképviselet területén, hiszen az egész körzetet, az ott lakókat fogja reprezentálni, így – az említett esetben –, a helyi választók pontosan azt tagadnák meg, ami mindenkinek az érdeke. Bízom a kormánypárti szavazók helyes döntésében.

Milyen jövőbeli terveket, feladatokat tűzött ki maga elé?

Olyan ágazatoknak kell kiemelt hangsúlyt kapniuk, amelyekre eddig nem figyeltek kellőképpen – ilyen például a természetvédelem, illetve a szociális témák. Nem tapasztalhatók kézzelfoghatóan például a felzárkóztatások, amelyből arra lehet következtetni, hogy nem érkeztek meg a megfelelő helyekre a támogatásokra szánt összegek. Ennek megoldása hosszú időszakot, akár egy teljes ciklust is felemészthet.

Mindenekelőtt úgy szeretnék dolgozni, hogy közben ne egy szűk kör, hanem mindenki, vagy legalábbis a többség érdekeit szolgáljam. Közben pedig fontos, hogy kommunikáljunk a társadalommal. Kiemelt szerepet kell szánni a társadalmasításnak, meg kell kérdezni az embereket, és a szakvélemény mellett igenis figyelembe kell venni az ott élők véleményét.

Ha már a kommunikációt említette, hogyan látja, milyen a politikai kultúra? Kulturált párbeszéd jellemzi a közéletet?

Olyannyira nem, hogy sajnos kocsmai szintűre züllött. Azt gondolom, az objektivitás, és a korrektség mellett a kölcsönös tiszteletre kellene törekedni, ezt kellene visszahozni a közéletbe.

Amennyiben Ön győz, hogyan alakulnak a helyi munkái?

Ebben az esetben országgyűlési képviselőként le kellene mondanom az önkormányzati tisztségemről. A legfőbb feladatom pedig az lenne, hogy mind a megye, mind az önkormányzat részéről olyan kapcsolatokat alakítsak ki, amelyek a térség érdekeit helyezik előtérbe – ezt természetesen pártállástól függetlenül tenném.

Emellett fontosnak tartom azt is, hogy nem szabad sem a bosszúállásnak, sem a politikai leszámolásnak helyet adni, hiszen ami jól működik, azon nem kell változtatni.

Mi a forgatókönyv arra az esetre, ha nem nyer?

A csapatmunka a legfontosabb, így természetesen beállnék a győztes ellenzési jelölt mögé, és támogatnám a munkáját, hiszen az a cél, hogy az ellenzék nyerjen. Egyébként az előválasztás során egy normális kampányra lehet számítani, ahol mindenki a saját erényeit domborítja ki. A választók részéről pedig bízom abban, hogy mindenki kellő komolysággal áll a témához, hiszen ez mindenki érdeke.

Berecz Mátyás a közösségi oldalán számolt be róla, hogy augusztus végére, – a lelkes aktivistáinknak köszönhetően –, a jelöléshez szükséges ajánlások többszöröse gyűlt össze, így már az előválasztásra koncentrálhat.


SZERZŐ: VERES PETRA
FOTÓ: VOZÁRY RÓBERT