Ötletek a taneszközök kiválasztásához

A ballagó hat-hétévesek számára minden taneszköz egy-egy kincs. Sokan már nagycsoportos óvodásként kezükbe vehetik a vágyva vágyott iskolatáskát vagy tolltartót. A szülők számára nem kis fejtörést okoz a divat és praktikum egyensúlya, valamint a leendő tanító nénitől kapott lista beszerzése. Persze a nagyobbak számára is izgalmas a mintás füzetek, színesek, radírozható tollak válogatása a bő kínálatból, bár az ő esetükben egyértelműen az aktuális divat és a népszerű márkák felé billen a mérleg nyelve. A gyorsan elröppenő nyár utolsó hónapjában Andrási Beáta, a Franco Papír-Írószer üzletvezetője látja el praktikus tanácsokkal az iskolakezdés előtt álló családokat.

„Alsó tagozatban szinte mindig összeállítják a tanító nénik a taneszközlistát. Sok esetben a minőséget is meghatározzák, hogy a gyerekek eredményes munkát tudjanak végezni. Gyengébb minőségű terméket azért nem érdemes választani, mert csalódást okoz, legyen szó ceruzáról, ragasztóról vagy festékről. Minden korosztály nagyobb örömmel, kedvvel alkot, ha meglátszik a keze munkája.” 

Andrási Beáta szerint a beiskolázás nem olcsó, pláne, ahol több gyerek van a családban, ezért be kell kalkulálni a költségvetésbe. Akik előre gondolkodnak, akár kora tavasszal megvásárolhatják a főbb termékeket, hiszen a táskák már ekkor a polcokra kerülnek.

„Iskolatáska-választásnál elsődleges szempont, hogy védje a gyermek hátát, gerincét. Rendeltetésszerűen, mindkét vállon kell hordani, hogy megfelelő helyre kerüljenek a párnázott felületek. A gerinc alsó vonalán, a csípőnél is legyen párnázott, hogy ne oda nyomódjon a könyvek éle és súlya. Mellpánt fogja össze elöl, hogy ne lötyögjön, és közel maradjon a súlypont a gerinchez. Fontosak a biztonsági elemek: a fényvisszaverő és az alsó részén a sár ellen védő gumifelületek. Minden gyerek visz magával legalább fél liter innivalót, ezért a kulacsnak is be kell férnie, és stabilan kell állnia a kulacstartóban. Elöl, az eldugott kisebb rekeszekben biztonságosan tárolható és könnyebben elővehető az igazolvány, a bérlet, a pénztárca. Ma már minden praktikummal fel vannak szerelve a táskák, akár fülhallgató-kivezetővel is. A nagyobbak számára laptoptartós változatok is készülnek, megerősített füllel, hogy nagyobb mennyiségű könyvet vihessenek magukkal. Évek óta divatosak a színes, virágos motívumok, dzsungelminták, de megtalálhatók a letisztultabb, finomabb, pöttyös összeállítások is, valamint a sötét színek.”

A Franco Papír-Írószer üzletvezetője szerint a táska mellett a másik kardinális kérdés a tolltartó, de fontosak a füzetek, ceruzák és más kiegészítők is.

„Ha táskát nem is vesznek minden évben, a tolltartót szeretik lecserélni a gyerekek. Elhasználódhat, összekenődhet, szétfoszolhat az állandó ki-be rakosgatástól. Ma már jobban szeretik, ha egy cipzárhúzással mindent elérhetnek. Ezekben a típusokban a finom termékeknek is van speciálisan védett helyük, illetve minden egy helyen megtalálható, nem kell össze-vissza kotorászni a cipzárok között. Divatosak a sötét színek; fiúknak az űrhajós, sportos, dinós, állatos motívumok; lányoknak a burjánzó vagy egyszerűbb virágminták.

A füzetek esetében figyelni kell arra, hogy melyik osztályban milyen vonalazást keressünk. Színes ceruzából pedig nem szükséges mindig új készletet venni, egyenként is lehet pótolni. A ráhúzós borítót szinte teljesen kiszorította az öntapadós, hiszen minden könyv más méretű, újabban a füzetek is eltérő vastagságúak. Az eladók szívesen elmagyarázzák a használatát, de tényleg egyszerű, sok esetben még vissza is vehető a felületről, ha nem sikerül. Az átlátszó, öntapadós borító nem látszik, viszont tökéletesen megvédi a könyvet, füzetet.

A kiegészítők főleg a szezon elején találhatók meg. A jó kulacs pattintós fedelű, könnyen mosható. Sokfajta tornazsák van kicsiknek és nagyobbaknak is; olyan, ami erősített, vagy amiben a cipő külön tárolható. Praktikusak az uzsonnásdobozok a szendvicsek, gyümölcsök tárolására, alsó tagozatban pedig kedvelt a nejlonborítású szalvéta.”

A Franco Papír-Írószer augusztus 8-án ünnepli tízéves születésnapját. Ebből az alkalomból 30%-os akcióval várják a kedves vásárlókat augusztus 5-től 7-éig. Ezenkívül az iskolakezdés napjától, szeptember elsejétől év végéig 20% kedvezményt biztosítanak az magzinban található kuponnal.


SZERZŐ: CSÁK-NAGY KRISZTINA
FOTÓ: TV EGER